Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ζητήματα διαφάνειας αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά δίκτυα στο Web

An apology to someone at Yelp!Image by tychay via Flickr



Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο η κατάχρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που γίνονται αντικείμενο εμπορίου και σε λίγο ίσως του χρηματιστηρίου. Πρώτα το Facebook τώρα το yelp. Το ζήτημα της διαφάνειας ανάγεται σε μείζονος σημασίας για πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά από τη στιγμή που αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν έσοδα. Τι ποσοστό της πληροφορίας σχετικά με τους χρήστες μπορούν να διαθέσουν στις διαφημιστικές χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις; Φυσικά, δεν μπορεί να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από αυτή την ιστορία. Η εύρεση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ των στοιχείων που υποστηρίζουν την ύπαρξη και ανάπτυξη τους, αλλά και η διατήρηση της βάσης χρηστών, πιθανόν μέσα από βελτιωμένα κανάλια επικοινωνίας, θα προσδιορίσουν κατά πόσο θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και κερδοφορία.

Το Yelp.com, μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες στην οποία οι χρήστες μπορούν να γράψουν κριτικές για μέρη που επισκέπτονται, προκαλεί παράπονα από τις επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στην υπηρεσία. Η ανάπτυξη της ιστοσελίδας στηρίζεται στη δημιουργία μιας συμπαγούς διαδικτυακής κοινότητας που συνεισφέρει εντατικά με περιεχόμενο και κριτικές, ωστόσο η διαφάνεια της τίθεται σε αμφισβήτηση, με τις επιχειρήσεις αλλά και πολλούς καταναλωτές να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί πολλές από τις κριτικές των χρηστών εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τις σελίδες του Yelp.

Το Yelp δεν είναι η μόνη ιστοσελίδα κοινωνικού περιεχομένου που έρχεται αντιμέτωπη με θέματα διαφάνειας. Το Facebook πρόσφατα βρέθηκε να κατηγορείται από χιλιάδες χρήστες του για παραβίαση της ιδιωτικότητας του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες, μετά από αλλαγή των Όρων Χρήσης της υπηρεσίας, σύμφωνα με τους οποίους το Facebook αποκτούσε πλήρη έλεγχο στο περιεχόμενο των μελών του.

Από τα πρόσφατα συμβάντα φαίνεται ότι οι εφαρμογές της κοινωνικής δικτύωσης (social networking) δε είναι καθόλου αθώες. Βρίσκεις όντως χαμένους φίλους και γνωστούς, αλλά το να καταχωρείς πολλές ευαίσθητες προσωπικές σου πληροφορίες μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. Μήπως κάποια στιγμή ανακοινωθεί η κλοπή αυτών των πληροφοριών από κάποιους κυβερνοδιαρήκτες και τι μπορούμε να κάνουμε τότε; Ας μην είμαστε λοιπόν αφελείς και να χρησιμοποιούμε σωστα αυτά τα εργαλεία, διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε άσχημες εκπλήξεις. Προς το παρόν ευτυχώς τα ζητήματα που προκύπτουν σχετίζονται με την προσπάθεια των υπηρεσιών αυτών να βγάλουν τα χρήματα που νομίζουν ότι πρέπει να βγάλουν. Αύριο όμως μπορεί να υπάρξει εμπόριο προσωπικών δεδομένων μας!

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια: