Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ (Σκύδρα) που κατάγεται από την Άψαλο!

Συγγραφέας: Ιερώνυμος Πολλάτος
Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: Το Ροδακιό
Σελίδες: 180
Ημ. Έκδοσης: 08/07/2009

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο: Ποιον περίμενε ο κόντες Διονύσιος Σολωμός στη Ζάκυνθο των σεισμών του 1953; Τι σχέση έχει μ ένα μυστηριώδη ποδηλάτη; Πώς μια κλεμμένη σελίδα μπορεί να αναστατώσει την ήσυχη ζωή μιας κωμόπολης; Μπορεί ένας άνθρωπος στον καιρό μας να εμπιστεύεται τα ξωτικά;

"Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ" είναι μια πορεία ζωής που εξελίσσεται σε τέσσερις διαφορετικές εποχές. Στα συντρίμμια της Ζακύνθου, ο Στάθης, φοιτητής ακόμα (κατάγεται από την Άψαλο), συναντιέται με το έργο του Μεγάλου Ποιητή, που θα σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή του. Στην ιλαροτραγική ατμόσφαιρα της Επταετίας, καθηγητής φιλολογίας πια, "ανακοινώνει" με τον πιο περίεργο και συνάμα επικίνδυνο τρόπο το περιεχόμενο της κλεμμένης σελίδας. Στα χρόνια της σοσιαλιστικής αλλαγής θα αποπειραθεί, γράφοντας στο γιο του, να μιλήσει για τα ανείπωτα. Μετά τη "χρυσή" Ολυμπιάδα, ο γιος του ανήμπορου πλέον Στάθη διερευνά τη σκοτεινή πλευρά του πατέρα.

Πατέρας και γιος θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον, όπως και η Ελλάδα που φεύγει είναι αντιμέτωπη μ εκείνη που ήρθε, εκείνη που ολοένα έρχεται καταπάνω μας. Το βιβλίο ξεκινά με στίχους του Σολωμού και τελειώνει μ ένα τραγουδάκι της Άννας Βίσση. Η διαδρομή - περνώντας από Ζάκυνθο, Μακεδονία, Αθήνα - γίνεται αναδρομή στα πενήντα χρόνια της ενηλικίωσης μιας χώρας, αλλά και ψυχογράφημα ενός σιωπηλού άντρα και πατέρα.

Τα σχόλια μου: Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα που συνδέει 3 διαφορετικές εποχές (του 50, του 70 και της σύγχρονης εποχής) με το έργο του Σολωμού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής. Για εμένα είναι πολύ τιμητικό που ο Συγγραφέας διάλεξε για τόπο καταγωγής του κεντρικού ήρωα (του Στάθη) την Άψαλο, δηλαδή το χωριό μου. Παρόλο που ο Συγγραφέας δεν έχει βιώματα και εικόνες από την περιοχή μου, ταξιδεύει θαυμάσια με τη φαντασία του, περιγράφοντας συναισθήματα και εικόνες του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής. Το ροδάκινο γίνεται ωραία πηγή έμπνευσης για ονόματα ηρώων του μυθιστορήματος όπως Ροδίφτσης, Ροδούλα, Ροδόπη. Διαβάστε και τις διάφορες κριτικές που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και στον Τύπο. Το βιβλίο είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα με συνεχή πλοκή που από αφηγηματική μορφή με παραθέσεις ιστορικών στοιχείων για το 50 πηδάει σε μια σατυρικής διάθεσης αφήγηση για το 70 και στο τέλος της ζωής του κεντρικού ήρωα, γνωρίζουμε το σύγχρονο γιο του, στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Εδώ αναδεικνύονται οι διαφορές με την εποχή που πέρασε, οι ανθρώπινοι προβληματισμοί και τα διλήμματα.

Το βιβλίο αυτό το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μπορείτε να το αγοράσετε κι από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως η Πρωτοπορία (http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/320064).

Παρουσίαση του βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=144673

Δεν υπάρχουν σχόλια: