Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

The Invention of Lying ή " Η ανακάλυψη του ψέματος"

Πέρασε αρκετός καιρός χωρίς να με εντυπωσιάσει κάποια ταινία, να λοιπόν όμως που βρέθηκε μια παράξενη κωμωδία που μου προκάλεσε την προσοχή!

Η ταινία ξεκινάει πολλά υποσχόμενη, με μια πολύ ωραία σεναριακή ιδέα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε σαν επιστημονική φαντασία είτε σαν κωμωδία είτε σαν δράμα. Το ψέμα δεν έχει ανακαλυφθεί, αυτή είναι η βασική ιδέα και το φιλμ είναι μια ρομαντική κομεντί -της σειράς.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε όσους αρέσει η δράση, η ταχύτητα, κ.λ.π. πιθανόν να μην τους αρέσει η ταινία. Η ταινία εξαναγκάζει τους ανθρώπους να λένε την αλήθεια όσο άσχημη κι αν είναι αυτή. Και ο πρωταγωνιστής είναι ο μόνος που ανακαλύπτει κάποια στιγμή ότι μπορεί να πει ψέμα για να διορθώσει τον ανθρώπινο πόνο και αγωνίες, για να φτιάξει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τον ίδιο, τη στιγμή που τον έχουν κατατάξει στους αποτυχημένους της κοινωνίας.

Δες το επίσημο trailer της ταινίας στο Youtube.

Πληροφορίες για την ταινία

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Λουτρά Πόζαρ Αριδαίας




















Επιθυμία: Ένα τριήμερο μες στα νερά (καταράκτες, σπα, λουτρά, ...)

Προορισμός:
Λουτρά του Πόζαρ (Αριδαίας) με περιηγήσεις στην Έδεσσα, καϊμακτσαλάν, Λίνη του Άγρα, κ.λ.π.

Διαδρομή:
Αν έρχεσαι από Αθήνα-> Θεσσαλονίκη-> Άψαλος-> Πολυκάρπη-> Λουτρά Αριδαίας (δίπλα το χωριό Λουτράκι με πλήθος ξενώνων, ξενοδοχείων, κ.λ.π.)
Αν έρχεσαι από Ιωάννινα ή Κοζάνη->στρίβεις στην Εγνατία για Φλώρινα->μπαίνεις στο δρόμο Καστοριάς-Έδεσσας. Οπωσδήποτε κάνεις στάση για καφέ στο κέντρο "Οι κύκνοι" με πάπιες και κύκνους στη λίμνη του Άγρα. Λίγο πιο κάτω έχει δρόμο αριστερά που σε βγάζει κατευθείαν στα Λουτρά. Εναλλακτικά πηγαίνεις στην Έδεσσα (καταρράκτες) και στο δρόμο για Αριδαία->Άψαλος->Πολυκάρπη->Λουτρά.

Διαμονή:
Προτείνω καταλύματα στο χωριό Λουτράκι που είναι δίπλα στα λουτρά ή άλλα που είναι πάνω στο δρόμο.

Διατροφή:
Ταβέρνες στο χωρίο Λουτράκι, Όρμα και κάτω από τα Λουτρά.

Μπάνιο:
Στις φυσικές πισίνες με ζεστό νερό του ποταμού, σε μεγάλη εξωτερική πισίνα, σε στεγασμένες εγκαταστάσεις των λουτρών. Μπορείτε να απολαύσετε και μασάζ ή άλλες υπηρεσίες σπα.

Δες τε οπωσδήποτε
: Το μικρό Μουσείο των λουτρών και τα Σπήλαια. Πίσω από τις εγκαταστάσεις των λουτρών και κατά μήκος του ποταμού μπορεί να συναντήσει κανείς καταρράκτη, μετά από περίπατο. Ρωτήστε πως θα πάτε με το αυτοκίνητο ως ένα σημείο.

Επισκέψεις στη γύρω περιοχή
: Στην Αριδαία για καφέ, στην Άψαλο για τα περίφημα μπιφτέκια του Νίκου, στην Έδεσσα για τους καταρράκτες, στη Σκύδρα για το παζάρι του Σαββάτου (πρωί), στον Άγιο Αθανάσιο (Καϊμακσταλάν) για βόλτα/φαγητό/χιονοδρομικό κέντρο... Ακόμη προσφέρεται για επίσκεψη ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα (κοντά στη Σκύδρα). Αν έχει κάποια εκδήλωση η περιοχή με χάλκινα (Αριδαία, Έδεσσα) μην τη χάσετε. Μιλάμε για ελληνική τζαζ (πριν από τη δημιουργία της αμερικάνικης τζαζ).

Στο Διαδίκτυο:

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

"350" - Παγκόσμια ημέρα δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή


Στις 24 Οκτώβρη, παγκόσμια ημέρα δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή στα πλαίσια της καμπάνιας “350” ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης οργανώνονται με σκοπό την αφύπνιση των συμπολιτών τους. Απώτερος στόχος όλων των εκδηλώσεων αποτελεί να σταλθεί ένα ισχυρό και συντονισμένο μήνυμα δέσμευσης στους ηγέτες των κρατών ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης που πλησιάζει.

Τι είναι όμως το “350”; Τα 350 ppm θεωρούνται ως το ανώτατο ανεκτό σημείο ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης CO2 , έτσι ώστε να μην επέλθει ραγδαία περιβαλλοντική κρίση. Δυστυχώς όμως, τα 350 ppm είναι και ένας αριθμός που απέχει πάρα πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα…

θα πει κανείς ίσως ότι με ευχολόγια, συμβολισμούς, προσευχές δε μπορεί να αλλάξει κάτι πραγματικά. Και ίσως εν μέρει να έχει δίκιο αν σκεφτούμε την τεράστια κλιματική αλλαγή, την μεγάλη καταστροφή που υφίσταται ο πλανήτης μας. Θα έλεγε κανείς ότι η γη κοιλοπονάει (ερημοποίηση, σεισμοί, τσουνάμι, κλιματική αλλαγή, κ.λ.π.)! Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό, από το να στέλνουμε μηνύματα αγωνίας στα κέντρα αποφάσεων, ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς που αφορούν τον πλανήτη; Μήπως τελικά και οι ευχές και οι συμβολισμοί μπορεί να πιάσουν τόπο;

Περισσότερα:
http://www.350.org/

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

EGNOS: Το νέο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης


Την έναρξη λειτουργίας του ΕGNOS, ένα νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστή του αντίστοιχου στρατιωτικού αμερικανικού συστήματος GPS, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) είναι ένα βελτιωμένο δορυφορικό σύστημα, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια των δορυφορικών σημάτων πλοήγησης ανά την Ευρώπη. Η oριζόντια ακρίβεια σε σχέση με τα σημερινά σήματα GPS (παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης) βελτιώνεται από περίπου δέκα μέτρα σε δύο μέτρα.

Το EGNOS είναι η πρώτη συμβολή της Ευρώπης στη δορυφορική πλοήγηση και ο πρόδρομος του συστήματος Galileo (το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013).

Για Περισσότερες πληροφορίες...

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

EFFIS: Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής δασικών πυρκαγιών

Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί σε διάφορες δημοσιεύσεις του Ημερογράφου με θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρόληψης κι αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων όπως οι πυρκαγιές. Με αφορμή την σχετικά πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να συμβάλουν αφενός στην παρακολούθηση και πρόβλεψη των κινδύνων πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, αλλά και στην αξιολόγηση και καταγραφή των ζημιών που προκαλούν αυτές

Μιλάμε για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που είναι ένα σύστημα που έχει καθιερωθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre, JRC) και την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Το EFFIS παρέχει καθημερινά ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες, βοηθώντας τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΠ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλες υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Χάρτες και καθοριστικής σημασίας δεδομένα σχετικά με το μέγεθος των επιμέρους πυρκαγιών, την τοποθεσία και το μέγεθος του κινδύνου διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://effis.jrc.ec.europa.eu/current-situation, ενώ το JRC εργάζεται για τη βελτίωση των στοιχείων του EFFIS που αφορούν την πρόβλεψη των κινδύνων πυρκαγιάς, καθώς και για την προώθηση της διαθέσιμης ανάλυσης των ζημιών που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές.

Με βάση, τις εκτιμήσεις του EFFIS, στο τέλος Αυγούστου οι καταστροφές από δασικές πυρκαγιές το 2009 είχαν ήδη ξεπεράσει εκείνες του 2008. με περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα γης στην ΕΕ να έχουν αποτεφρωθεί σε σχέση με τα 1.800.000 στρέμματα συνολικά που αποτεφρώθηκαν το 2008. Η έκθεση "Δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη 2008" που εξέδωσε την ίδια περίοδο προσφέρει μια ενδελεχή επισκόπηση αφενός των συνθηκών όσον αφορά τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και αφετέρου των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη κατά το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δορυφόροι όπως ο Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημείων φωτιάς από το διάστημα.

Δίνω παρακάτω μερικούς χρήσιμους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες:

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Χαρτογραφική Εφαρμογή "Οικοσκόπιο" για το Περιβάλλον


Σε μια αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία, η WWF ανέπτυξε τον ιστότοπο "Οικοσκόπιο" που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει περιβαλλοντικά την Ελλάδα. Στον Ιστότοπο αυτό συγκεντρώνονται πληροφορίες για το Ελληνικό Περιβάλλον από πολλές πηγές όπως π.χ. από δημόσιους φορείς, από επιστημονικές εργασίες-μελέτες, κ.λ.π.

Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσιτά σε κάθε χρήστη του Διαδικτύου, μέσω των απλών εργαλείων του δικτυακού τόπου που συνδυάζουν την απεικόνιση τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρογραφικών στοιχείων. Παράλληλα, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενα φυτικά είδη, άμεσα, έγκυρα και κατανοητά.

Η προσπάθεια του "Οικοσκόπιου" είναι αξιόλογη και στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλα δεδομένα, αφού θα προστεθούν
επικαιροποιημένα στοιχεία των απειλούμενων ειδών ζώων, στοιχεία σχετικά με απειλούμενα και ενδημικά είδη φυτών, κ.λ.π. Η δημιουργία του "Οικοσκόπιου" εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος "Το Μέλλον των Δασών" το οποίο και συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης WWF-Ελλάς.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ίντερνετ των πραγμάτων - Ένα σχέδιο δράσης για την Ευρώπη.

NFC's locomotiveImage via Wikipedia

Παρουσιάστηκε πρόσφατα μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "Το Ίντερνετ των πραγμάτων - Ένα σχέδιο δράσης για την Ευρώπη". Τι το καινούργιο μας λέει αυτό το σχέδιο δράσης; Προκειμένου να παίξει ένα μελλοντικό ανταγωνιστικό ρόλο η Ευρώπη στην ανάπτυξη αυτού του Ίντερνετ των πραγμάτων, προσπαθεί να περιγράψει τη νέα τεχνολογία, να προσδιορίσει τα οφέλη της, αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παρακάτω παραθέτω μερικά σημαντικά σημεία αυτού του σχεδίου δράσης.

Μιλάμε για ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του διαδικτύου που είναι η σταδιακή εξέλιξή του, από δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών σε δίκτυο διασυνδεμένων αντικειμένων, από βιβλία έως αυτοκίνητα, από ηλεκτρικές συσκευές έως τρόφιμα, δημιουργώντας έτσι ένα «Ίντερνετ των πραγμάτων» (IoT - Internet of Things). Τα αντικείμενα αυτά θα διαθέτουν μερικές φορές τη δική τους διεύθυνση ΙΡ (πρωτόκολλο Ίντερνετ), θα είναι ενσωματωμένα σε σύνθετα συστήματα και θα χρησιμοποιούν αισθητήρες για τη λήψη πληροφοριών από το περιβάλλον τους (π.χ. τρόφιμα με καταγραφή της θερμοκρασίας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού) ή/και τη χρήση ενεργοποιητών για αλληλεπίδραση με αυτήν (π.χ. βαλβίδες κλιματισμού που αντιδρούν στην παρουσία των ανθρώπων).

Το εύρος των εφαρμογών IoT αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των σημερινών κοινωνικών προκλήσεων: τα συστήματα παρακολούθησης της υγείας θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της γήρανσης της κοινωνίας, τα συνδεδεμένα δέντρα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα συμβάλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη βελτίωση της δυνατότητας ανακύκλωσής τους, μειώνοντας έτσι το ίχνος άνθρακα που προκαλούν. Αυτή η διασύνδεση φυσικών αντικειμένων αναμένεται να ενισχύσει τον έντονο αντίκτυπο από τις δικτυωμένες επικοινωνίες μεγάλης κλίμακας στην κοινωνία μας, με αποτέλεσμα, σταδιακά, μια πραγματική αλλαγή μοντέλου.

Η έλευση του IoT συμβαίνει σε περιβάλλον ΤΠΕ που επηρεάζεται από πολλές σημαντικές τάσεις. Η «κλίμακα» είναι μία από αυτές: ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών αυξάνεται, ενώ το μέγεθός τους περιορίζεται κάτω από το όριο της ορατότητας για το ανθρώπινο μάτι. Η «κινητικότητα» είναι μια άλλη: όλο και περισσότερα αντικείμενα συνδέονται ασύρματα, μεταφέρονται μονίμως από ιδιώτες και είναι γεω-εντοπίσιμα. Η «ανομοιογένεια και συνθετότητα» είναι μια τρίτη τάση: το IoT θα αναπτυχθεί σε περιβάλλον όπου ήδη υπάρχει πλήθος εφαρμογών που δημιουργούν αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων από άποψη διαλειτουργικότητας.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

  • Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο κινητά τηλέφωνα με δικτυακή σύνδεση, εξοπλισμένα με κάμερες ή/και με τεχνολογία NFC. Αυτά τα τηλέφωνα επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με προϊόντα, όπως π.χ. περί αλλεργιογόνων.
  • Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μοναδικούς αύξοντες αριθμούς για τα φαρμακευτικά προϊόντα (που υποστηρίζονται από ραβδοκώδικα), οι οποίοι επιτρέπουν την επαλήθευση κάθε προϊόντος, προτού φτάσει στον ασθενή.
  • Πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας έχουν αρχίσει την εγκατάσταση έξυπνων ηλεκτρικών συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης, τα οποία παρέχουν πληροφορίες στους καταναλωτές, σε πραγματικό χρόνο, και επιτρέπουν στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την από απόσταση παρακολούθηση των ηλεκτρικών συσκευών.
  • Σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως η διακίνηση εμπορευμάτων ή εφοδιαστική (eFreight), η μεταποίηση και η λιανική πώληση, τα «έξυπνα αντικείμενα» διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και αυξάνουν τη αποτελεσματικότητα του κύκλου παραγωγής.
Αυτά τα παραδείγματα βασίζονται σε διάφορα δομοστοιχεία, όπως η RFID, η Near Field Communication (NFC), ραβδοκώδικες 2D, ασύρματοι αισθητήρες/ενεργοποιητές, το πρωτόκολλο Ίντερνετ έκδοση 6 (IPv6), η υπέρ-ευρεία ζώνη ή η τεχνολογία 3/4G, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν όλα σημαντικό ρόλο σε μελλοντικές περιπτώσεις εγκατάστασης.

Διαβάστε όλο το σχέδιο δράσης πατώντας κλικ εδώ.

Μερικοί προβληματισμοί-ερωτήματα για την επερχόμενη τεχνολογία είναι οι εξής:
  • Ποιος θα τη διοικεί;
  • Τι θα γίνει με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;
  • Πόσο ιδιωτικά θα είναι τα δεδομένα μας;
  • Πόσο καλή ασφάλεια θα υπάρξει;
  • Που θα εφαρμοστεί;
  • ...

Reblog this post [with Zemanta]

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Μια ταινία μικρού μήκους για τη ζωή!

Αυτό το γλυκό φθινόπωρο με τις ωραίες μουσικές του, τα ωραία χρώματά του, μπήκαμε σιγά-σιγά στην καθημερινότητα, κι ας έχουμε πολλούς να αναπαραγάγουν κομματικές κασέτες εν όψει εκλογών και να παράγουν απλώς ρύπανση ιδεών στο μυαλό μας. Σ' αυτή την καθημερινότητα λοιπόν έλαβα ένα e-mail με μια συγκινητική ταινιούλα, που με συντάραξε, που με έκανε να σκεφτώ πόσο απορροφημένοι είμαστε στον εικονικό κόσμο μας, πόσο έξω είμαστε από την πραγματικότητά μας, πόσο μακριά είμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους. Η ταινία είναι του Νίκου Πιλάβιου κι αφορά το Αλτσχάιμερ. Απολαύστε την:

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Φθινόπωρο - πάντα από εδώ ξεκινάει ο Χειμώνας


Καλό Φθινόπωρο κάποιοι λένε την 1η Σεπτεμβρίου και κάποιοι άλλοι Καλό Χειμώνα. Για όλους σηματοδοτείται μια νέα εκπαιδευτική περίοδος (με το άνοιγμα των Σχολείων), επιστροφή στην εργασία μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, κοινωνικές υποχρεώσεις (γάμοι, βαπτίσεις), τελευταία μπάνια στη Θάλασσα, προγραμματισμός υποχρεώσεων και εργασίας για την χρονιά που έρχεται, κ.λ.π.

Η άλλη όψη (της φύσης) είναι αυτή της αλλαγής του καιρού (πρωτοβρόχια), της υγρασίας και της ομίχλης, της πτώσης της θερμοκρασίας (περιμένουν όλοι τα ξεσπάσματα μικρού καλοκαιριού για να τρέξουν για τα τελευταία μπάνια), το πέσιμο των φύλλων από τα δέντρα, κ.λ.π.

Υπάρχει όμως κι η συναισθηματική παράμετρος: μελαγχολική, ρομαντική εποχή, με αναμνήσεις και με πολύ χρώμα. Αν κάτι μου αρέσει πάρα πολύ στο Φθινόπωρο, αυτό είναι τα χρώματα των φύλλων στα δέντρα στην εξοχή (δάση, βουνά, κ.λ.π.).

Το φθινόπωρο λοιπόν σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή και το νέο ξεκίνημα της ετήσιας ανθρώπινης δραστηριότητας, την αναπόληση αναμνήσεων που έχουν κάτι να πουν, τα μουσικά ακούσματα, την αποτίμηση των καταστάσεων, τον προγραμματισμό και την οριοθέτηση των νέων στόχων. Έτσι απλά η φύση και πάλι αλλάζει. Κι εμείς μαζί της.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Η σκωληκοειδής απόφυση «τελικά δεν είναι άχρηστη»

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν σήμερα οι περισσότεροι γιατροί, η σκωληκοειδής απόφυση δεν είναι ένα άχρηστο υπολειμματικό όργανο, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, εκτιμούν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Η ομάδα του Δρ Ουίλιαμ Πάρκερ στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ντέραμ στη Βόρεια Καρολίνα θεωρεί ότι η σκωληκοειδής απόφυση λειτουργεί ως παρακαταθήκη χρήσιμων μικροβίων και επιπλέον παράγει και «εκπαιδεύει» λευκά αιμοσφαίρια.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, τυφλός (μη διαμπερής) σάκος που κρέμεται ανάμεσα στο λεπτό και το παχύ έντερο. Ένας στους 20 ανθρώπους εμφανίζει κάποια στιγμή μόλυνση, τη γνωστή σκωληκοειδίτιδα, και υποβάλεται σε επέμβαση αφαίρεσης της απόφυσης. Μέχρι σήμερα, γιατροί και βιολόγοι πίστευαν την άποψη του Δαρβίνου ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι εξελικτικό κατάλοιπο ενός μεγαλύτερου οργάνου, του τυφλού εντέρου, που υπήρχε σε μακρινούς, φυτοφάγους προγόνους μας.

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, τα μικρόβια που ζούσαν στο τυφλό έντερο βοηθούσαν στη χώνευση των δύσπεπτων φυτικών τροφών. Σήμερα, όμως, που η δίαιτά μας έχει αλλάξει, η υπόφυση μόνο προβλήματα δημιουργεί. Ο Πάρκερ και οι συνεργάτες του υποστήριξαν πρόσφατα ότι σκωληκοειδής απόφυση περιέχει χρήσιμα μικρόβια τα οποία μπορούν αναδημιουργούν τη χλωρίδα του εντέρου αν διαταραχτεί, για παράδειγμα έπειτα από μια σοβαρή διάρροια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η απόφυση παράγει λευκά αιμοσφαίρια για την άμυνα του οργανισμού.

Εκτιμά επιπλέον ότι η σκωληκοειδίτιδα είναι σήμερα πολύ συχνότερη από ό,τι παλαιότερα επειδή ζούμε σε ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα μικρόβια που μπορούν να τη μολύνουν. Από την άλλη όμως όταν αντιμετωπίζεις τον πόνο που σου προκαλεί η σκωληκοειδίτιδα και μπροστά στο ενδεχόμενο λοίμωξης και περιτονίτιδας το διακινδυνεύεις να μην κάνεις επέμβαση αφαίρεσης της σκωληκοειδίτιδας;

Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιές - Το θέμα των ημερών - Προτάσεις υπάρχουν;


Επειδή έχουν ήδη παρέλθει αρκετές ημέρες από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές (ιδιαίτερα της Αττικής), που όμως συνεχίζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και θα συνεχίζονται για όλο το καλοκαίρι, πρέπει να επισημάνουμε ότι πυρκαγιές αυτή την εποχή γίνονται:
  • Από αμέλεια ανθρώπων (καύση χόρτων, ενέργειες ψυχασθενών, κ.λ.π.),
  • Από καιρικές συνθήκες (κεραυνοί, κ.λ.π.),
  • Από παράνομες επιμελείς και σχεδιασμένες ενέργειες που στόχο έχουν την παράνομη κτίση ή απαιτήσεις οικοπεδοποίησης δασών
Σε ότι αφορά τις πρώτες 2 αιτίες, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν αμέλειες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες πολλές φορές. Σε ότι αφορά την τρίτη αιτία (οι προτάσεις αφορούν όμως και τις δυο πρώτες), πρέπει το κράτος να λαμβάνει σχετικά μέτρα προστασίας. Μερικά από αυτά θα μπορούσε να είναι:
  • Επιτήρηση των περιοχών όπου έχουν ξανασυμβεί περιστατικά εμπρησμών από εθελοντές, ΜΚΟ, δασάρχες, πυροσβέστες, στρατό.
  • Εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (αισθητήρες, τηλεπισκόπηση από εναέρια μέσα, επισκόπηση από ειδικούς δορυφόρους ανίχνευσης πυρκαγιών).
  • Αν έχει ήδη καεί μια δασική περιοχή, εντοπισμός των παράνομων κτισμάτων και κατεδάφισή τους. Αν είχαμε τουλάχιστον 100 κατεδαφίσεις σε βίλες καταπατητών στην περιοχή που κάηκε, ίσως να μην επιχειρούσαν οι επιτήδειοι να κάψουν ξανά τα δάση. Μην ξεχνούμε ότι οι παράνομοι καταπατητές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα μετεωρολογικά δελτία για τους ανέμους, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
  • Καθαρισμός ρεμάτων, αποψίλωση δέντρων, ζώνες πυροπροστασίας, κ.λ.π.
  • Έγκαιρη επέμβαση όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος και η φωτιά να σβήνει αμέσως.
  • Χαρτογράφηση των περιοχών και εισαγωγή τους στο Εθνικό κτηματολόγιο ή σε ένα Εθνικό δασολόγιο όπου θα χαρακτηρίζονται ως δάση, κι έτσι θα είναι αδύνατη η νόμιμη άδεια κατασκευής σπιτιών στην καμένη γη για οποιοδήποτε λόγο.
Δυστυχώς επειδή εκ του αποτελέσματος κρίνεται η αποτελεσματικότητα του κράτους και χωρίς να υπάρχουν άλλα κίνητρα, αναφέρω αυτά που λένε όλοι οι υπεύθυνοι:
  • περίπου 200.000 στρέμματα καμένης γης,
  • χρειάζονται 50 χρόνια για να ξαναγίνει η καμένη περιοχή δάσος ξανά, γιατί έχει ξανά καεί,
  • η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει πιθανότητα πλημμυρών, κατεδαφίσεων, κ.λ.π.
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
  • Πως θα ξαναγίνει το καμένο δάσος - δάσος έναντι των δεδομένων σχεδόν καταπατήσεων γης; Μια πρόταση που άκουσα στο ράδιο έλεγε ότι θα πρέπει να αναλάβει την αναδάσωση ο στρατός και την επιτήρηση της περιοχής. Δεν είναι άσχημη η ιδέα, ελλείψει κονδυλίων και πολλών μέσων.
  • Πως θα μπορέσουμε από εδώ και πέρα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις δύσκολες φωτιές, όπως αυτής της Αττικής; Αναμφισβήτητα δε λείπει ο ηρωισμός, η επαγγελματικότητα των πυροσβεστών, λείπουν όμως τα εναέρια μέσα (παλιά αεροπλάνα, νοικιασμένα ρωσικά βαριά αεροπλάνα που δε μπορούν να επιχειρούν πάντα, κ.λ.π.), ένα κέντρο συντονισμού που δε θα συντονίζει μόνο τους πυροσβέστες, αλλά και τους σχετικούς δήμους κάνοντας επίταξη μέσων όταν απαιτείται (υδροφόρες, φαγάνες, σκαπτικά) και θα συντονίζει και θα εφοδιάζει εθελοντές, ΜΚΟ, με οδηγίες, εξοπλισμό. Η συμβολή του στρατού θα μπορούσε να είναι σημαντικότατη αν αποφασιστεί να ενεργοποιήσουμε στη δασοπυρόσβεση τα πολλά ελικόπτερα που παλιότερα αγοράσαμε γι' αυτό το σκοπό (με κάδους 20 τόνων νερού!).
  • Να επιβληθούν πρόστιμα "αναδάσωσης" σε όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες που έχουν βλέψεις στις καμένες περιοχές και εξέταση νομιμότητας της λειτουργίας τους. Ειδικά εταιρείες που έχουν ξαναχτίσει αυθαίρετα να τιμωρούνται με αφαίρεση άδειας λειτουργίας ή αφαίρεση δυνατοτήτων οικοδόμησης στην καμένη περιοχή. Ακούστηκε κι αυτό: Δήμοι πρότειναν να αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα καμένα σπίτια. Σίγουρα κάποιοι που δεν είναι πλούσιοι, είναι οι ιδιοκτήτες, αλλά να καταργήσουμε κι εντελώς τη νομιμότητα; Να δώσουμε το παράδειγμα για να καταπατούν τη δημόσια γη;
  • Το κράτος μπορεί να συνεργαστεί πιο καλά με σχετικές ΜΚΟ, εθελοντές και ενεργούς πολίτες, επιδοτώντας και ενισχύοντας πρωτοβουλίες δεντροφύτευσης, καθαρισμού επικίνδυνων χώρων (δρόμοι, ρεύματα, ζώνες πυροπροστασίας);
  • Να γίνονται τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης, ασκήσεις ετοιμότητας και εξάσκησης των σχετικών φορέων και δήμων-πολιτών.
Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ας ελπίσουμε να μαζευτούν και να συνεργαστούν όλοι έστω και τώρα:
  • Οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται και σχετίζονται με θέματα πυρόσβεσης (πρώην-νυν υπουργοί-υφυπουργοί, εκπρόσωποι, κ.λ.π.)
  • ΜΚΟ, εθελοντικά κινήματα,
  • Επιστήμονες σ' αυτό το πεδίο,
  • Εκπρόσωποι των Δήμων,
ώστε να συγκροτηθεί εθνικό σχέδιο για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία των δασών και των εκτάσεων δημόσιας γης, εθνικό συντονιστικό όργανο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων της όλης προσπάθειας που θα λογοδοτεί στη βουλή και θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για τα σχέδια, τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα αποτελέσματά του.

Θα είναι πολύ ευχάριστο να γραφούν κι άλλες προτάσεις από τους αναγνώστες του άρθρου, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν καλλίτερα την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ευρυζωνικός Χάρτης Ελλάδας

Partial map of the Internet based on the Janua...Image via Wikipedia



















Πρόκειται για το
www.broadband.gr (ιστότοπος για την Ευρυζωνικότητα από EETT). Μεταξύ άλλων χρήσιμων πληροφοριών για το ευρυζωνικό Internet στην Ελλάδα, διαθέτει πλέον και ένα πρωτότυπο χρηστικό εργαλείο: το Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας που χαρτογραφεί την κάλυψη ευρυζωνικών υπηρεσιών της χώρας μας. Με μια γρήγορη ματιά στον Ευρυζωνικό Χάρτη Ελλάδας ο χρήστης μπορεί να πάρει μια πρώτη εικόνα για τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτονται ευρυζωνικά, ενώ ο Χάρτης Ταχυτήτων εμφανίζει με λεπτομέρεια (σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου) την κάλυψη σε υπηρεσίες ADSL και IP-TV.

Ο ιστότοπος www.broadband.gr διαθέτει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της ευρυζωνικότητας για τους τέσσερις βασικούς τομείς της καθημερινότητάς μας που αποκτούν νέες διαστάσεις με τη χρήση ευρυζωνικού Internet: εργασία, ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση.
Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Δίκτυο Κ.Α.Π.Α.

Two of a KindImage by aussiegall via Flickr

Εδώ και πολύ καιρό έχω ενημερωθεί για την πολύ ωραία δικτυακή πρωτοβουλία φίλων από τα Ιωάννινα να αναπτύξουν έναν ενημερωτικό ιστότοπο (http://www.diktio-kapa.dos.gr/) για θέματα κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης, συνεργατισμού, καταναλωτικών κινημάτων. Προτείνω λοιπόν στους φίλους του Ημερογράφου να μελετήσουν τα ενημερωτικά κείμενα του εν λόγω ιστότοπου. Οι ΜΚΟ και οι πρωτοβουλίες στο χώρο του καταναλωτισμού και των συνεταιρισμών σίγουρα μπορούν να συμβάλουν στον ανταγωνισμό, τη συγκράτηση της ακρίβειας και παράλληλα να προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εκδρομή στην Άνω Αλμωπία - Σμαραγδένια λίμνη

Αφού αποδεχτήκαμε μια φιλική πρόταση για εκδρομή στην άνω Αλμωπία, ταξιδέψαμε από την Άψαλο (το χωριό μου) περίπου μια ώρα με το αμάξι έως το τέλος της διαδρομής (Σμαραγδένια Λίμνη). Φυσικά κάναμε ενδιαφέρουσες στάσεις και μια από αυτές ήταν στο ποτάμι με τον καταρράκτη της Νότιας (χωριό στο ενδιάμεσο της διαδρομής). Εκτός από το ποτάμι που είναι προσβάσιμο και μοιάζει λίγο με τις φυσικές πισίνες στο Πάπιγκο, υπάρχουν και σπηλαιώδεις στοές που φιλοξένησαν στον εμφύλιο πολλούς αντάρτες. Πρώτος σταθμός λοιπόν το ποτάμι με τον καταρράκτη και τις πύλες του Άδη (!!!).
1.


2. Αμέσως μετά το μοναστήρι του Αρχαγγέλου με 5 μοναχούς. Πολύ καλό για επίσκεψη με τρεχούμενα νερά, λίμνη με ψάρια στο πίσω μέρος του.

3. Σμαραγδένια Λίμνη. 2 ποτάμια συναντώνται, καταρράκτες όμορφοι, πολλά σκαλιά (περίπου 130), σμαραγδί χρώμα στο νερό. Προϋποθέσεις για πικ-νικ, για να κάτσεις να χαρείς την ομορφιά του τοπίου όλη την ημέρα. Η επιστροφή αρκετά κουραστική και άντε μετά να ανέβεις τόσα σκαλιά!






Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου στην Ασία


Ξημερώματα Τετάρτης 22 Ιουλίου 2009 η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου έφθασε τα 6,5 λεπτά. Έγινε αντιληπτή από τη Δυτική Ινδία μέχρι την Κίνα. Πολλοί Ινδοί προσεύχονταν στον θεό ήλιο ενόψει της έκλειψης (θυμίζει παλιότερες εποχές)! Σύμφωνα με τους Κινέζους ο Δράκος κατάπιε τον ήλιο για μερικά λεπτά! Από μυθολογία πάμε καλά γενικώς!

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Νησί Ιωαννίνων. Μια εκδρομή μέσα στο καλοκαίρι!


Θα απορούσε ίσως κάποιος με την επιλογή μου να πάω στο νησί των Ιωαννίνων ημέρα Σάββατο αν δεν ανέφερα ότι επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές πλέον από την Ηγουμενίτσα, πηγαίνουμε για μπάνιο στη Θάλασσα και καθημερινές. Ο δεύτερος λόγος ήταν η καλή παρέα επισκεπτών φίλων που ήθελαν να δουν κι αυτοί το νησάκι.

Παρόλο που σε γενικές γραμμές ήταν μια θαυμάσια εκδρομή, μου έκαναν εντύπωση και κάποια πράγματα που πρόσεξαν και οι φίλοι μας:
  1. Πρώτον στο Μώλο βλέπει κανείς σκουπίδια στο νερό μπροστά από το γνωστό κρουαζιερόπλοιο. Το νερό πάντως παραείναι πράσινο χωρίς να γνωρίζω που οφείλεται αυτό.
  2. Οι πωλήτριες ασημικών στο νησί είναι πολύ επιθετικές. Μια προσπαθούσε να βάλει αλυσίδα στο πόδι της γυναίκας μου τη στιγμή που της εξηγούσε ότι δε φοράει αλυσίδες στα πόδια! Φαίνεται πως υπόκεινται πιέσεις μεγάλες από τα αφεντικά τους για να κάνουν καλές πωλήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο!
  3. Το εισιτήριο στο καραβάκι είναι πολύ ακριβό (1,80 €). Κι αυτό γιατί τα περισσότερα καραβάκια είναι πάνω από 20 ετών, δεν απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα συντήρησης κι έχουν πολλά δρομολόγια όπου είναι συνήθως γεμάτα. Βλέπετε οι νησιώτες έχουν το μονοπώλιο στις μετακινήσεις προς το νησί. Κάποια από αυτά δε διαθέτουν αξιοπρεπή καθίσματα, παρά παγκάκια σιδερένια βαμμένα με λαδομπογιά, η οποία ως γνωστόν με τη ζέστη βγαίνει πάνω στα ρούχα σου. Έτσι την έπαθα κι εγώ που ανυποψίαστος κάθισα σε ένα τέτοιο παγκάκι κι όταν βγήκα από το καραβάκι στο δρόμο για την επιστροφή είχα μια καινούργια μπλούζα από την πίσω πλευρά με κόκκινο χρώμα κι ένα παντελόνι με σημάδια λαδομπογιάς επίσης από το παγκάκι.
  4. Έχετε δει κομπολόγια με διαφορετικές χάντρες στο σχήμα και στο μέγεθος; Ε είδα και τέτοια (8-10 €) στο νησί! Η εξήγηση ενός καταστηματάρχη ήταν ότι τα συγκεκριμένα κομπολόγια φτιάχνονται από ορυκτά υλικά που δε χρησιμοποιούνται αλλού! Φυσικά δε θα έβλαπτε τους πελάτες να το γνωρίζουν αυτό.
Καλό είναι να έχεις ένα τέτοιο όμορφο τουριστικό προορισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να σέβεσαι και τους επισκέπτες που αφήνουν πολλά λεφτά στον τόπο. Βέβαια αγαπώ αυτό τον τόπο και συνιστώ σε όλους τους φίλους να επισκεφτούν το νησάκι. Αλλά να προσέχουν και τις λαδομπογιές που μπορεί να βγουν στα ρούχα τους από τα σιδερένια παγκάκια σε μερικά από τα καραβάκια της γραμμής!

Αν και άσχετο με το νησί, το Δημοτικό Μουσείο του Κάστρου έχει πανάκριβο εισιτήριο (4,5 €). Κι αυτό για να δεις πολύ λίγα αντικείμενα και χώρους. Ούτε το Μουσείο Ακρόπολης να ήταν!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ξαναζωντάνεψε το λιοντάρι του Leonardo Da Vinci


Το 1517 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα μηχανικό λιοντάρι για να το κάνει δώρο στον βασιλιά της Γαλλίας. Πέντε αιώνες αργότερα, το δημιούργημά του πήρε ζωή και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού ακόμα και για τους σημερινούς σχεδιαστές, αναφέρει η εφημερίδα The Independent και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (07.07.2009).

Το μηχανικό ζώο που είχε προκαλέσει την περιέργεια επιστημόνων και ιστορικών τέχνης επί δεκαετίες είναι ένα λιοντάρι σε φυσικό μέγεθος που μπορεί να περπατά, να κουνά το κεφάλι και την ουρά του και να ανοίγει τα σαγόνια του. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι άφησε μόνο ένα στοιχειώδες σκίτσο αυτού του ρομπότ, το οποίο κατασκεύασε πρώτη φορά ο Βενετός Ρενάτο Μποαρέτο στην Κεντρική Γαλλία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες γνώσεις αλλά και τα άλλα μηχανολογικά σκίτσα του μεγάλου καλλιτέχνη, ο 66χρονος Μποαρέτο κατασκεύασε ένα τεράστιο παιχνίδι μήκους 3 μ. και ύψους 1,5 μ., το οποίο μπορεί να μιμείται τις κινήσεις ενός λιονταριού.

Το λιοντάρι του Ντα Βίντσι είχε σχεδιαστεί όχι μόνο για να αναδείξει τις ικανότητες του μεγάλου εφευρέτη αλλά και ως δώρο σε έναν Γάλλο βασιλιά. Είναι εντυπωσιακό, ακόμα και με τις τεχνολογικές γνώσεις του 21ου αιώνα. Στις αρχές του 16ου αι., βέβαια, ήταν ό,τι πιο προχωρημένο, περίπου τρεις αιώνες μπροστά από τα επιτεύγματα της εποχής. Το μηχανικό λιοντάρι παρουσιάζεται από τώρα έως τις 31 Ιανουαρίου σε μια έκθεση για τους πολλούς δεσμούς του Λεονάρντο με τη Γαλλία.
Η έκθεση φιλοξενείται σε έναν ωραίο πύργο του Αμπουάζ, δίπλα από τον ποταμό Λίγηρα, εκεί όπου ο Ντα Βίντσι πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε το 1519.

Δείτε παρακάτω ένα πολύ ωραίο βίντεο από το TouTube:
Reblog this post [with Zemanta]

Αντίο Michael Jackson. Ένα συγκινητικό γεγονός.

Michael JacksonMichael Jackson via last.fm


Με μια λιτή και συγκινητική τελετή στο Staples Center αποχαιρέτησαν οι φίλοι του τον Michael Jackson την Τρίτη το βράδυ. Η Mariah Carey, o Lionel Richie, o Stevie Wonder, η Brooke Shields, τα αδέρφια και η μικρή του κόρη είπαν τον τελευταίο αντίο στον Michael και κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Η Mariah Carey ερμήνευσε την επιτυχία των Jackson Five ''I' ll be there'', εμφανώς συγκινημένη. Απολαύστε το στο YouTube


Κάποιοι ίσως πουν ότι έγινε προσπάθεια αγιοποίησης αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Το σίγουρο είναι ότι με πολλά εκατομμύρια προσευχές, με τόσο πολύ αγάπη από τον κόσμο, θα αισθάνεται αγαλλίαση εκεί που πήγε.
Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Apocalypto (2006)

TikalImage by Today is a good day via Flickr

Ο τίτλος της ταινίας μοιάζει να έχει προέλθει από το ρήμα αποκαλύπτω. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα ποια τανία θα μας έκανε εντύπωση το καλοκαιράκι; Δεν ξέρω τι απάντηση θα δίνατε, πάντως εγώ την απάντηση τη βρήκα στον γοργοπόδαρο πρωταγωνιστή (Jaguar Paw) της ταινίας "Apocalypto" που μέσα από ένα ατέλειωτο κυνήγι επιβίωσης εξερευνά τη ζούγκλα για μας με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο: τρέχει ασταμάτητα, προκειμένου να ξεφύγει από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Η ταινία του Mel Gibson μας εισάγει σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της ζούγκλας. Έρχονται όμως ξαφνικά οι Maya (που χρειάζονται θύματα για τις θυσίες τους), για να διαταράξουν την ισορροπία που υπήρχε έως εκείνη τη στιγμή σε ένα καταυλισμό ιθαγενών μέσα στη ζούγκλα. Ατέλειωτο κυνήγι για επιβίωση, οι πρωταγωνιστές μιλούν σε τοπική διάλεκτο, ο τελευταίος καιρός των Maya είναι εδώ, με φόντο στο τέλος της ταινίας τα πρώτα καράβια των Ευρωπαίων Εισβολέων που φθάνουν εδώ. Μια ταινία όχι για βαθειά ανάλυση των Maya όπως διαφημίστηκε, αλλά για να την απολαύσετε καλοκαιριάτικα νοιώθοντας ότι είστε εκεί μέσα στα βάθη της ζούγκλας. Κάποιοι πάντως θα παρατηρήσουν την ομοιότητα του πρωταγωνιστή με το γνωστό ποδοσφαιριστή Ronaldinho!!!

Δείτε ένα trailer από την ταινία:


Reblog this post [with Zemanta]

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ροζ Πάνθηρας 2

του Χάραλντ Ζβαρτ
με τους Στιβ Μάρτιν, Ζαν Ρενό, Έμιλι Μόρτιμερ, Άντι Γκαρσία, Τζον Γκλιζ

Καλοκαιράκι έχουμε και μια ταινία που θα μπορούσε κανείς να δει ευχάριστα είναι ο Ροζ Πάνθηρας 2. Όταν είδα ότι ο επιθεωρητής στην ταινία ήταν ο Στιβ Μάρτιν, σκέφτηκα ότι δε θα άντεχε στη σύγκριση με τον αμίμητο Πίτερ Σέλερς. Όμως μπορώ να πω ότι παρόλο που το σενάριο δεν προκαλούσε το γέλιο σε όλα τα σημεία της ταινίας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Η σκηνή μάλιστα στην κάβα με τα μπουκάλια είναι καταπληκτική και ευρηματική.

Υπόθεση: Για να συλληφθεί ο μεγαλύτερος κλέφτης χρειάζονται οι καλύτεροι ντετέκτιβ του κόσμου… και ένας ανίδεος Επιθεωρητής. Όταν εξαφανίζονται θησαυροί αμύθητης αξίας από ολόκληρο τον κόσμο, και ανάμεσά τους το περίφημο διαμάντι «Ροζ Πάνθηρας», συγκροτείται ένα διεθνές δίκτυο ντετέκτιβ με αποστολή να βρεθεί ο κλέφτης και να επιστραφούν τα κλοπιμαία. Ο επικεφαλής επιθεωρητής Ντρέιφους (Τζον Κλιζ) θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει τον Κλουζό στην ομάδα, κι αυτός με τη σειρά του θα ζητήσει βοήθεια από το συνεργάτη του Πόντον (Ζαν Ρενό) αλλά και το αντικείμενο του πόθου του, τη Νικόλ (Έμιλι Μόρτιμερ). Στην προσπάθεια ανεύρεσης των δραστών, που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι και τη Ρώμη, θα συμμετέχουν επίσης οι Άντι Γκαρσία, Άλφρεντ Μολίνα, Γιούκι Ματσουζάκι, Λίλι Τόμλιν και η πανέμορφη σταρ του Μπόλιγουντ και πρώην Μις Κόσμος Αϊσγουάρια Ράι Μπάτσαν.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολις στο Διαδίκτυο

Ένας πολύ ωραίος ιστότοπος για το νέο μουσείο της Ακρόπολις για όλους όσους δεν μπορούν σύντομα να επισκεφθούν το νέο μουσείο! Στο http://www.theacropolismuseum.gr/ μπορεί κανείς να δει όλα όσα θα τον ενδιέφεραν για το νέο μουσείο και κυρίως μπορεί να προμηθευτεί εισιτήριο, μέσα από σχετική εφαρμογή e-ticketing που σε ενημερώνει αν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια στην ημερομηνία που επιλέγεις. Εκείνο που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η ευκολία χρήσης του ιστότοπου και η περιήγηση στις συλλογές του μουσείου. Ανυπομονώ να δω τα εκθέματα κι από κοντά.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Bing: Η νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft


"Bing" βάφτισε η Microsoft την νέα της μηχανή αναζήτησης, λήγοντας έτσι μήνες προβληματισμού για το ποια θα είναι η επόμενη εκδοχή του Live Search.

Η Microsoft παρουσίασε την νέα μηχανή αναζήτησης, επισημαίνοντας ότι σχεδίασε το Bing ως μία "μηχανή αποφάσεων" για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητούν στον Ιστό πιο έξυπνα και να απλοποιήσει τις καθημερινές αναζητήσεις τους όπως είναι οι αναζητήσεις διευθύνσεων και είπε ότι σκοπός του εργαλείου είναι να δώσει στο κοινό περισσότερους τρόπους για να οργανώνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Για παράδειγμα, το Bing περιλαμβάνει ένα σετ από εργαλεία πλοήγησης και αναζήτησης ονόματι "Explore Pane" στην αριστερή πλευρά της σελίδας, εκεί έχει τα "Web Groups" που παρέχουν διάφορες λειτουργίες για να οργανώνουν τα αποτελέσματα.

Επίσης πρόσθεσε και τις δυνατότητες "Related Searches and Quick Tabs", που εμφανίζουν ένα πίνακα περιεχομένων για τις διαφορετικές κατηγορίες των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το Bing επίσης βοηθάει το κόσμο να βρει αυτά που η μηχανή αναζήτησης θεωρεί πως είναι τα πιο σχετικά αποτελέσματα με το να τα αναδεικνύει με διάφορους τρόπους. Μία επιλογή ονόματι "Best Match" φέρνει στην επιφάνεια το ποιο καλύτερο αποτέλεσμα και το "εκτελεί" άμεσα. Ακόμα μία επιλογή με το όνομα "Deep Links" δίνει στο κοινό περισσότερες πληροφορίες για το τι προσφέρει ένα site.

Παρέχει επίσης και το "Quick Preview", μία δυνατότητα η οποία όταν σύρει το ποντίκι κάποιος πάνω από έναν σύνδεσμο αναζήτησης, εμφανίζει μία προεπισκόπιση με ένα μικρό κουτάκι με τα αποτελέσματα. Η προεπισκόπιση αυτή εμφανίζει ένα στιγμιότυπο της πληροφορίας του συνδέσμου ώστε το κοινό να αποφασίσει εάν θέλει να το πατήσει ή όχι.

Επίσης προσφέρει πρόσβαση με ένα κλικ σε πληροφορίες μέσω της "Instant Answers" δυνατότητας. Η Microsoft είπε πως το σχεδίασε αυτό για να βοηθήσει τους χρήστες να βρίσκουν πληροφορίες γρήγορα μέσα στη σελίδα της αναζήτησης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν περιττά κλικ για να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Το ερώτημα είναι αν το bing θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το Google που είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο. Το Google, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει αυτή τη στιγμή περίπου το 80% των on-line αναζητήσεων, ενώ η Microsoft εχει μόνο το 6% και για αυτό το λόγο θα χρειαστούν νέες επαναστατικές δυνατότητες, για μπορέσει να αλλάξει ο κόσμος από το Google σε μία άλλη μηχανή αναζήτησης.

Πηγή Κειμένου: PCWorld.com

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Εργαλεία Λογισμικού - Διαδίκτυο

Image representing Wolfram Alpha as depicted i...Image via CrunchBase

Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".
Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Νέα απίστευτη μορφή χαρτών!

Η Schulze and Webb μετά από χρόνια ερευνών κατάφερε να δημιουργήσει έναν τρόπο παρουσίασης ενός χάρτη που καμία σχέση δεν έχει με τις μέχρι τώρα κοινές εκδοχές, δισδιάστατες και τρισδιάστατες. Ο χάρτης είναι προοπτικός και καμπυλωτός έτσι ώστε να εμφανίζονται πολλές περισσότερες πληροφορίες από έναν κοινό. Το παρακάτω video που με κόπο έχουν δημιουργήσει δείχνει ξεκάθαρα το τι πρόκειται να ακολουθήσει στον τομέα των GPS αφού είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και πολύ πιο πληροφοριακός.



Here & There in Manhattan from schulze on Vimeo.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Google Profiles - Πως να σε βρίσκουν εύκολα

Google, Inc.Image via Wikipedia

Τώρα μπορεί κανείς να δημιουργήσει το profile του στο Google! Η Google έχει δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να επηρεάσουν τις πληροφορίες που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση το όνομα του. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κατασκεύασε μια νέα εφαρμογή δημιουργίας εθελοντικού προφίλ, για όσους χρηστές το επιθυμούν.

«Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από εμάς ψάχνουμε στο Google βάζοντας το όνομα μας στο πεδίο αναζήτησης, ή και κάποιου άλλου», ανέφερε ο Μπράιαν Στόλερ, προγραμματιστής της Google. «Πολλές φορές, τα αποτελέσματα ποικίλλουν και συχνά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να βλέπουν οι άλλοι για εμάς». Η νέα λειτουργία Google Profiles περιέχει βασικές πληροφορίες και φωτογραφίες που οι χρήστες δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν. Τα σχετικά προφίλ εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης σε ένα όνομα, δίνοντας έτσι κάποιο, μικρό έστω, βαθμό ελέγχου στη διαδικτυακή εικόνα των χρηστών. Η διεύθυνση όπου μπορεί κανείς να φτιάξει το profile του είναι η εξής: Google Profiles.



Reblog this post [with Zemanta]