Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Αποθηκευτικοί χώροι στο Διαδίκτυο. Skydrive, Gdrive, κ.λ.π.


Η νέα μορφή υπηρεσιών που αναμένεται να είναι πολύ χρήσιμες και θα καταργήσουν την ανάγκη να κουβαλάμε usb sticks, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, λέγονται Skydrive, Gdisk, κ.λ.π. Στα πλαίσια του Cloud Computing, των netbooks και της χρήσης ολοένα και περισσότερο του διαδικτύου, ετοιμάζεται έως και απεξάρτηση από λειτουργικό σύστημα, αφού αυτό θα μπορεί να φορτώνεται σε κάποιον Η/Υ μέσω διαδικτυακού αποθηκευτικού χώρου που θα παρέχεται σε χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

To Gdrive είναι η νέα υπηρεσία που είναι έτοιμη να λανσάρει η Google, στην προσπάθεια της να χτυπήσει την Microsoft και το Skydrive, μέσα στο 2009 και πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το Gdrive δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, να χρησιμοποιούν μέρος του server της Google, αποθηκεύοντας περιεχόμενα του σκληρού δίσκου, μαζί με το λειτουργικό σύστημα που διαθέτουν. Έτσι θα δημιουργείται ένα πιστό αντίγραφο του σκληρού δίσκου, με δυνατότητα συγχρονισμού. Με αυτό το τρόπο, ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει ένα αρχείο από τον υπολογιστή του και ύστερα να το επεξεργάζεται απο οποιοδήποτε άλλο σύστημα που μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ. Το μέγεθος αποθήκευσης αναμένεται να είναι απεριόριστο και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε αντίθεση με το αντίπαλο Skydrive, το οποίο προσφέρει 25 GB αποθηκευτικού χώρου, με περιορισμό 50ΜΒ ανά αρχείο.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, αλλά απλά δεν είναι Google, διότι στο Gdrive υποτίθεται πως ο χρήστης θα μπορεί να τροποποιεί τα αρχεία του χωρίς να χρειάζεται κάποια σουίτα γραφείου, και ακόμη θα μπορεί να φορτώνει και κάποιο Google λειτουργικό, οπότε δε θα χρειάζεται Windows. Τέρμα στον κουραστικό συγχρονισμό των αρχείων, όσων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε παρά πάνω από ένα μηχανήματα και να τα ενημερώνουν καθημερινά. Θα δουλεύεις από οπουδήποτε, τα φορτώνεις στο Gdrive και απλώς χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου για εισαγωγή δεδομένων και αποστολή.

Βέβαια υπάρχουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, διότι αφού τα αρχεία των χρηστών θα είναι αποθηκευμένα σε αποθηκευτικό χώρο της Google, θα μπορεί η google πιθανόν να ψάχνει συγκεκριμένα στοιχεία που την ενδιαφέρουν. Οπότε γίνεται και λίγο Big Brother πιθανά. Αν πάλι τα αρχεία που αποθηκεύει κανείς σε τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους, δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον που θα ήθελε να βρει σε αυτά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε έτσι κι αλλιώς κανένα πρόβλημα. Για παράδειγμα θα μπορούσε κανείς να αποθηκεύσει μουσική, on-line βιβλία, προγράμματα, κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: