Ένα γιγαντιαίο αρχείο του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης κάνει την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο από 20 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την
http://europeana.eu/ μέσα από την οποία ο περιηγητής θα μπορεί να "κατεβάζει" δωρεάν βιβλία, να μελετά αρχαία κείμενα, μουσικά έργα και να θαυμάζει εικαστικά αριστουργήματα. Στο συγκεκριμένο αρχείο συμμετέχουν πάνω από 100 θεσμοί, ενώ σύντομα θα ανέβουν στο Διαδίκτυο πάνω από δύο εκατομμύρια φάκελοι.
Στόχος είναι ως το 2010 οι φάκελοι να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα έχει μεταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή μόνο το 1% των βιβλίων στις εθνικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μόλις στο 4% έως το 2012. Στον κατάλογο με τους εταίρους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετέχει και η Ελλάδα την οποία εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Η Europeana αναπτύσσει πρακτικά και εύχρηστα εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη για την εξερεύνηση και ανταλλαγή περιεχομένου σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον. Τα εργαλεία θα καταστήσουν εύκολο για τους χρήστες το συνδυασμό ή τη σύγκριση σχετικού υλικού προερχόμενου από διάφορες χώρες, για παράδειγμα αντικείμενα, εικόνες, έγγραφα ή γραπτά που σχετίζονται με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους Βίκινγκς ή την Αναγέννηση.
Μέσα από αυτό τον ιστότοπο, ο περιηγητής - επισκέπτης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία κάθε είδους, να συμβουλεύεται τα έργα που υπάρχουν σε ξένες βιβλιοθήκες χωρίς να χρειάζεται να πάει, να θαυμάσει πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, να ακούσει μουσική και να δει κινηματογραφικές ταινίες κ.α. Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία -εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη
Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το
Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.
Εκτός από τα εμπόδια των νομικών σκοπέλων γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα, η Europeana αντιμετωπίζει ακόμα και την τεράστια τεχνική πρόκληση της ψηφιοποίησης. Η πολυπλοκότητα ενός τόσο μεγάλου έργου «γονάτισε» εξάλλου και τη Microsoft, η οποία ξεκίνησε τη δική της ηλεκτρονική βιβλιοθήκη το 2006, εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια ενάμισι χρόνο αργότερα. Ακόμη και το Google Βοοκ Search δεν έχει ξεπεράσει τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από το εγχείρημα της ψηφιακής βιβλιοθήκης. Με 14 μόνιμους εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων, η Europeana ήδη συναντά εμπόδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα χρήσης του υλικού online. Καλή επιτυχία Europeana!