Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Κβαντική Θεολογία - Κάτι νέο και υπαρκτό;

Ακούει κανείς αυτόν τον όρο κι αναρωτιέται κανείς αν είναι κατασκεύασμα κάποιας δημιουργικής φαντασίας ή κάποιου ευφάνταστου θεολόγου. Όμως η Κβαντική θεολογία φιλοξενείται και στη Βικιπαίδεια. Να λοιπόν τι γράφεται γι' αυτόν τον όρο:
"Οι εξελίξεις στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και Νευροβιολογίας θέτουν σε δεινή δοκιμασία τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί του ανθρώπου, ειδικά αυτές που θεωρούν την ψυχή και το πνεύμα ως ανεξάρτητες υπαρκτές οντότητες. Καθώς μελετούμε την αρχή και το τέλος της ζωής, όπως και την σχέση νου και σώματος γίνεται αντιληπτό ότι η αρχαία αντίληψη περί της ψυχής ως ουσίας δεν επαρκεί για να δώσει ικανοποιητικές ερμηνείες σε αυτά τα οποία παρατηρούμε σήμερα.
  • Αν κάθε έμβρυο που παράγεται κατά την διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης έχει ψυχή, τι σχέση έχει αυτή ψυχή με την ψυχή του ώριμου ανθρώπου;
  • Τι γίνεται όταν καταψύχεται ένα έμβρυο;
  • Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που προκύπτει από την διαδικασία του κλωνισμού;
  • Ποια η σχέση της συνείδησης με τις εγκεφαλικές διεργασίες;
  • Τι συμβαίνει κατά την διαδικασία της μάθησης;
  • Τι είναι η προσευχή και εν γένει η πνευματική ζωή;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κάτω από το φως των επιστημονικών εξελίξεων και που είναι φανερό ότι απαιτούν την εκ νέου μελέτη τους, για να υπάρξουν αποδεκτές απαντήσεις.

Η Κβαντική Θεολογία είναι μία κοσμολογική πρόταση που προκύπτει από την σύνθεση της κβαντομηχανικής με την πνευματική εμπειρία, όπως αυτή εκφράζεται με την θεωρία των λόγων των όντων που αποτελεί ένα σημαντικό θεμέλιο της χριστιανικής θεολογίας.

Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της θεολογίας με την χρήση κάποιων δυσνόητων εννοιών της κβαντομηχανικής, ούτε να δοθεί μεταφυσικός χαρακτήρας σε φαινόμενα που είναι ασυνήθιστα στην καθημερινή ζωή.

Πρόκειται για σύνθεση συγκεκριμένων εννοιών της κβαντικής Φυσικής και συγκεκριμένων στοιχείων της πνευματικής εμπειρίας. Από την πρόταση αυτή πέραν μιας σειράς απαντήσεων σε επιστημολογικά προβλήματα της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών, προκύπτει μια ανθρωπολογική πρόταση που μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε αναλυτικά και εξελικτικά την έννοια της ψυχής και έτσι να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή, και πάνω σε αυτές τις απαντήσεις να αναπτύξουμε μια βιοηθική που να στηρίζεται σε μία βιο-οντολογία."


Πηγές-Αρθρογραφία
Άρθρα π. Αρσένιου Μέσκου
Αντίφωνο
Επιστήμη και Θεολογία


1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα, Χρήστο, και είναι βέβαιο ότι όσο προχωράει η επιστήμη -και η θεολογική μελέτη των δεδομένων- θα έχουμε και πιο ουσιαστικές και εντυπωσιακές διαπιστώσεις.

Άσχετα με αυτό όμως, έχω διαβάσει το βιβλίο του π. Αρσένιου Μέσκου "Ο Πλανήτης της Θεολογίας", και δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Είναι αξιέπαινη βέβαια η προσπάθειά του και η ανάγκη του να θεολογήσει από έναν διαφορετικό δρόμο.