Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Νησί Ιωαννίνων. Μια εκδρομή μέσα στο καλοκαίρι!


Θα απορούσε ίσως κάποιος με την επιλογή μου να πάω στο νησί των Ιωαννίνων ημέρα Σάββατο αν δεν ανέφερα ότι επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές πλέον από την Ηγουμενίτσα, πηγαίνουμε για μπάνιο στη Θάλασσα και καθημερινές. Ο δεύτερος λόγος ήταν η καλή παρέα επισκεπτών φίλων που ήθελαν να δουν κι αυτοί το νησάκι.

Παρόλο που σε γενικές γραμμές ήταν μια θαυμάσια εκδρομή, μου έκαναν εντύπωση και κάποια πράγματα που πρόσεξαν και οι φίλοι μας:
  1. Πρώτον στο Μώλο βλέπει κανείς σκουπίδια στο νερό μπροστά από το γνωστό κρουαζιερόπλοιο. Το νερό πάντως παραείναι πράσινο χωρίς να γνωρίζω που οφείλεται αυτό.
  2. Οι πωλήτριες ασημικών στο νησί είναι πολύ επιθετικές. Μια προσπαθούσε να βάλει αλυσίδα στο πόδι της γυναίκας μου τη στιγμή που της εξηγούσε ότι δε φοράει αλυσίδες στα πόδια! Φαίνεται πως υπόκεινται πιέσεις μεγάλες από τα αφεντικά τους για να κάνουν καλές πωλήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο!
  3. Το εισιτήριο στο καραβάκι είναι πολύ ακριβό (1,80 €). Κι αυτό γιατί τα περισσότερα καραβάκια είναι πάνω από 20 ετών, δεν απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα συντήρησης κι έχουν πολλά δρομολόγια όπου είναι συνήθως γεμάτα. Βλέπετε οι νησιώτες έχουν το μονοπώλιο στις μετακινήσεις προς το νησί. Κάποια από αυτά δε διαθέτουν αξιοπρεπή καθίσματα, παρά παγκάκια σιδερένια βαμμένα με λαδομπογιά, η οποία ως γνωστόν με τη ζέστη βγαίνει πάνω στα ρούχα σου. Έτσι την έπαθα κι εγώ που ανυποψίαστος κάθισα σε ένα τέτοιο παγκάκι κι όταν βγήκα από το καραβάκι στο δρόμο για την επιστροφή είχα μια καινούργια μπλούζα από την πίσω πλευρά με κόκκινο χρώμα κι ένα παντελόνι με σημάδια λαδομπογιάς επίσης από το παγκάκι.
  4. Έχετε δει κομπολόγια με διαφορετικές χάντρες στο σχήμα και στο μέγεθος; Ε είδα και τέτοια (8-10 €) στο νησί! Η εξήγηση ενός καταστηματάρχη ήταν ότι τα συγκεκριμένα κομπολόγια φτιάχνονται από ορυκτά υλικά που δε χρησιμοποιούνται αλλού! Φυσικά δε θα έβλαπτε τους πελάτες να το γνωρίζουν αυτό.
Καλό είναι να έχεις ένα τέτοιο όμορφο τουριστικό προορισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να σέβεσαι και τους επισκέπτες που αφήνουν πολλά λεφτά στον τόπο. Βέβαια αγαπώ αυτό τον τόπο και συνιστώ σε όλους τους φίλους να επισκεφτούν το νησάκι. Αλλά να προσέχουν και τις λαδομπογιές που μπορεί να βγουν στα ρούχα τους από τα σιδερένια παγκάκια σε μερικά από τα καραβάκια της γραμμής!

Αν και άσχετο με το νησί, το Δημοτικό Μουσείο του Κάστρου έχει πανάκριβο εισιτήριο (4,5 €). Κι αυτό για να δεις πολύ λίγα αντικείμενα και χώρους. Ούτε το Μουσείο Ακρόπολης να ήταν!

1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Το κακό για μένα είναι ότι στο Νησί ο γιαννιώτης, που δεν είναι τουρίστας, δεν έχει τι άλλο να κάνει πέραν της βόλτας (που είναι μαγευτική). Δεν υπάρχει, βρε παιδί μου, ένα εστιατόριο, μια καφετέρια της προκοπής. [Εκτός αν άλλαξε κάτι τον τελευταίο καιρό -ας κρατήσω μια πισινή].

Το χρώμα της λίμνης είναι φυσιολογικό. Κάνει εντύπωση ίσως, αλλά δεν οφείλεται σε μόλυνση.

Για τα σκουπίδια, τι να πει κανείς; Η πόλη μας πάντως είναι πεντακάθαρη, κι αυτό πρέπει να το επισημαίνουμε στους γκρινιάρηδες.