Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Apocalypto (2006)

TikalImage by Today is a good day via Flickr

Ο τίτλος της ταινίας μοιάζει να έχει προέλθει από το ρήμα αποκαλύπτω. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα ποια τανία θα μας έκανε εντύπωση το καλοκαιράκι; Δεν ξέρω τι απάντηση θα δίνατε, πάντως εγώ την απάντηση τη βρήκα στον γοργοπόδαρο πρωταγωνιστή (Jaguar Paw) της ταινίας "Apocalypto" που μέσα από ένα ατέλειωτο κυνήγι επιβίωσης εξερευνά τη ζούγκλα για μας με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο: τρέχει ασταμάτητα, προκειμένου να ξεφύγει από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Η ταινία του Mel Gibson μας εισάγει σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της ζούγκλας. Έρχονται όμως ξαφνικά οι Maya (που χρειάζονται θύματα για τις θυσίες τους), για να διαταράξουν την ισορροπία που υπήρχε έως εκείνη τη στιγμή σε ένα καταυλισμό ιθαγενών μέσα στη ζούγκλα. Ατέλειωτο κυνήγι για επιβίωση, οι πρωταγωνιστές μιλούν σε τοπική διάλεκτο, ο τελευταίος καιρός των Maya είναι εδώ, με φόντο στο τέλος της ταινίας τα πρώτα καράβια των Ευρωπαίων Εισβολέων που φθάνουν εδώ. Μια ταινία όχι για βαθειά ανάλυση των Maya όπως διαφημίστηκε, αλλά για να την απολαύσετε καλοκαιριάτικα νοιώθοντας ότι είστε εκεί μέσα στα βάθη της ζούγκλας. Κάποιοι πάντως θα παρατηρήσουν την ομοιότητα του πρωταγωνιστή με το γνωστό ποδοσφαιριστή Ronaldinho!!!

Δείτε ένα trailer από την ταινία:


Reblog this post [with Zemanta]

1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης ο Γκίμπσον. Όλες του οι ταινίες είναι από σπουδαίες (Braveheart) μέχρι καλές το λιγότερο (Apocalypto). Φυσικά οι κριτικοί -για διάφορους λόγους- δεν τον αναγνωρίζουν. Αλλά, θα μου πεις, εδώ οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου δυσπιστούν ακόμα για τον Ίστγουντ...