Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Εργαλεία Λογισμικού - Διαδίκτυο

Image representing Wolfram Alpha as depicted i...Image via CrunchBase

Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".
Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Νέα απίστευτη μορφή χαρτών!

Η Schulze and Webb μετά από χρόνια ερευνών κατάφερε να δημιουργήσει έναν τρόπο παρουσίασης ενός χάρτη που καμία σχέση δεν έχει με τις μέχρι τώρα κοινές εκδοχές, δισδιάστατες και τρισδιάστατες. Ο χάρτης είναι προοπτικός και καμπυλωτός έτσι ώστε να εμφανίζονται πολλές περισσότερες πληροφορίες από έναν κοινό. Το παρακάτω video που με κόπο έχουν δημιουργήσει δείχνει ξεκάθαρα το τι πρόκειται να ακολουθήσει στον τομέα των GPS αφού είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και πολύ πιο πληροφοριακός.



Here & There in Manhattan from schulze on Vimeo.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Google Profiles - Πως να σε βρίσκουν εύκολα

Google, Inc.Image via Wikipedia

Τώρα μπορεί κανείς να δημιουργήσει το profile του στο Google! Η Google έχει δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να επηρεάσουν τις πληροφορίες που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση το όνομα του. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κατασκεύασε μια νέα εφαρμογή δημιουργίας εθελοντικού προφίλ, για όσους χρηστές το επιθυμούν.

«Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από εμάς ψάχνουμε στο Google βάζοντας το όνομα μας στο πεδίο αναζήτησης, ή και κάποιου άλλου», ανέφερε ο Μπράιαν Στόλερ, προγραμματιστής της Google. «Πολλές φορές, τα αποτελέσματα ποικίλλουν και συχνά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να βλέπουν οι άλλοι για εμάς». Η νέα λειτουργία Google Profiles περιέχει βασικές πληροφορίες και φωτογραφίες που οι χρήστες δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν. Τα σχετικά προφίλ εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης σε ένα όνομα, δίνοντας έτσι κάποιο, μικρό έστω, βαθμό ελέγχου στη διαδικτυακή εικόνα των χρηστών. Η διεύθυνση όπου μπορεί κανείς να φτιάξει το profile του είναι η εξής: Google Profiles.



Reblog this post [with Zemanta]

Ένα βήμα πιο κοντά στον «αόρατο μανδύα» !!!

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να καταστήσουν αντικείμενα αόρατα στο υπέρυθρο φως.


Πολύ κοντά σε έναν πραγματικό «αόρατο μανδύα» βρίσκονται Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ και της Καλιφόρνια. Οι δύο ομάδες δούλεψαν χωριστά. Της ομάδας του Κορνέλ ηγήθηκε η Μίκαλ Λίπσον και της ομάδας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Μπερκέλεϊ) ο Ξιάνγκ Ζανγκ- η ομάδα του Κορνέλ μάλιστα παρουσίασε και ένα πρωτότυπο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ζανγκ: «αυτό που κάνουμε είναι να πάρουμε μια ευθεία ακτίνα φωτός και να την 'κυρτώσουμε' γύρω από το μανδύα, έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η αλλαγή στην πορεία του φωτός».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται «αόρατος μανδύας», ωστόσο υπάρχει μια βασική διαφορά: οι προηγούμενοι χρησιμοποιούσαν μεταλλικά τμήματα, τη στιγμή που αυτός του Κορνέλ χρησιμοποιεί διηλεκτρικό (μονωτικό υλικό), που έχει πολύ μικρότερη απορροφητικότητα φωτός.

Ο καθηγητής Ζανγκ εξήγησε περαιτέρω τις αρχές στις οποίες βασίζεται ο μανδύας: «όταν το φως περνάει από τον αέρα στο νερό, κυρτώνει, καθώς η οπτική πυκνότητα του νερού είναι διαφορετική από αυτήν του αέρα. Έτσι, μεταβάλλοντας την οπτική πυκνότητα ενός αντικειμένου, μπορείς να αλλάξεις την πορεία του φωτός από ευθεία σε όσο κυρτή επιθυμείς».

Σε προηγούμενη αναφορά στην κατηγορία "Επιστήμη ή Φαντασία;" προβλήθηκαν μερικά ερωτήματα για τη χρήση της τεχνολογίας της αορατότητας. Μήπως χρησιμοποιηθεί για το κακό της ανθρωπότητας; Για περισσότερους νεκρούς; Η τεχνολογία προχωράει μάλλον δυσανάλογα με την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Η κατοχή αυτής της τεχνολογίας είναι όπως φαίνεται μια φοβερή εξουσία που έτσι και δεν τη χρησιμοποιήσεις σωστά, μπορεί να προκαλέσειτεράστια προβλήματα. Πάλι ο άνθρωπος βρίσκεται απέναντι σε ηθικά διλήμματα που έχουν διατυπωθεί από την αρχαιότητα (Δαχτυλίδι του Γύγη).

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή (BBC).

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Διαδικτυακός οδηγός για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Ένας πολύγλωσσος πρακτικός οδηγός για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη είναι διαθέσιμος στη νέα διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/youreurope/business). Από το μοναδικό αυτό σημείο εισόδου, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης, τις διοικητικές διαδικασίες και τους φορείς που παρέχουν εξατομικευμένη βοήθεια και συμβουλές.

Εάν δοκιμάσει κανείς να δει το σχετικό υλικό για την Ελλάδα, ουσιαστικά θα απαντήσει όλες τις πιθανές βασικές ερωτήσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Σχετική Πηγή Πληροφοριών: ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Εκδρομή στα Τζουμέρκα - Πρωτομαγιά

Όταν αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα Τζουμέρκα δεν περίμενα να είναι έκπληξη αυτή η εκδρομή. Διότι κατέληξε να είναι κυριολεκτικά μια εκδρομή του νερού. Και εξηγούμαι: Είδαμε πολύ νερό σε όλα τα μέρη. Και βουνά βέβαια (Τζουμέρκα) και καταράκτες και ωραίες διαδρομές. Θα έδινα λοιπόν τον τίτλο "Εκδρομή στα νερά" σ' αυτή την περιήγηση. Επειδή οι εικόνες λένε πολλά, γι' αυτό κι εγώ δε θα περιγράψω τα μέρη που επισκεφτήκαμε, απλώς θα σας δείξω μερικές εικόνες:
1. Γεφύρι της Πλάκας (στην αρχή)

2. Χωριό Καταράκτης Άρτας (2 καταράκτες έχει)

3. Μοναστήρι της Κηπίνας


4. Χωριό Καλαρρύτες


5. Χωριό Συρράκο

Ίσως το πιο όμορφο και γραφικό χωριό που έχω δει.



6. Σπήλαιο Πραμάντων

Εδώ δεν υπάρχει φωτογραφία διότι απαγορευόταν η λήψη φωτογραφιών, όμως το σπήλαιο έχει κι αυτό μέσα του έναν καταράκτη!