Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Εργαλεία Λογισμικού - Διαδίκτυο

Image representing Wolfram Alpha as depicted i...Image via CrunchBase

Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια: