Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Αχειροποίητος: Εικόνα αλλά και Ναός

Αχειροποίητος σημαίνει το πράγμα που δεν είναι καμωμένο από τα ανθρώπινα χέρια. Κατά τις λαϊκές δοξασίες υπάρχουν πολλές εικόνες αγίων και θείων προσώπων που δεν φτιάχτηκαν από ανθρώπους. Ανάμεσα σ' αυτές τις εικόνες ξεχωρίζει η αχειροποίητη εικόνα του Χριστού. Το Άγιο Μανδήλι είναι μια τέτοια εικόνα. Στα Άγια Μανδήλια η εικόνα του Χριστού παρουσιάζεται από τους ζωγράφους περίλυπη. Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι "Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αχειροποίητος Ναός του Θεού".

Η πιο γνωστή μας αχειροποίητος εικόνα
είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ», που έχει αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα θαυματουργικώς. Για να δείτε την σχετική ιστορία μεταβείτε στο σχετικό Ιστολόγιο, όπου μπορείτε να διαβάσετε και για ένα μεγάλο θαύμα της Παναγίας.

Πέρα όμως κι από την θαυματουργή εικόνα είναι πολύ γνωστή η εκκλησία Αχειροποίητος στη
Θεσσαλονίκη όπου φυλασσόταν αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας.



Η Αχειροποίητος έδωσε έμπνευση και για την έκδοση του παιδικού διαδραστικού παραμυθιού "Μέσα στο σάμαλι η Αχειροποίητος".

Αυτό που μπορεί να ψάλει και να ευφρανθεί κανείς το Δεκαπενταύγουστο σε οποιαδήποτε εκκλησία είναι η Παράκληση στην Παναγία (Μικρή και Μεγάλη). Τώρα αν βρίσκεσαι κοντά και σε κάποια εκκλησία με θαυματουργή εικόνα (Παναγία Σουμελά, Τήνου, κ.λ.π.) ή σε εκκλησία με βυζαντινή χορωδία ακόμη καλύτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: