Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

MAMMA MIA - Μια μουσική ταινία για ένα φθινοπωρινό απόγευμα.

Άργησα να τη δω αυτή την ταινία, αλλά τελικά την απόλαυσα πίνοντας τον καφέ μου ένα απόγευμα του φθινοπωρου. Μουσική ABBA που φέρνει μνήμες νιότης, καλοί ηθοποιοί, ασταμάτητη πλοκή, χορός, τραγούδι, κ.λ.π. Κάποιοι είπαν ότι θυμίζει ελληνικές ταινίες Δαλιανίδη, ότι είναι μελό ή ότι είναι κιτς. Εγώ τη διασκέδασα την ταινία. Δεν ήθελα εξάλλου το περίπλοκο σενάριο ή το δραματικό τέλος. Ήξερα από την αρχή ότι έχει μεταφέρει ιδέες και σενάριο από το γνωστό μιούζικαλ. Εκείνο που δε μπορούσα να φανταστώ ήταν ότι ενώ δεν άκουγα ABBA οι ηθοποιοί ήταν καλοί στα τραγούδια τους! Συνιστώ σε όποιον δεν την έχει δει, να τη δει. Χαλαρώνεις, ξεαγχώνεσαι, απολαμβάνεις μουσική και χορό. Τι άλλο θέλεις ένα μουντό φθινοπωρινό απογευματάκι του Σεπτέμβρη; Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το φιλμ και τους συντελεστές του μπορείς να δεις στην κινηματογραφική Βάση Δεδομένων IMDB.

Δείτε στο YouTube το αυθεντικό κομμάτι του ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ τραγουδισμένο από τους ABBA παρακάτω:

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Cloud Computing - Πως οι Η/Υ Πετάνε στα Σύνεφα του Διαδικτύου;

Cloud computingImage via Wikipedia

Ο όρος cloud computing χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυνατότητα των data centers να λειτουργούν με δομές αντίστοιχες του Ίντερνετ, επιτρέποντας υπολογιστικές διαδικασίες σε ένα ιστό κατανεμημένων, καθολικά προσβάσιμων πόρων αντί για τοπικούς υπολογιστές ή φόρμες απομακρυσμένων servers. Ο τομέας του cloud computing αποτελεί μια σχετικά νέα προσέγγιση, κατά την οποία μεγάλες περιοχές συγκέντρωσης συστημάτων συνδέονται μεταξύ τους για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής. Το Cloud προέρχεται από το συννεφάκι του διαδικτύου που συνήθως υπάρχει στα υπολογιστικά διαγράμματα και δηλώνει την περίπλοκη υποδομή που κρύβει.

Με άλλα λόγια μιλάμε για την απεξάρτηση από την υπολογιστική ισχύ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αποθηκευτικούς χώρους ενός Η/Υ και για την εξάρτηση μόνο από το διαδίκτυο και τις σχετικές αντίστοιχες διαδικτυακές εφαρμογές με άλλες που κανονικά δουλεύουν σε μεμονωμένους Η/Υ (εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου, οργάνωσης υλικού-αρχείων, εφαρμογές επικοινωνίας, κ.λ.π.). Έτσι η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας πολύ γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο κι ενός Η/Υ που μπορεί ακόμη και να στερείται αποθηκευτικών μονάδων, άρα μπορεί να κατέχει και ελάχιστο χώρο. Έτσι δε χρειάζεται συνεχείς αναβαθμίσεις ένας Η/Υ, αφού οι αναβαθμίσεις γίνονται σε επίπεδο διαδικτυακών υπηρεσιών (παρέχονται δωρεάν ή με κάποιο αντίτιμο ανάλογα με την χρήση).

Με τη χρήση αυτών των υπηρεσιών τα δεδομένα αποθηκεύονται όχι τοπικά μέσα στην επιχείρηση αλλά απομακρυσμένα στους servers τρίτων εταιρειών που παρέχουν την υπηρεσία. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών αυτών είναι η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες από οποιοδήποτε σημείο όπως γίνεται με τα κινητά, αλλά και το χαμηλό κόστος όταν οι υπηρεσίες δεν προσφέρονται δωρεάν. Προβλήματα διαθεσιμότητας, αξιοπιστίας, ασφάλειας, συνήθως είναι τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής. Επειδή όμως η ανάπτυξη αυτού του τομέα είναι μεγάλη και οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού επενδύουν πολλά στην ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών, σύντομα μπορεί να έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι μία από τις πρώτες εφαρμογές που στηρίζονται στην επεξεργαστική ισχύ που φιλοξενούν τεράστιες βάσεις δεδομένων. Παράλληλα, η Microsoft έχει δημιουργήσει το Windows Live, μία διαδικτυακή υπηρεσία για την ανταλλαγή φωτογραφιών, την αποθήκευση αρχείων και άλλων εφαρμογών, το λογισμικό των οποίων φιλοξενείται σε data centers. Παρόμοια βήματα πραγματοποιεί η Yahoo ενώ η IBM απασχολεί 200 ερευνητές στην ανάπτυξη του cloud computing.

Παραδείγματα Διαδικτυακών Υπηρεσιών

Αποθηκευτικός Χώρος
  • ADrive - 50 GB δωρεάν αποθηκευτικός χώρος για κάθε λογαριασμό!
  • AMAZON S3 - Απαιτείται κάποιος client για τη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου.
Web E-mail
  • Yahoo (Greek) - Ελληνικό περιβάλλον, εύχρηστες εφαρμογές.
  • Windows Live Hotmail - Το περιβάλλον της Microsoft.
  • Gmail - Ολοκληρωμένο περιβάλλον επικοινωνίας με πολλές δυνατότητες (υποστηρίζει POP3, Chat, Ημερολόγιο, κ.λ.π.).
  • Zenbe - Εύχρηστο περιβάλλον που συνδέεται και με υπηρεσίες όπως Gmail, Facebook, κ.λ.π.
Εφαρμογές Αυτοματισμού Γραφείου
  • Google Docs - Διάσημες εφαρμογές της Google.
  • ThinkFree - Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει. Δωρεάν 1 GB χώρος αποθήκευσης εγγράφων.
  • Zoho - Η πιο πλήρης και ολοκληρωμένη σε επιλογές υπηρεσία.
Αποθήκευση - Επεξεργασία Φωτογραφιών
  • Flickr (Yahoo) - 100 MB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου μηνιαίως για μοίρασμα φωτογραφιών.
  • Picnik - Επεξεργασία φωτογραφιών από Flickr, Myspace, Facebook, κ.λ.π.
  • PhotoExpress (Adobe!) - Μπήκε και η Adobe στον χορό! 2 GB δωρεάν χώρος αποθήκευσης φωτογραφιών.
Άμεση Αποστολή Μηνυμάτων
  • Meebo - Νομίζω ότι συνεργάζεται με όλους τους Instant Messengers! MSN, ICQ, Google Talk, Yahoo!, κ.λ.π.
  • ILoveIM - Παραπλήσια εφαρμογή.
Αναπαραγωγή Μουσικής
  • Anywhere. FM - Μια υπηρεσία για φόρτωση MP3 μουσικής.
  • MP3Tunes - 2 GB δωρεάν χώρος για Upload.
On-Line Έλεγχος για Ιούς
  • Panda Active Scan - Για Internet Explorer. Πολύ καλός scanner.
  • BitDefender - To ίδιο καλός με τον κανονικό scanner της BitDefender.
  • Nod32 - Για Internet Explorer. Άριστος.

Reblog this post [with Zemanta]

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Αορατότητα στο Φυσικό Περιβάλλον - Είναι Εφικτή;

Η αορατότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς και μάλιστα από πολύ παλιά. Έχει αρκετές διαστάσεις τις οποίες πρέπει κανείς να συζητήσει. Περισσότερο γινόταν έως σήμερα κουβέντα για την αορατότητα στο διαδίκτυο, δηλαδή κουβέντα για το πως μπορεί κανείς να παρουσιάζεται με ανώνυμα στοιχεία σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες ή και με παραπλανητικά στοιχεία. Η αορατότητα όμως στο φυσικό μας περιβάλλον θα μας έκανε αόρατους από τους άλλους χωρίς να έχει αλλάξει ή μεταλαχθεί η φυσική μας υπόσταση. Έτσι για παράδειγμα έως σήμερα έχουν εξελιχθεί καταπληκτικά οι αόρατες βαφές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της παρουσίας στρατιωτικών σκαφών από ραντάρ και άλλες συσκευές ανίχνευσης αντικειμένων.

Τώρα όμως επιστήμονες κατασκεύασαν δύο νέους τύπους υλικών που κάμπτουν το φως προς αντίθετες κατευθύνσεις, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα για την κατασκευή του αόρατου μανδύα.

Πριν όμως αναφερθούμε στην νέα εξέλιξη της τεχνολογίας να δούμε κάποιες αναφορές της μυθολογίας και του φανταστικού:
  • Στην Ελληνική μυθολογία ο Ερμής και η Αθηνά φορούσαν καπέλο που τους έκανε αόρατους.
  • Ο Πλάτωνας αναφέρει στην «Πολιτεία» ότι ο Γύγης, βοσκός από τη Λυδία, είχε ένα δαχτυλίδι, που όταν περιέστρεφε την πέτρα του γινόταν αόρατος. Ένα από τα κρίσιμα φιλοσοφικά ερωτήματα που έχει τεθεί από τον Πλάτωνα και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, είναι «πως θα δράσει κάποιος αν μπορεί να γίνεται αόρατος από τους άλλους».
  • ΣΤΟΝ «ΑΟΡΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ», νουβέλα του Χέμπερτ Τζορτζ Γουέλς (1897), ένας φοιτητής της Χημείας ανακαλύπτει μυστική φόρμουλα με τραγικά αποτελέσματα.
  • ΤΟ 1960, η Μάρβελ Κόμικς δημοσιεύει την πρώτη ιστορία της «Αόρατης Γυναίκας».
  • ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ του Πολ Βερχόφεν «Αόρατο άγγιγμα» (2000), ένας επιστήμονας γίνεται αόρατος, αλλά χάνει τα λογικά του από τις παρενέργειες.
Αν γινόταν πραγματικότητα η επίτευξη με τεχνητά μέσα της αορατότητας τι θα γινόταν; Επανέρχεται το βασικό φιλοσοφικό ερώτημα του Πλάτωνα. Καταρχήν θα είχαμε τις εξής εφαρμογές:
  • Στους στρατούς: άρματα μάχης, κτίρια, ακόμη και στρατιώτες θα μπορούν να έχουν το τελειότερο καμουφλάζ απέναντι στα εχθρικά πυρά. Εκτός πεδίων των μαχών, το άλλοτε αποκλειστικό προνόμιο των θεών του Ολύμπου και πιο πρόσφατα του Χάρι Πότερ θα αλλάξει πάρα πολύ την καθημερινότητά μας.
  • Στη ζωή: Θεωρητικά θα υπήρχαν πάρα πολλές δυνατότητες να εισβάλλουμε αόρατοι σε όλους τους χώρους χωρίς να υφίστανται οι συνήθεις περιορισμοί. Θα μπορούσε για παράδειγμα κανείς να μπαίνει εύκολα σε μαγαζιά με μπράβους στην πόρτα αφού δε θα τον έβλεπαν αυτοί.
  • ...
Τώρα θα ρωτήσει κανείς: Γιατί συζητιέται το θέμα της αορατότητας; Μα γιατί μια νέα επιστημονική ανακάλυψη ανοίγει δρόμους για την επίτευξη της αορατότητας. Συγκεκριμένα Δύο επιστημονικές ομάδες εργάστηκαν ξεχωριστά, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Επιστήμης της Νανοκλίμακας και Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Με τα λεγόμενα «μεταϋλικά» που δημιούργησαν μπόρεσαν να εκτρέψουν το φως, εξαφανίζοντας αντικείμενα από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου. Στο «μεταϋλικό» της πρώτης ομάδας χρησιμοποιήθηκαν δίχτυα από μεταλλικά ελάσματα για να αντιστραφεί η διεύθυνση του φωτός, ενώ η δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησε λεπτό σύρμα από άργυρο. Προς το παρόν, τα υλικά αυτά, που κατασκευάστηκαν σε νανοκλίμακα (τα στοιχεία του δεν ξεπερνούν τα 0,00000066 μέτρα), έχουν τη δυνατότητα να εκτρέψουν το φως σε περιορισμένα μήκη κύματος. Με άλλα λόγια, για την ώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί ένα κτίριο από τον δορυφόρο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η Τζέισον Βαλεντάιν.

Οι άμεσες εφαρμογές της ανακάλυψης θα ήταν η κατασκευή εξελιγμένων οπτικών συσκευών, για παράδειγμα ενός μικροσκοπίου που θα μπορούσε να δει ένα ζωντανό ιό. «Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και εφαρμογές μανδύα επικάλυψης, ο οποίος θα έστελνε το φως σε άλλες κατευθύνσεις, κάνοντας το αντικείμενο που καλύπτει πρακτικά αόρατο».

Προς το παρόν η αορατότητα υφίσταται μόνο στην φαντασία των ανθρώπων. Με τη βοήθεια και την εξέλιξη της επιστήμης όμως ποιος ξέρει;

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ - Καλά Ξεκίνησε το Φθινόπωρο

Mark Wing-Davey as Zaphod Beeblebrox, from the...Image via Wikipedia
The Hitchhiker's Guide To The Galaxy

Από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία ήταν πάντα τα βιβλία του Adams που ξεκινούν με το περί ου ο λόγος. Όμως η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν εχθές που μπήκαμε και στο Φθινόπωρο άκουσα στην τηλεόραση ότι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου θα δούμε στην ΝΕΤ στις 10 μμ και την αντίστοιχη μεταφορά σε ταινία! Αν δεν τη δείτε στην ΝΕΤ, τότε νοικιάστε την από κάποιο βιντεοκλαμπ και διασκεδάστε με την ψυχή σας.
Ποια είναι η απόλυτη ερώτηση στην απόλυτη απάντηση που ξεπερνά σε βαρύτητα ακόμη και το «ποιο είναι το νόημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων;».


Μια συνηθισμένη Πέμπτη, ο ανυποψίαστος Arthur Dent (Martin Freeman, γνωστός ως Tim από το The Office) βρίσκεται αντιμέτωπος με μπουλντόζες που ετοιμάζονται να γκρεμίσουν το σπίτι του για τις ανάγκες κατασκευής μιας παρακαμπτηρίου. Συμπτωματικά, ο πλανήτης Γη βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής καταστροφής από τη διαγαλαξιακή πολεοδομία που θέλει να κατασκευάσει μια τεράστια διαγαλαξιακή παρακαμπτήριο οδό. Ο Arthur σώζεται την τελευταία στιγμή από τον καλύτερό του φίλο Ford (Mos Def) που είναι στην πραγματικότητα εξωγήινος και καταλήγει, μετά από ένα ημι-αποτυχημένο οτοστόπ, στο σκάφος Χρυσή Καρδιά που έχει κλέψει ο θεότρελος Πρόεδρος του γαλαξία Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell), ο οποίος συνοδεύεται από το κορίτσι των ονείρων του Arthur, την αξιαγάπητη αστροφυσικό Trillian (Zooey Deschanel). Οι περιπέτειές τους κατά τη διάρκεια της περιήγησης του γαλαξία μόλις ξεκινούν". Ξέρετε κάποιο διαστημόπλοιο ποι κινείται με τη μηχανή άπειρης απειθανότητας; Ε τότε θα τα δείτε όλα! Ετοιμαστείτε να γελάσετε πολύ λοιπόν.

DonΑt panic! Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά της cult «τριλογίας» των πέντε βιβλίων του Douglas Adams The Hitchhiker's Guide To The Galaxy είναι πολύ καλύτερη από την ποίηση των Vogons (που, ως γνωστόν, είναι η τρίτη χειρότερη σε όλο το γαλαξία). Ο σκηνοθέτης Garth Jennings, που κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο μετά από την αξιόλογη δουλειά του σε βίντεο κλιπ όπως το Right Here Right Now του Fatboy Slim και το Imitation of Life των R.E.M., και ο σεναριογράφος Karey Kirkpatrick (Chicken Run), βασισμένοι στο πρωτότυπο σενάριο του ίδιου του Adams, μένουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο πιστοί στο σατιρικό, παιχνιδιάρικο πνεύμα του συγγραφέα και ελάχιστα στοιχεία χάνονται στη μετάφραση. Ο συνδυασμός παλιομοδίτικων (Jim Henson Creature Shop) και μοντέρνων αλλά επίτηδες ανεπιτήδευτων εφέ, το άψογα επιλεγμένο καστ (εμπλουτισμένο και με τις φωνές των Alan Rickman, Stephen Fry και Helen Mirren) και η γενική διάθεση για χαβαλέ αλλά και περίπλοκη φιλοσοφική αναζήτηση θα ενθουσιάσουν τους φανατικούς θαυμαστές του βιβλίου και θα ικανοποιήσουν τους αμύητους θεατές που θα περάσουν δύο ανέλπιστα διασκεδαστικές ώρες.


Βίντεο της ταινίας από YouTube:



Reblog this post [with Zemanta]

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Κβαντική Θεολογία - Κάτι νέο και υπαρκτό;

Ακούει κανείς αυτόν τον όρο κι αναρωτιέται κανείς αν είναι κατασκεύασμα κάποιας δημιουργικής φαντασίας ή κάποιου ευφάνταστου θεολόγου. Όμως η Κβαντική θεολογία φιλοξενείται και στη Βικιπαίδεια. Να λοιπόν τι γράφεται γι' αυτόν τον όρο:
"Οι εξελίξεις στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και Νευροβιολογίας θέτουν σε δεινή δοκιμασία τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί του ανθρώπου, ειδικά αυτές που θεωρούν την ψυχή και το πνεύμα ως ανεξάρτητες υπαρκτές οντότητες. Καθώς μελετούμε την αρχή και το τέλος της ζωής, όπως και την σχέση νου και σώματος γίνεται αντιληπτό ότι η αρχαία αντίληψη περί της ψυχής ως ουσίας δεν επαρκεί για να δώσει ικανοποιητικές ερμηνείες σε αυτά τα οποία παρατηρούμε σήμερα.
  • Αν κάθε έμβρυο που παράγεται κατά την διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης έχει ψυχή, τι σχέση έχει αυτή ψυχή με την ψυχή του ώριμου ανθρώπου;
  • Τι γίνεται όταν καταψύχεται ένα έμβρυο;
  • Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που προκύπτει από την διαδικασία του κλωνισμού;
  • Ποια η σχέση της συνείδησης με τις εγκεφαλικές διεργασίες;
  • Τι συμβαίνει κατά την διαδικασία της μάθησης;
  • Τι είναι η προσευχή και εν γένει η πνευματική ζωή;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κάτω από το φως των επιστημονικών εξελίξεων και που είναι φανερό ότι απαιτούν την εκ νέου μελέτη τους, για να υπάρξουν αποδεκτές απαντήσεις.

Η Κβαντική Θεολογία είναι μία κοσμολογική πρόταση που προκύπτει από την σύνθεση της κβαντομηχανικής με την πνευματική εμπειρία, όπως αυτή εκφράζεται με την θεωρία των λόγων των όντων που αποτελεί ένα σημαντικό θεμέλιο της χριστιανικής θεολογίας.

Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της θεολογίας με την χρήση κάποιων δυσνόητων εννοιών της κβαντομηχανικής, ούτε να δοθεί μεταφυσικός χαρακτήρας σε φαινόμενα που είναι ασυνήθιστα στην καθημερινή ζωή.

Πρόκειται για σύνθεση συγκεκριμένων εννοιών της κβαντικής Φυσικής και συγκεκριμένων στοιχείων της πνευματικής εμπειρίας. Από την πρόταση αυτή πέραν μιας σειράς απαντήσεων σε επιστημολογικά προβλήματα της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών, προκύπτει μια ανθρωπολογική πρόταση που μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε αναλυτικά και εξελικτικά την έννοια της ψυχής και έτσι να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή, και πάνω σε αυτές τις απαντήσεις να αναπτύξουμε μια βιοηθική που να στηρίζεται σε μία βιο-οντολογία."


Πηγές-Αρθρογραφία
Άρθρα π. Αρσένιου Μέσκου
Αντίφωνο
Επιστήμη και Θεολογία