Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ResearchGate - To Facebook των επιστημόνων


Μετά την επιτυχημένη πορεία πολλών εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία κοινωνικών κι επαγγελματικών δικτύων μέσω του διαδικτύου, ήρθε η ώρα του ResearchGate (www.researchgate.net) που απευθύνεται αποκλειστικά σε επιστήμονες και ερευνητές που θέλουν να διασυνδεθούν με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο.

Eίναι η πρώτη δωρεάν διαδικτυακή κοινότητα, που είναι ανοιχτή σε όλους τους ερευνητές, επιτρέποντάς τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα ερευνητικά τους έργα, να αναζητήσουν ανθρώπους και έρευνες που τους ενδιαφέρουν, να βρουν συνεργάτες με την χρήση καινοτομικών εφαρμογών και, γενικά, να αυξήσουν την αποδοτικότητα της εργασίας τους.

Η ResearchGATE, επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης με ισχυρούς αλγόριθμους, που συνδέεται με βάσεις δεδομένων, και επεξεργάζεται περιλήψεις πάνω από 30 εκατομμυρίων επιστημονικών εργασιών και άρθρων για να βρει αυτό που ενδιαφέρει ακριβώς τον ερωτώντα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υποδεικνύει επιστήμονες η ομάδες επιστημονικών συζητήσεων στο Ίντερνετ που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αναζήτηση.

Η πύλη δημιουργήθηκε πριν πέντε μήνες και ήδη δικτυώνει πάνω από 14.000 ερευνητές διεθνώς, από 21 χώρες. Κάθε χρήστης συμπληρώνει το profile του, διαχειρίζεται τις επαφές του, συνδέεται με ομάδες αναλόγου επιστημονικού ενδιαφέροντος, βρίσκει δημοσιεύσεις σχετικές με τα ενδιαφέροντά σας, κ.λ.π. Μόλις το δοκιμάσω και έχω δεδομένα από την χρήση του θα γράψω με μεγαλύτερη ανάλυση τις λειτουργίες του.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια: