Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου στην Ασία


Ξημερώματα Τετάρτης 22 Ιουλίου 2009 η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου έφθασε τα 6,5 λεπτά. Έγινε αντιληπτή από τη Δυτική Ινδία μέχρι την Κίνα. Πολλοί Ινδοί προσεύχονταν στον θεό ήλιο ενόψει της έκλειψης (θυμίζει παλιότερες εποχές)! Σύμφωνα με τους Κινέζους ο Δράκος κατάπιε τον ήλιο για μερικά λεπτά! Από μυθολογία πάμε καλά γενικώς!

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Νησί Ιωαννίνων. Μια εκδρομή μέσα στο καλοκαίρι!


Θα απορούσε ίσως κάποιος με την επιλογή μου να πάω στο νησί των Ιωαννίνων ημέρα Σάββατο αν δεν ανέφερα ότι επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές πλέον από την Ηγουμενίτσα, πηγαίνουμε για μπάνιο στη Θάλασσα και καθημερινές. Ο δεύτερος λόγος ήταν η καλή παρέα επισκεπτών φίλων που ήθελαν να δουν κι αυτοί το νησάκι.

Παρόλο που σε γενικές γραμμές ήταν μια θαυμάσια εκδρομή, μου έκαναν εντύπωση και κάποια πράγματα που πρόσεξαν και οι φίλοι μας:
  1. Πρώτον στο Μώλο βλέπει κανείς σκουπίδια στο νερό μπροστά από το γνωστό κρουαζιερόπλοιο. Το νερό πάντως παραείναι πράσινο χωρίς να γνωρίζω που οφείλεται αυτό.
  2. Οι πωλήτριες ασημικών στο νησί είναι πολύ επιθετικές. Μια προσπαθούσε να βάλει αλυσίδα στο πόδι της γυναίκας μου τη στιγμή που της εξηγούσε ότι δε φοράει αλυσίδες στα πόδια! Φαίνεται πως υπόκεινται πιέσεις μεγάλες από τα αφεντικά τους για να κάνουν καλές πωλήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο!
  3. Το εισιτήριο στο καραβάκι είναι πολύ ακριβό (1,80 €). Κι αυτό γιατί τα περισσότερα καραβάκια είναι πάνω από 20 ετών, δεν απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα συντήρησης κι έχουν πολλά δρομολόγια όπου είναι συνήθως γεμάτα. Βλέπετε οι νησιώτες έχουν το μονοπώλιο στις μετακινήσεις προς το νησί. Κάποια από αυτά δε διαθέτουν αξιοπρεπή καθίσματα, παρά παγκάκια σιδερένια βαμμένα με λαδομπογιά, η οποία ως γνωστόν με τη ζέστη βγαίνει πάνω στα ρούχα σου. Έτσι την έπαθα κι εγώ που ανυποψίαστος κάθισα σε ένα τέτοιο παγκάκι κι όταν βγήκα από το καραβάκι στο δρόμο για την επιστροφή είχα μια καινούργια μπλούζα από την πίσω πλευρά με κόκκινο χρώμα κι ένα παντελόνι με σημάδια λαδομπογιάς επίσης από το παγκάκι.
  4. Έχετε δει κομπολόγια με διαφορετικές χάντρες στο σχήμα και στο μέγεθος; Ε είδα και τέτοια (8-10 €) στο νησί! Η εξήγηση ενός καταστηματάρχη ήταν ότι τα συγκεκριμένα κομπολόγια φτιάχνονται από ορυκτά υλικά που δε χρησιμοποιούνται αλλού! Φυσικά δε θα έβλαπτε τους πελάτες να το γνωρίζουν αυτό.
Καλό είναι να έχεις ένα τέτοιο όμορφο τουριστικό προορισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να σέβεσαι και τους επισκέπτες που αφήνουν πολλά λεφτά στον τόπο. Βέβαια αγαπώ αυτό τον τόπο και συνιστώ σε όλους τους φίλους να επισκεφτούν το νησάκι. Αλλά να προσέχουν και τις λαδομπογιές που μπορεί να βγουν στα ρούχα τους από τα σιδερένια παγκάκια σε μερικά από τα καραβάκια της γραμμής!

Αν και άσχετο με το νησί, το Δημοτικό Μουσείο του Κάστρου έχει πανάκριβο εισιτήριο (4,5 €). Κι αυτό για να δεις πολύ λίγα αντικείμενα και χώρους. Ούτε το Μουσείο Ακρόπολης να ήταν!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ξαναζωντάνεψε το λιοντάρι του Leonardo Da Vinci


Το 1517 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα μηχανικό λιοντάρι για να το κάνει δώρο στον βασιλιά της Γαλλίας. Πέντε αιώνες αργότερα, το δημιούργημά του πήρε ζωή και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού ακόμα και για τους σημερινούς σχεδιαστές, αναφέρει η εφημερίδα The Independent και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (07.07.2009).

Το μηχανικό ζώο που είχε προκαλέσει την περιέργεια επιστημόνων και ιστορικών τέχνης επί δεκαετίες είναι ένα λιοντάρι σε φυσικό μέγεθος που μπορεί να περπατά, να κουνά το κεφάλι και την ουρά του και να ανοίγει τα σαγόνια του. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι άφησε μόνο ένα στοιχειώδες σκίτσο αυτού του ρομπότ, το οποίο κατασκεύασε πρώτη φορά ο Βενετός Ρενάτο Μποαρέτο στην Κεντρική Γαλλία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες γνώσεις αλλά και τα άλλα μηχανολογικά σκίτσα του μεγάλου καλλιτέχνη, ο 66χρονος Μποαρέτο κατασκεύασε ένα τεράστιο παιχνίδι μήκους 3 μ. και ύψους 1,5 μ., το οποίο μπορεί να μιμείται τις κινήσεις ενός λιονταριού.

Το λιοντάρι του Ντα Βίντσι είχε σχεδιαστεί όχι μόνο για να αναδείξει τις ικανότητες του μεγάλου εφευρέτη αλλά και ως δώρο σε έναν Γάλλο βασιλιά. Είναι εντυπωσιακό, ακόμα και με τις τεχνολογικές γνώσεις του 21ου αιώνα. Στις αρχές του 16ου αι., βέβαια, ήταν ό,τι πιο προχωρημένο, περίπου τρεις αιώνες μπροστά από τα επιτεύγματα της εποχής. Το μηχανικό λιοντάρι παρουσιάζεται από τώρα έως τις 31 Ιανουαρίου σε μια έκθεση για τους πολλούς δεσμούς του Λεονάρντο με τη Γαλλία.
Η έκθεση φιλοξενείται σε έναν ωραίο πύργο του Αμπουάζ, δίπλα από τον ποταμό Λίγηρα, εκεί όπου ο Ντα Βίντσι πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε το 1519.

Δείτε παρακάτω ένα πολύ ωραίο βίντεο από το TouTube:
Reblog this post [with Zemanta]

Αντίο Michael Jackson. Ένα συγκινητικό γεγονός.

Michael JacksonMichael Jackson via last.fm


Με μια λιτή και συγκινητική τελετή στο Staples Center αποχαιρέτησαν οι φίλοι του τον Michael Jackson την Τρίτη το βράδυ. Η Mariah Carey, o Lionel Richie, o Stevie Wonder, η Brooke Shields, τα αδέρφια και η μικρή του κόρη είπαν τον τελευταίο αντίο στον Michael και κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Η Mariah Carey ερμήνευσε την επιτυχία των Jackson Five ''I' ll be there'', εμφανώς συγκινημένη. Απολαύστε το στο YouTube


Κάποιοι ίσως πουν ότι έγινε προσπάθεια αγιοποίησης αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Το σίγουρο είναι ότι με πολλά εκατομμύρια προσευχές, με τόσο πολύ αγάπη από τον κόσμο, θα αισθάνεται αγαλλίαση εκεί που πήγε.
Reblog this post [with Zemanta]