Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

"350" - Παγκόσμια ημέρα δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή


Στις 24 Οκτώβρη, παγκόσμια ημέρα δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή στα πλαίσια της καμπάνιας “350” ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης οργανώνονται με σκοπό την αφύπνιση των συμπολιτών τους. Απώτερος στόχος όλων των εκδηλώσεων αποτελεί να σταλθεί ένα ισχυρό και συντονισμένο μήνυμα δέσμευσης στους ηγέτες των κρατών ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης που πλησιάζει.

Τι είναι όμως το “350”; Τα 350 ppm θεωρούνται ως το ανώτατο ανεκτό σημείο ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης CO2 , έτσι ώστε να μην επέλθει ραγδαία περιβαλλοντική κρίση. Δυστυχώς όμως, τα 350 ppm είναι και ένας αριθμός που απέχει πάρα πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα…

θα πει κανείς ίσως ότι με ευχολόγια, συμβολισμούς, προσευχές δε μπορεί να αλλάξει κάτι πραγματικά. Και ίσως εν μέρει να έχει δίκιο αν σκεφτούμε την τεράστια κλιματική αλλαγή, την μεγάλη καταστροφή που υφίσταται ο πλανήτης μας. Θα έλεγε κανείς ότι η γη κοιλοπονάει (ερημοποίηση, σεισμοί, τσουνάμι, κλιματική αλλαγή, κ.λ.π.)! Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό, από το να στέλνουμε μηνύματα αγωνίας στα κέντρα αποφάσεων, ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς που αφορούν τον πλανήτη; Μήπως τελικά και οι ευχές και οι συμβολισμοί μπορεί να πιάσουν τόπο;

Περισσότερα:
http://www.350.org/

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

EGNOS: Το νέο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης


Την έναρξη λειτουργίας του ΕGNOS, ένα νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστή του αντίστοιχου στρατιωτικού αμερικανικού συστήματος GPS, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) είναι ένα βελτιωμένο δορυφορικό σύστημα, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια των δορυφορικών σημάτων πλοήγησης ανά την Ευρώπη. Η oριζόντια ακρίβεια σε σχέση με τα σημερινά σήματα GPS (παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης) βελτιώνεται από περίπου δέκα μέτρα σε δύο μέτρα.

Το EGNOS είναι η πρώτη συμβολή της Ευρώπης στη δορυφορική πλοήγηση και ο πρόδρομος του συστήματος Galileo (το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013).

Για Περισσότερες πληροφορίες...

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

EFFIS: Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής δασικών πυρκαγιών

Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί σε διάφορες δημοσιεύσεις του Ημερογράφου με θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρόληψης κι αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων όπως οι πυρκαγιές. Με αφορμή την σχετικά πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να συμβάλουν αφενός στην παρακολούθηση και πρόβλεψη των κινδύνων πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, αλλά και στην αξιολόγηση και καταγραφή των ζημιών που προκαλούν αυτές

Μιλάμε για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που είναι ένα σύστημα που έχει καθιερωθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre, JRC) και την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Το EFFIS παρέχει καθημερινά ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες, βοηθώντας τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΠ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλες υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Χάρτες και καθοριστικής σημασίας δεδομένα σχετικά με το μέγεθος των επιμέρους πυρκαγιών, την τοποθεσία και το μέγεθος του κινδύνου διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://effis.jrc.ec.europa.eu/current-situation, ενώ το JRC εργάζεται για τη βελτίωση των στοιχείων του EFFIS που αφορούν την πρόβλεψη των κινδύνων πυρκαγιάς, καθώς και για την προώθηση της διαθέσιμης ανάλυσης των ζημιών που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές.

Με βάση, τις εκτιμήσεις του EFFIS, στο τέλος Αυγούστου οι καταστροφές από δασικές πυρκαγιές το 2009 είχαν ήδη ξεπεράσει εκείνες του 2008. με περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα γης στην ΕΕ να έχουν αποτεφρωθεί σε σχέση με τα 1.800.000 στρέμματα συνολικά που αποτεφρώθηκαν το 2008. Η έκθεση "Δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη 2008" που εξέδωσε την ίδια περίοδο προσφέρει μια ενδελεχή επισκόπηση αφενός των συνθηκών όσον αφορά τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και αφετέρου των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη κατά το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δορυφόροι όπως ο Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημείων φωτιάς από το διάστημα.

Δίνω παρακάτω μερικούς χρήσιμους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες: