Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Ανίχνευση ασθενειών στην παλάμη του χεριού σας

Τα φορητά εργαστήρια στο μέγεθος της παλάμης που είναι ικανά να ανιχνεύσουν στα τρόφιμα ασθένειες όπως η σαλμονέλα, δεν ανήκουν πλέον στις σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κανένας απλός και εύκολος τρόπος να ανιχνευθούν τα μολυσματικά βακτηρίδια είτε στα αγροκτήματα είτε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διανομής τροφίμων. Αυτό επεκτείνεται ακόμη και σε μερικές από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες τροφικές ασθένειες όπως campylobacter (ένα από τα κύρια βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης) και σαλμονέλα. Για να πραγματοποιηθεί μια απλή δοκιμή , τα δείγματα πρέπει να ληφθούν και να σταλούν στα εργαστήρια, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ώρες ή ημέρες.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "OptoLabCard" εντούτοις έχει δημιουργήσει ένα από δύο μόνο συστήματα πρωτοτύπων στον κόσμο που προετοιμάζει τα δείγματα και εκτελεί τις δοκιμές DNA στα βακτηρίδια σε ένα φορητό, εύχρηστο και οικονομικά αποδοτικό τσιπ. Αυτό το καινοτόμο πρωτότυπο υπόσχεται να πραγματοποιήσει τις δοκιμές μέσα τόσο λίγο χρόνο όπως η μισή ώρα. Ένας τέτοιος εντυπωσιακός χρόνος ανακύκλωσης που συνδυάζεται με το χαμηλότερο κόστος θα βελτίωνε δραστικά την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σειρά των εφαρμογών μιας τέτοιας συσκευής είναι ουσιαστικά απεριόριστη και μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές έξω από την ασφάλεια τροφίμων και την ανίχνευση της σαλμονέλας ή campylobacter. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει άλλες μολυσματικές ασθένειες, γρίπη στους ανθρώπους, φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS, και ακόμη και για να ανιχνεύσει τον καρκίνο στα κλινικά δείγματα. Το πρωτότυπό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξει τις φορητές συσκευές που μπορούν να προσδιορίσουν τα παθογόνα και τη ρύπανση στις παροχές νερού.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο...

Πηγή Πληροφοριών: Επίσημη Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Χρήστο, καλή επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια.
Το μπλογκ έχει ενδιαφέρουσα θεματολογία και είμαι σίγουρος ότι, όταν περάσει το καλοκαιράκι και η ραστώνη που κουβαλάει, θα κάνουμε ωραίες συζητήσεις.