Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Άρθρο: Οικογένεια, η μόνη σταθερή αξία


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξένησε η Καθημερινή της Κυριακής (27/7/2008) με έρευνα για τις αξίες των νέων που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε δείγμα 381 φοιτητών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτητών στην επαγγελματική τους ανάπτυξη (4ο Συνέδριο Εταιρείας Συστημικών Μελετών) υπήρξαν μερικά σχετικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Έτσι λοιπόν το 47,24% των φοιτητών υποστηρίζει ότι το περιβάλλον προέλευσής του (οικογένεια, τόπος καταγωγής) καθορίζει την μελλοντική του πορεία και σε ποσοστό 75,59% επιθυμούν τη δημιουργία οικογένειας με ένα τουλάχιστον τέκνο. Επίσης σε ποσοστό 64,6% περιμένουν αμέριστη οικογενειακή υποστήριξη στις μελλοντικές τους επιδιώξεις και κατά 79,3% (!) πιστεύουν ότι το σύστημα (πολιτικό, κοινωνικό) οφείλει να τους στηρίξει στο μέγιστο βαθμό για την συνέχιση της πορείας τους. Τέλος τους ενδιαφέρει το επάγγελμα/ειδικότητά τους κατά: 6% ελάχιστα, 3,7% λίγο, 14,7% άλλοτε ναι/άλλοτε όχι, 25,7% σε μεγάλο βαθμό και 49,9% σε μέγιστο βαθμό.

Οι φοιτητές φοβούνται το δύσκολο αύριο (φάσμα ανεργίας), θέλουν συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αν μπορούν να το κάνουν θα ήθελαν παράλληλη εργασία (έστω και προσωρινή) για μείωση των βαρών στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Γενικά έχουν συνειδητοποιήσει τα προβλήματά τους και ξέρουν πόσο σημαντική είναι η στήριξη της οικογένειάς τους στην εκπλήρωση των ονείρων τους. Το θέμα που προκύπτει από τις έρευνες αυτού του διαγνωστικού τύπου (Καθημερινή) δεν είναι να τα παρουσιάζουμε όλα μαύρα. Το θέμα είναι τι προτάσεις κάνουμε για να πάμε από το εγώ στο εμείς (που τονίζεται στο άρθρο).

Η επιστημονική μας ομάδα που διεξήγαγε αυτήν την έρευνα, έχει προτείνει κατάλληλο πιλοτικό σύστημα τηλεσυμβουλευτικής για την επαγγελματική ανάπτυξη των φοιτητών (θα το βρείτε στα Πρακτικά του Συνεδρίου).

Γενικότερα ως προσωπικό συμπέρασμα οι νέοι χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη για τα προβλήματά τους από κατάλληλους μέντορες που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους νέους στην καλύτερη αυτοοργάνωση, επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: