Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

15/11/2008 Επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Καραθοδωρή


Για μερικά πράγματα στη ζωή μου αισθάνομαι ευνοημένος. Χαίρομαι λοιπόν που μου δόθηκε η δυνατότητα να είμαι ένας από τους επισκέπτες του Μουσείου Καραθοδωρή, ενός από τους σπουδαίους μαθηματικούς που έβγαλε η Ελλάδα και αναγνωρίστηκε διεθνώς η αξία του. Το μουσείο Καραθοδωρή στεγάζεται στην Κομοτηνή και υλοποιήθηκε με την άοκνη επιμονή του Συλλόγου φίλων Καραθοδωρή και του προέδρου του Μαθηματικού και συγγραφέα Α. Λιπορδέζη.
«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα» - Aλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το 1955.
Οι πρώτες διακρίσεις έρχονται για τον Κωνσταντίνο σε ηλικία δεκαέξι ετών όπου παίρνει το πρώτο βραβείο σε εθνικό διαγωνισμό Μαθηματικών του Βελγίου επί δύο συνεχή έτη. Οι πρώτες σπουδές του είναι στη στρατιωτική σχολή μηχανικών του Βελγίου τις οποίες ενισχύει στο Παρίσι και το Λονδίνο. Το 1898 καταλαμβάνει σπουδαία θέση με προοπτική σε μεγάλα αρδευτικά έργα του Νείλου, όπως το φράγμα του Ασιούτ και του Ασουάν. Ένα βράδυ, ενώ μελετά τα αγαπημένα του Μαθηματικά, προσπαθεί να λύσει κάποια απορία που του δημιουργήθηκε. Την επόμενη έπρεπε να κάνει κάποιες μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπος. Όμως το μυαλό του ήταν στην αναζήτηση της λύσεως του προβλήματος. Τότε συνειδητοποιεί οριστικά την μεγάλη γοητεία που ασκούν πάνω του τα μαθηματικά. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και τη σπουδαία εργασία.
Το ότι είναι αστέρι λαμπερό στον ουρανό της επιστήμης το παρατηρούμε με την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Περί ασυνεχών λύσεων στο λογισμό των μεταβολών» η οποία συνοδεύεται, με έπαινο που γράφει «αγχίνοια του εφευρίσκειν περιφανής». Ο επιβλέπων καθηγητής Minkowski στην αξιολόγησή του γράφει: «Η εργασία ανήκει στις καλύτερες μαθηματικές διατριβές που έχουν υποβληθεί στη σχολή».

Μέσα από αυτή τη λαμπρή επιστημονική καριέρα ξεχωρίζει και η σχέση του με τον Αϊνστάιν, όπου μέσα από την αλληλογραφία των δύο αυτών ανδρών που αρχίζει τον Σεπτέμβρη του 1916 προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή σε 3 δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Ο Αϊνστάιν όχι μόνο αναγνώρισε την βοήθεια που δέχτηκε από τον Κ. Καραθεοδωρή, αλλά τον αποκάλεσε ως τον καλύτερό του δάσκαλο.

Πηγή Πληροφοριών: Διαδίκτυο, Σύλλογος Φίλων Καραθοδωρή

Σας συνιστώ αν βρεθείτε στην Κομοτηνή, να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μουσείο του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού. Αξίζει τον κόπο!

1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Αλληλογραφούσε ο Καραθοδωρής με τον Αϊνστάιν; Δεν το ήξερα! Μακάρι να βρεθεί τρόπος να εκδοθεί η αλληλογραφία τους και στα Ελληνικά (θεωρώ δεδομένο ότι θα έχει εκδοθεί στην γλώσσα που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν).