Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Το τρενάκι της Καρατζόβας (Κοσμάς Τσίναλης)


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ " ΝΤΕΚΟΒΙΛ'' ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Το τρενάκι της Καρατζόβας ή ΝΤΕΚΟΒΙΛ, άρχισε να κατασκευάζεται το Σεπτέμβριο του 1916, μετά από απόφαση του Γαλλικού Αρχηγείου της Ανατολής και με εργασίες των Σέρβων στρατιωτών.

Ξεκινούσε από τη Σκύδρα, έφτανε στο χωριό μας και από εδώ διακλαδιζόταν, μία γραμμή προς Πολυκάρπη - Μεγαπλάτανο - Όρμα και μία προς Ξιφιανή - Αριδαία. Έργο του ήταν να μεταφέρει στρατιώτες και πολεμοφόδια των γαλλοσερβικών στρατευμάτων στο μέτωπο της οροσειράς του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) όπου έφτασαν τα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα το Δεκέμβριο του 1915 (Α` Παγκόσμιος Πόλεμος).

Η επίθεση εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σεπτέμβριο του 1918. Οι σύμμαχοι με τη λήξη του πολέμου εγκατέλειψαν τη γραμμή αυτή, την οποία πήρε το ελληνικό δημόσιο για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Το 1923 αναθέτει την εκμετάλλευσή της στην εταιρεία « Τοπικοί Σιδηρόδρομοι Μακεδονίας» του μεγαλοεπιχειρηματία Επαμεινώνδα Π. Χαριλάου. Το 1929 η Α.Ε. «Τοπικοί Σιδηρόδρομοι» κήρυξε λοκ-άουτ, οπότε η εκμετάλλευση της γραμμής περνάει το 1932 στους Σιδηρόδρομους του ελληνικού κράτους και το 1936 διακόπηκε η λειτουργία της, διότι κρίθηκε ασύμφορη οικονομικά.

Σήμερα το τρενάκι της Καρατζόβας είναι μια ανάμνηση των μεγαλυτέρων που το έζησαν. Μοναδικό δείγμα από τη γραμμή αυτή μένει το κτίριο του σταθμού εγκαταλειμμένο.

ΤΣΙΝΑΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

Σημείωση: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον φίλο και συγχωριανό μου Κοσμά Τσίναλη (Δάσκαλος) για την παραχώρηση του κειμένου και των φωτογραφιών αυτής της καταχώρησης. Σε παλιότερη δημοσίευσή για το χωριό μου (http://imerografos.blogspot.com/2008/08/blog-post_06.html) είχα αναφερθεί στο τραίνο της Καρατζόβας, για το οποίο δεν είχα φωτογραφικό και ιστορικό υλικό. Πολλοί φίλοι ζήτησαν να δουν και φωτογραφικό υλικό. Σήμερα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και πιο ολοκληρωμένα, χάρις στην προσφορά του υλικού που είχε ο Κοσμάς στη διάθεσή του. Όσοι έχουν λογαριασμό στο Facebook μπορούν να δουν το σχετικό υλικό και από το προφίλ του Κοσμά.

Φωτογραφικό Υλικό:
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ του 1918 ( 2-Μαρτίου 1918), σταλμένη από Γάλλο στρατιώτη που υπηρετούσε στο μέτωπο της οροσειράς του Βόρα κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου πολέμου στη φίλη του στη Γαλλία.Αν παρατηρήσετε καλά τη λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία γράφει στα γαλλικά: "Μακεδονία. Το ντεκοβίλ ανεφοδιάζει το μέτωπο των Σέρβων και των Γάλλων''. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στον κάμπο της Αψάλου.

Απόκομμα εισιτηρίου το "ΝΤΕΚΟΒΙΛ" που βρέθηκε σε σχισμή του κτηρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών αναπαλαίωσής του. Το εισιτήριο αυτό μου το παρέδωσε φίλος από την Πολυκάρπη που εργαζόταν στην αναπαλαίωση και το βρήκε. Ο αριθμός "0318" ίσως είναι ο κωδικός του τρένου ή του εισιτηρίου και από κάτω με κεφαλαία γράφει "ΗΜΙΣΥ", δηλαδή "μισό".

Το κτήριο όπως είναι σήμερα μετά την αναπαλαίωσή του που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του δήμου Αριδαίας και προσωπικά του τότε αντιδημάρχου κ. Παπακωνσταντίνου Δημητρίου. Σήμερα στο κτήριο αυτό στεγάζεται ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού μας.

Φωτογραφία του 1930. Το τρενάκι στη γέφυρα της Υδραίας.
Η φωτογραφία αυτή είναι από τις λιγοστές που υπάρχουν και μαρτυρούν την ιστορία του ΝΤΕΚΟΒΙΛ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: