Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Στοιχεία της Ψηφιακής Εποχής

Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο στο YouTube με στοιχεία, γεγονότα, αριθμούς της ψηφιακής εποχής που θα προκαλέσουν την σκέψη. Απολαύστε το:

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Αειφορία και Αειφόρος Ανάπτυξη με τη διαδικασία της ανακύκλωσης

Μειώστε, ξαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε είναι το τρίπτυχο για την αειφορία και την αειφόρα ανάπτυξη. Αν συνυπολογίσει κανείς πως σε μερικά μέρη της Ελλάδας οι χωματερές είναι πολύ γεμάτες και δεν έχουν κατάλληλες προδιαγραφές και υποδομή, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι υπαρκτή, τότε η ανακύκλωση σαφώς και είναι η μόνη εφικτή επιλογή. Ακόμη κι όταν δεν είναι εφικτή η ανακύκλωση σε όλο το φάσμα των σκουπιδιών, υπάρχουν τεχνολογίες που αξιοποιούν τα σκουπίδια για να παράγουν βιοαέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια. Κι επειδή μια εικόνα, χίλιες λέξεις παραθέτω το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό από το YouTube για την ανακύκλωση και πως γίνεται:

Εισαγωγή


Το εργοστάσιο διαλογής


Ανακύκλωση χαρτιού


Ανακύκλωση μετάλλου


Ανακύκλωση πλαστικού


Ανακύκλωση γυαλιού


Εξαγωγές και εισαγωγές ανακυκλωμένων υλικών


Τράπεζα ανακύκλωσης

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Αποθηκευτικοί χώροι στο Διαδίκτυο. Skydrive, Gdrive, κ.λ.π.


Η νέα μορφή υπηρεσιών που αναμένεται να είναι πολύ χρήσιμες και θα καταργήσουν την ανάγκη να κουβαλάμε usb sticks, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, λέγονται Skydrive, Gdisk, κ.λ.π. Στα πλαίσια του Cloud Computing, των netbooks και της χρήσης ολοένα και περισσότερο του διαδικτύου, ετοιμάζεται έως και απεξάρτηση από λειτουργικό σύστημα, αφού αυτό θα μπορεί να φορτώνεται σε κάποιον Η/Υ μέσω διαδικτυακού αποθηκευτικού χώρου που θα παρέχεται σε χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

To Gdrive είναι η νέα υπηρεσία που είναι έτοιμη να λανσάρει η Google, στην προσπάθεια της να χτυπήσει την Microsoft και το Skydrive, μέσα στο 2009 και πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το Gdrive δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, να χρησιμοποιούν μέρος του server της Google, αποθηκεύοντας περιεχόμενα του σκληρού δίσκου, μαζί με το λειτουργικό σύστημα που διαθέτουν. Έτσι θα δημιουργείται ένα πιστό αντίγραφο του σκληρού δίσκου, με δυνατότητα συγχρονισμού. Με αυτό το τρόπο, ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει ένα αρχείο από τον υπολογιστή του και ύστερα να το επεξεργάζεται απο οποιοδήποτε άλλο σύστημα που μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ. Το μέγεθος αποθήκευσης αναμένεται να είναι απεριόριστο και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε αντίθεση με το αντίπαλο Skydrive, το οποίο προσφέρει 25 GB αποθηκευτικού χώρου, με περιορισμό 50ΜΒ ανά αρχείο.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, αλλά απλά δεν είναι Google, διότι στο Gdrive υποτίθεται πως ο χρήστης θα μπορεί να τροποποιεί τα αρχεία του χωρίς να χρειάζεται κάποια σουίτα γραφείου, και ακόμη θα μπορεί να φορτώνει και κάποιο Google λειτουργικό, οπότε δε θα χρειάζεται Windows. Τέρμα στον κουραστικό συγχρονισμό των αρχείων, όσων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε παρά πάνω από ένα μηχανήματα και να τα ενημερώνουν καθημερινά. Θα δουλεύεις από οπουδήποτε, τα φορτώνεις στο Gdrive και απλώς χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου για εισαγωγή δεδομένων και αποστολή.

Βέβαια υπάρχουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, διότι αφού τα αρχεία των χρηστών θα είναι αποθηκευμένα σε αποθηκευτικό χώρο της Google, θα μπορεί η google πιθανόν να ψάχνει συγκεκριμένα στοιχεία που την ενδιαφέρουν. Οπότε γίνεται και λίγο Big Brother πιθανά. Αν πάλι τα αρχεία που αποθηκεύει κανείς σε τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους, δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον που θα ήθελε να βρει σε αυτά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε έτσι κι αλλιώς κανένα πρόβλημα. Για παράδειγμα θα μπορούσε κανείς να αποθηκεύσει μουσική, on-line βιβλία, προγράμματα, κ.λ.π.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Οι εξωγήινοι υπάρχουν και είναι πολλοί...


"Νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν και μάλιστα κατά χιλιάδες, σύμφωνα με επιστήμονα από το Εδιμβούργο. Η ανακάλυψη της ύπαρξης περισσότερων από 330 εξωπλανητών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει στον προσδιορισμό του αριθμού των διαφορετικών εξωγήινων μορφών ζωής.

Η τελευταία μελέτη υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 361 νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας, αριθμός που μπορεί να φτάσει και τις 38.000. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του International Journal of Astrobiology."

Το πλήρες άρθρο της Καθημερινής εδώ.

Τελικά οι επιστήμονες βάλθηκαν να μας τρελάνουν. Με τόσους πολλούς εξωγήινους τι θα κάνουμε; Χαριτολογώντας βέβαια μπορούμε να πούμε ότι ήδη έχουμε πολλούς εξωγήινους (ή UFO) σ' αυτόν τον πλανήτη, με την έννοια ότι ζούνε ανάμεσά μας άνθρωποι αντισυμβατικοί, περίεργοι, μυστήριοι, κ.λ.π. σαν να είναι από κάπου άλλου. Φανταστείτε να βρουν εξωγήινοι την μουσική που έστειλε η NASA στον Άρη (Μυθωδία) και να μας έρθουν με την πρόσκληση ανά χείρας μετά από χρόνια. "Που είναι αυτός που μας έστειλε αυτήν την μουσική; " θα μπορούσαν να μας πουν, αν βρούμε τελικά κοινή γλώσσα επικοινωνίας με κάποιους εξωγήινους στο γαλαξία μας.

Βέβαια οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες μέσα στο γαλαξία μας κι εμείς είναι λίγο δύσκολο να ψάξουμε να βρούμε νοήμονες πολιτισμούς σε πλανήτες. Ίσως μας βρουν αυτοί αν έχουν σχετική τεχνολογία. Με τόσα σκουπίδια (εκπομπές σημάτων, δορυφόροι, κ.λ.π.) που έχουμε γεμίσει το διάστημα, που ξέρεις; Μπορεί τελικά να μας βρουν πρώτα αυτοί. Από τα μηνύματα που εκπέμπουμε βέβαια, μάλλον δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια επικοινωνία. Το φαντάζεστε όμως μια ημέρα να συναντήσετε μπροστά σας έναν εξωγήινο; Πως θα αντιδράσετε, αν δεν λιποθυμήσετε από το σοκ; Περιμένω να γράψετε τις απόψεις σας.


Reblog this post [with Zemanta]