Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Φθινόπωρο - πάντα από εδώ ξεκινάει ο Χειμώνας


Καλό Φθινόπωρο κάποιοι λένε την 1η Σεπτεμβρίου και κάποιοι άλλοι Καλό Χειμώνα. Για όλους σηματοδοτείται μια νέα εκπαιδευτική περίοδος (με το άνοιγμα των Σχολείων), επιστροφή στην εργασία μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, κοινωνικές υποχρεώσεις (γάμοι, βαπτίσεις), τελευταία μπάνια στη Θάλασσα, προγραμματισμός υποχρεώσεων και εργασίας για την χρονιά που έρχεται, κ.λ.π.

Η άλλη όψη (της φύσης) είναι αυτή της αλλαγής του καιρού (πρωτοβρόχια), της υγρασίας και της ομίχλης, της πτώσης της θερμοκρασίας (περιμένουν όλοι τα ξεσπάσματα μικρού καλοκαιριού για να τρέξουν για τα τελευταία μπάνια), το πέσιμο των φύλλων από τα δέντρα, κ.λ.π.

Υπάρχει όμως κι η συναισθηματική παράμετρος: μελαγχολική, ρομαντική εποχή, με αναμνήσεις και με πολύ χρώμα. Αν κάτι μου αρέσει πάρα πολύ στο Φθινόπωρο, αυτό είναι τα χρώματα των φύλλων στα δέντρα στην εξοχή (δάση, βουνά, κ.λ.π.).

Το φθινόπωρο λοιπόν σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή και το νέο ξεκίνημα της ετήσιας ανθρώπινης δραστηριότητας, την αναπόληση αναμνήσεων που έχουν κάτι να πουν, τα μουσικά ακούσματα, την αποτίμηση των καταστάσεων, τον προγραμματισμό και την οριοθέτηση των νέων στόχων. Έτσι απλά η φύση και πάλι αλλάζει. Κι εμείς μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: