Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ζητήματα διαφάνειας αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά δίκτυα στο Web

An apology to someone at Yelp!Image by tychay via Flickr



Τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο η κατάχρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που γίνονται αντικείμενο εμπορίου και σε λίγο ίσως του χρηματιστηρίου. Πρώτα το Facebook τώρα το yelp. Το ζήτημα της διαφάνειας ανάγεται σε μείζονος σημασίας για πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά από τη στιγμή που αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν έσοδα. Τι ποσοστό της πληροφορίας σχετικά με τους χρήστες μπορούν να διαθέσουν στις διαφημιστικές χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις; Φυσικά, δεν μπορεί να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από αυτή την ιστορία. Η εύρεση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ των στοιχείων που υποστηρίζουν την ύπαρξη και ανάπτυξη τους, αλλά και η διατήρηση της βάσης χρηστών, πιθανόν μέσα από βελτιωμένα κανάλια επικοινωνίας, θα προσδιορίσουν κατά πόσο θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και κερδοφορία.

Το Yelp.com, μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες στην οποία οι χρήστες μπορούν να γράψουν κριτικές για μέρη που επισκέπτονται, προκαλεί παράπονα από τις επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στην υπηρεσία. Η ανάπτυξη της ιστοσελίδας στηρίζεται στη δημιουργία μιας συμπαγούς διαδικτυακής κοινότητας που συνεισφέρει εντατικά με περιεχόμενο και κριτικές, ωστόσο η διαφάνεια της τίθεται σε αμφισβήτηση, με τις επιχειρήσεις αλλά και πολλούς καταναλωτές να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί πολλές από τις κριτικές των χρηστών εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τις σελίδες του Yelp.

Το Yelp δεν είναι η μόνη ιστοσελίδα κοινωνικού περιεχομένου που έρχεται αντιμέτωπη με θέματα διαφάνειας. Το Facebook πρόσφατα βρέθηκε να κατηγορείται από χιλιάδες χρήστες του για παραβίαση της ιδιωτικότητας του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες, μετά από αλλαγή των Όρων Χρήσης της υπηρεσίας, σύμφωνα με τους οποίους το Facebook αποκτούσε πλήρη έλεγχο στο περιεχόμενο των μελών του.

Από τα πρόσφατα συμβάντα φαίνεται ότι οι εφαρμογές της κοινωνικής δικτύωσης (social networking) δε είναι καθόλου αθώες. Βρίσκεις όντως χαμένους φίλους και γνωστούς, αλλά το να καταχωρείς πολλές ευαίσθητες προσωπικές σου πληροφορίες μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. Μήπως κάποια στιγμή ανακοινωθεί η κλοπή αυτών των πληροφοριών από κάποιους κυβερνοδιαρήκτες και τι μπορούμε να κάνουμε τότε; Ας μην είμαστε λοιπόν αφελείς και να χρησιμοποιούμε σωστα αυτά τα εργαλεία, διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε άσχημες εκπλήξεις. Προς το παρόν ευτυχώς τα ζητήματα που προκύπτουν σχετίζονται με την προσπάθεια των υπηρεσιών αυτών να βγάλουν τα χρήματα που νομίζουν ότι πρέπει να βγάλουν. Αύριο όμως μπορεί να υπάρξει εμπόριο προσωπικών δεδομένων μας!

Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Τραγούδια που λένε ιστορίες

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Φώτη να κάνουμε αναφορές σε 4 τραγούδια που λένε ιστορίες, σκέφτηκα να δημοσιεύσω τα εξής παρακάτω:
1. Η Ρωμανία Επάρθεν (και όχι μια φορά) - Ποντιακό
Παραθέτω λίγα ποιητικά και μεστά λόγια:

-Σφαγή ! Σφαγή !

-Παναγιά, βοήθα!

-Προφτάστε ! -Σώστε μας!

Η μάζα πυκνώνει, δεν ξεχωρίζεις ανθρώπους, μα ένα μαύρο ποτάμι που κουνιέται πέρα δώθε απελπισμένα, δίχως να μπορεί να σταθεί ούτε να προχωρήσει. Μπρος θάλασσα, πίσω φωτιά και σφαγή! 'Ένας αχός κατρακυλάει από τα βάθη της πολιτείας και σπέρνει τον πανικό.

-Τούρκοι! -Τσέτες! -Μας σφάζουνε!

-Έλεος!

Διδώ Σωτηρίου

Απολαύστε και το σχετικό Βίντεο:




2) Ερωτόκριτος και Αρετούσα - Κρητικό (Βιτσέντζος Κορνάρος)
Το έπος που συνδέει την Αρχαία με την νεώτερη Ελλάδα:


3) Ο Γορίλας (ο εξωτικός, γι αυτό προσοχή στον Γορίλα!) - Χ. Θηβαίος


4) Πεχλιβάνης (από το Δίσκο "Σαμάνος") - Θ. Παπακωνσταντίνου
Μια ιστορία χωρίς λόγια (κυριολεκτικά!):

Το ναρκωτικό που θα σημαδεψει τον 21ο αιωνα...


Το ναρκωτικό που αναμένεται να σημαδέψει τον εικοστό πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω Ιντερνετ. Ο λόγος για το iDoser, τη νέα εθιστική «ουσία» που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο και δεν λαμβάνεται με χάπια, ενέσεις ή εισπνοές, αλλά κυκλοφορεί σε ψηφιακά αρχεία, που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο. Η «δόση» είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία .mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Οι χρήστες δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν στις εκατοντάδες ιστοσελίδες-βαποράκια, να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και με ένα ειδικό πρόγραμμα, που διατίθεται δωρεάν στο Ιντερνετ, να τα αποσυμπιέσουν, να τα ακούσουν και να φτιάξουν κεφάλι στην κυριολεξία, αφού τα ηχητικά αυτά ναρκωτικά δρουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα υποηχητικά κύματα) που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χαλαρωτική δράση, όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέγερση και ευφορία.

Ήδη οι αρχές έχουν εντοπίσει αμέτρητες ιστοσελίδες όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τη δόση τους. Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τους αρχάριους και πωλούνται CDs με τραγούδια-«δόσεις». Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά, οι πρώτες χαμηλές «δόσεις» παρέχονται δωρεάν, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές «δόσεις» προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το τραγούδι), παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Την ίδια στιγμή, στο
YouTube μπορεί να βρει κανείς πολλά σχετικά βιντεοκλίπ και να δει νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικό της ψηφιακής εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των υποηχητικών κυμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες στο εξωτερικό τα χρησιμοποιούν ως κατασταλτικά μέσα, για παράδειγμα, στις ντισκοτέκ ώστε να ηρεμούν τη νεολαία. Η χρήση τους έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και σε στρατιωτικούς χώρους. Παρ' όλα αυτά, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση των cyber-ναρκωτικών δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα. Οι ειδικοί έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με το μέγεθος και τις επιπτώσεις του εθισμού.

Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν και υπολόγισαν την αθροιστική επίδραση του ήχου και του ecstasy στον εγκέφαλο πειραματόζωων. «Χορηγήσαμε σε ποντίκια μία μικρή δόση ecstasy ανίκανη να προκαλέσει την παραμικρή νευρολογική επίδραση και στη συνέχεια χορηγήσαμε στα ίδια ποντίκια μία 'δόση' ήχου 95 ντεσιμπέλ, τη μέγιστη που επιτρέπεται στις ντισκοτέκ. Αμέσως διαπιστώσαμε ενίσχυση της επίδρασης του ecstasy. Και όχι μόνο: όταν αυξήσαμε την αρχική δόση του ecstasy, η μετέπειτα 'δόση' του ήχου προκάλεσε ενίσχυση της επίδρασης που διήρκεσε πέντε ολόκληρες ημέρες» εξήγησε ο Μικελάντζελο Ιανόνε, ερευνητής από το Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών του Καταντζάρο. «Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα είδη ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα το ecstasy, καταναλώνονται σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε περιστάσεις όπως ρέιβ-πάρτι, όπου προφανώς η μουσική ενισχύει την επίδρασή τους».

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Filter X: Ένα αποτελεσματικό Ελληνικό φίλτρο κατά του πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο


Ένα νέο λογισμικό πρόγραμμα, ελληνικής πατέντας, που στηρίζεται σε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει σελίδες στο Διαδίκτυο με πορνογραφικό περιεχόμενο, πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην παγκόσμια αγορά.

Το «έξυπνο» πρόγραμμα, με την ονομασία FilterX,
είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ειδικότητα στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την επεξεργασία εικόνων, τις τεχνολογίες Διαδικτύου κ.α. . Εγκαθίσταται σε προσωπικούς υπολογιστές ή κεντρικούς διακομιστές (servers) και μπορεί να αναγνωρίσει τις σελίδες με πορνογραφικό υλικό, πριν ακόμη αυτές εμφανιστούν στην οθόνη του χρήστη, αλλά και να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτές.

Το FilterX συνδυάζει αυτές τις τεχνολογίες για να επιτύχει φιλτράρισμα που βασίζεται σε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο του περιεχομένου της ιστοσελίδας που έχει ζητηθεί από τον χρήστη. Κείμενα, εικόνες και μεταδεδομένα από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αξιοποιούνται για να εκτιμηθεί η πιθανότητα χαρακτηρισμού τους ως πορνογραφικό υλικό και ακολούθως να μπλοκαριστεί με ταυτόχρονη αποστολή σχετικού μηνύματος στο χρήστη.

Τα κλασικά προγράμματα φιλτραρίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιούν τεχνικές βασισμένες σε προκαθορισμένες λίστες ιστοσελίδων ή απλώς λέξεων για τον εντοπισμό των πορνογραφικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάθε αίτημα του χρήστη για πρόσβαση σε σελίδες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις λίστες ή περιέχουν τις αντίστοιχες λέξεις. Η αποτυχία αυτών των τεχνικών οφείλεται σε 2 λόγους: αφενός δεν μπορούν να εντοπίσουν τις νέες ιστοσελίδες που δημιουργούνται καθημερινά, ιδίως αν οι δημιουργοί τους αποφασίσουν να τις εισάγουν κάτω από φαινομενικά αθώες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αφετέρου, στην περίπτωση που βασίζονται σε λίστες λέξεων μπλοκάρουν σημαντικό αριθμό καθ’ όλα νόμιμων ιστοσελίδων. Αυτά τα προϊόντα είτε βασίζονται στη δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών λιστών είτε στη διάθεση διαρκώς νέων εκδόσεων που παρέχουν στους πελάτες με το αντίτιμο συνδρομής. Το μάταιο του όλου εγχειρήματος είναι προφανές αν σκεφτεί κανείς ότι η αναζήτηση του λήμματος *** στο Google έδινε κατά μέσο όρο 200 εκατομμύρια αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2005.

Το FilterX συνιστά την ιδανική λύση για τους χρήστες του Διαδικτύου που θέλουν να αποφύγουν το πορνογραφικό ή άλλο ανεπιθύμητο υλικό για τους ίδιους ή τους ανηλίκους υπό την επίβλεψή τους, και μάλιστα και για ιστοσελίδες στην Ελληνική γλώσσα.
Όταν ένας χρήστης σερφάρει στο διαδίκτυο, το FilterX αναλύει σε λιγότερο από 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου το περιεχόμενο της κάθε σελίδας, στην οποία ζητάει να πάει ο χρήστης, πριν αυτή εμφανιστεί στην οθόνη, και αποφαίνεται, με επιτυχία που ξεπερνά το 97,5%, αν αυτή είναι πορνογραφική ή όχι. Στην περίπτωση που το σύστημα αναγνωρίσει ότι η σελίδα είναι πορνογραφική, την μπλοκάρει και αντί αυτής στέλνει στο χρήστη ένα μήνυμα που εξηγεί την άρνηση της πρόσβασης.

Ο FilterX έχει ήδη επιλεγεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και χρόνια, πιλοτικά, σε σχολεία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ίντερνετ καφέ ή δημόσιες βιβλιοθήκες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι δε εξαιρετικά αποτελεσματικός καθώς:

  • Μέσω της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της επεξεργασίας της εικόνας αναλύει το σύνολο του περιεχομένου της ιστοσελίδας και όχι μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση ή τον τίτλο – είναι επομένως αποτελεσματικό ακόμη και αν δεν δηλώνεται η προέλευση του URL (είναι ανώνυμο) ή το αίτημα ξαναστέλνεται μέσω τρίτου server, κάτι που συνιστά τον πιο εύκολο τρόπο να παρακαμφθούν τα συνηθισμένα φίλτρα URL.
  • Μέσω της μηχανικής μάθησης καθορίζεται η ακριβής συμβολή της πληροφορίας που αντλείται από το κείμενο και τις εικόνες στον τελικό χαρακτηρισμό της ιστοσελίδας. Έτσι, δεν απορρίπτεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες μη πορνογραφικού περιεχομένου, όταν ο χρήστης αναζητά λήμματα όπως «σεξουαλικότητα» ή «βιασμός».
  • Μέσω της ανάλυσης ανά σελίδα, το σύστημα επιτυγχάνει μηδενικό υπερμπλοκάρισμα: εάν κάποιος χρήστης ανοιχτών υπηρεσιών φορτώσει πορνογραφικό ή άλλο ανεπιθύμητο υλικό στο δικό του λογαριασμό δεν πρόκειται να μπλοκαριστεί στο σύνολό του ο συγκεκριμένος ιστοχώρος
Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν προσωρινά να δοκιμάσουν το προϊόν στην ιστοσελίδα http://www.i-sieve.com