Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Dido - Η επιστροφή της ταξιδιάρικης μουσικής

Dido en liveImage via Wikipedia Από τότε που άκουσα την μουσική της, με συνοδεύει στα ταξίδια, στις συζητήσεις, σε όλες τις τις στιγμές, πάντα στο υπόβαθρο, χωρίς να με ενοχλεί καθόλου. Η μουσική της δεν έχει κάτι το φοβερά ιδιαίτερο, κάτι που να σε αποσπά. Θέλεις να την τραγουδήσεις, λες και την ξέρεις από καιρό, εξοικειώνεσαι αμέσως μαζί της. Και είχαμε καιρό να ακούσουμε κάποια νέα δουλειά της. Όχι ότι σταματήσαμε να την ακούμε.

Και πάνω που αναρωτιόμασταν που χάθηκε αυτή η κοπέλα, έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για την δισκογραφική της επιστροφή, προσφέροντας μάλιστα δωρεάν ένα νέο της τραγούδι.

Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια απουσίας, ανακοινώθηκε ότι η Dido θα κυκλοφορήσει το νέο της album στις αρχές Νοεμβρίου. Το album θα έχει τίτλο "Safe Trip Home" και θα προηγηθεί η κυκλοφορία ένος πρώτου single με τίτλο "Don't Believe In Love". Το album ηχογραφήθηκε στο Los Angeles και στο Λονδίνο, σε παραγωγή των Jon Brion, Dido και Ark.

Για να εορταστεί το γεγονός της ανακοίνωσης της επιστροφής της Dido, μέσω του επίσημου website της μπορείτε κατεβάσετε δωρεάν ένα τραγούδι με τίτλό "Look No Further" το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νέο album.

Links
www.didomusic.com
www.myspace.com/didο

Reblog this post [with Zemanta]

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η γενιά των 1000 Ευρώ (η λύση)


Έλαβα σήμερα ένα πολύ ωραίο e-mail που περιγράφει γλαφυρά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί:

Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα. Το έκανε για μένα,για εσάς, για όλους.

Οι 10 λόγοι:
1. Έκοψα το τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γαμάτες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ). (Σε πόλεις εκτός Αθήνας όπως τα Ιωάννινα είναι μάλλον ασύμφορες οι αστικές συγκοινωνίες.)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubing)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)
7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat καλό είναι.)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)
10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)

Η 'σούμα':
1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ
2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
5. Clubing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ
7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ
8. Ρούχα: 500 ευρώ
9. Δώρα: 500 ευρώ
10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη

Αποτέλεσμα...:
Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ!!!!

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:
1. Καρκίνο πνευμόνων
2. Διαιτολόγο
3. Τροχαία
4. Εφορία
5. Αλκοτέστ
6. Φλυαρία
7. Παρεξηγήσεις
8. Κινέζικες απομιμήσεις
9. Υποχρεώσεις
10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Βέβαια η παραπάνω περίπτωση παρόλο που είναι λίγο τραβηγμένη θα μπορούσε και να συμβεί σε κάποιον. Τώρα το πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται και με τους μισθωτούς δημόσιους υπάλληλους που έχουν οικογένεια και δάνεια για να χτίσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι. Αυτοί δυστυχώς δεν μπορούν να κόψουν τα δάνεια των Τραπεζών. Όλα τα άλλα μπορούν να συμβούν. Έτσι μαθαίνουμε τι εστί οικονομία!

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Πως θες να το ξέρω;


Ένα τραγούδι από τα παλιά του Γ. Σπανού σε ποίηση Σκαρίμπα το "Πως θες να το ξέρω" άκουσα αυτές τις ημέρες (το τραγουδούσε ο Καράλης) και θυμήθηκα πόσο σπουδαία λόγια έχουν πει για την αγάπη κάποιοι ποιητές μας. Ειδικά η τελευταία στροφή αντανακλά την πεμπτουσία της αγάπης.

Στίχοι
Αν είσαι μια μικρή παραπονεμένη πέτρα
σε μια ερημιά
αν είσαι ένα μοναχικό κυκλάμινο
στο βουνό
αν είσαι ένα ξεχασμένο άστρο στον ουρανό
πού θες να το ξέρω;

Αν είσαι μια βραδινή βροχή
στη θάλασσα
αν είσαι ένας βαπορίσιος καπνός
στο πέλαγο
αν είσαι ένα παλιό εικόνισμα σε μια εκκλησιά
πού θες να το ξέρω;

Αν είσαι ένα αγκάθι στην καρδιά μου
εγώ που σ' αγαπώ
πώς θες να το ξέρω;

Βίντεο από YouTube


Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ikariam - Ένα διαδικτυακό παιχνίδι σκέτος εθισμός


Ο ήχος της θάλασσας, μια απέραντη παραλία και ήλιος! Σε κάποιο μικρό νησάκι, κάπου στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος πολιτισμός ανθίζει! Υπό την ηγεμονία σου, μια εποχή πλούτου και επεκτατισμού ξεκινά. Καλωσήρθες στο Ikariam, στον απόλυτο εθισμό! Κάπως έτσι ξεκινάει η περιγραφή ενός πολύ καλού διαδραστικού παιχνιδιού, όπου μπορεί κανείς να χτίσει πόλη, αποικίες, να μπει σε κάποια συμμαχία, να λεηλατήσει, να πολεμήσει, να ναυμαχήσει, κ.λ.π.

Και σε όλα αυτά προστίθενται σταδιακά διάφορες δυνατότητες που κάνουν το παιχνίδι πιο συναρπαστικό. Κι αν δε μπορείς να είσαι στο παιχνίδι γι' αρκετή ώρα, ρυθμίζεις τις εκκρεμότητες που έχει η πόλη ή και οι αποικίες της και αφήνεις να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Η συνέχεια επί του διαδικτύου στη διεύθυνση: http://www.ikariam.gr/

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Αγορολίνα - Το φανταστικό χωριό του Νίκου

Ο γιος μου είναι ένα δημιουργικό παιδί κι από φαντασία σκίζει. Έφτιαξε λοιπόν ένα φανταστικό χωριό που το λένε Αγορολίνα και οι κάτοικοί του είναι οι εξής:
  • Αργύρης Παλατάκης
  • Γκουλουάρα
  • Σγασγόρνα
  • Τζόλιος (έχει μαγαζί που πουλάει μουσικά CD)
  • Κουβαλά
  • Φαρελία
  • Νίκος Τσέρδης (τραγουδιστής)
  • Παπούς Γιάννης (15-χρονος που δίνει συμβουλές)
  • Σάβας και Νίκος Αμανίδης (τραγουδιστές)
  • Τζίρης Χαλαμπιάρης (τραγουδιστής)
  • Δημήτρης Γάμπας (τραγουδιστής)
  • Δημήτρης Λακασούλας (τραγουδιστής)
  • Αηδονία
Στην Αγορολίνα όλοι μιλάνε αγορολινιάτικα. Η Αγορολίνα είναι ψηλά στο βουνό, μακριά από κάθε τι γνωστό. Τα σπίτια της είναι στρογγυλά. Η ημέρα έχει 100 ώρες διάρκεια. Η απαγορευμένη λέξη στην Αγορολίνα είναι "Αμπρίμ"!

Όλοι οι μουσικοί της φανταστικής παρέας συνθέτουν τα τραγούδια του Νικολάκη που έχουν ρυθμό Hip Hop και ελληνικό στίχο. Η τελευταία μουσική συλλογή του Νίκου είναι τα "Κουδουνιάρικα" και τελειώνει και η συλλογή "κρασιάτικα". Κάθε τραγούδι έχει την αρίθμηση και τον τίτλο του.

Θα μπορούσε κανείς μ' αυτούς τους χαρακτήρες να φτιάξει πολλά παραμύθια, πολλές ιστορίες. Φυσικά ο Νίκος περνάει αρκετή ώρα κάθε ημέρα με το μουσικό φανταστικό του χωριό που είναι πηγή δημιουργίας, αλλά έτσι και κάνεις το λάθος να συμμετέχεις στη δημιουργική φαντασία του, σου το επισημαίνει μεγαλοπρεπώς: είναι ψεύτικα! Δηλαδή υπάρχει η επίγνωση των φανταστικών χαρακτήρων, των διαφορετικών φωνών, των διαφορετικών δημιουργών.

Ας δούμε κι εμείς οι ενήλικες τα ψεύτικα στοιχεία της φαντασίας που μας περιβάλλει, ας αντλούμε όμως δημιουργική δύναμη από αυτή. Αν δεν ταυτιζόμαστε με την εικονικότητα που διαβιούμε, σύντομα θα καταλάβουμε ποια είναι η δική μας φαντασία, ποια είναι η πραγματικότητά μας. Και δε θα θέλουμε συνειδητά να γίνουμε ξανά παιδιά.

Μερικές Μουσικές Επιτυχίες της Αγορολίνας:
  • Ισικιάτο
  • Δεν είμαι εδώ
  • Το μπατσίνο φάρεβο
  • Άνεμος σε όλα (και κύριε-κύριε όλα)
  • Κύριε σαπουνάδα
  • Άμα δεν το πεις καλά
  • Εμπετούμενα μέσα στο μπακάλικο
  • Δε λειτουργώ καθόλου
  • Ρίστα και ρίστα
  • Η γάτα στο καμπαναριό
  • Οριθώ Λα βυθώ
  • Δώσε στη μελαργή σου (αυτή που έτρωγε συνέχεια μέλι!)
  • Ουέ ουέ και μες το τρίμα
  • Η γούνα του ψαρά
  • Η τυρόπιτα ισηχάδιο
  • Ο κοροπασάς
  • ...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Έκλειψη Σελήνης


Στις 16 Αυγούστου μέσα στον αστερόφωτο ουρανό είδα κι αυτό που ποτέ άλλοτε δεν πρόσεξα: μια έκλειψη με χρώματα ωραία. Δεν ξέρω τι δεισιδαιμονίες έχουν στο μυαλό τους κάποιοι άνθρωποι, πάντως είναι ωραίο να θαυμάζεις την Πανσέληνο και να βλέπεις ξαφνικά να γίνεται μια έκλειψη σελήνης. Άλλοι που βρέθηκαν σε μια ταβέρνα και γύρισαν το βλέμμα τους στον Ουρανό, άλλοι που κάθονταν στην αυλή τους και φυσικά πολλοί που κολυμπούσαν στην ροή των κυμάτων τους... Τώρα αν γίνονται ρεκόρ στην Ολυμπιάδα, αν υπάρχουν γεγονότα και πράγματα που προβάλλονται από την τηλεόραση, καλά όλα, αλλά χρειάζεται να ξεφύγουμε και λίγο από όλα αυτά σαν διαδικασία αποτοξίνοσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εκτός από την πόλη υπάρχει και το χωριό, ότι εκτός από την τηλεόραση υπάρχει και ο έναστρος ουρανός, το βουνό, η θάλασσα, η ωραία φύση. Προς το παρόν αντλώ έμπνευση από τα απρόσμενα του ουρανού:

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Παναγία Σουμελά - Σκέπη και Καταφύγιο των Απανταχού Ποντίων

Σήμερα παραμονή της μεγάλης εορτής και αύριο έχουν την τιμητική τους πολλοί εορτάζοντες, αλλά κυρίως πολλές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας ανά την Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν για να εορτάσουν την μεγάλη γιορτή στις εκκλησίες. Εκκλησίασμα, περιφορά της εικόνας, κοινωνία για τους νηστεύοντες και φυσικά χορός και πανηγύρι. Για πολλούς η γιορτή είναι μόνο πανηγύρι και χοροί δυστυχώς. Για τους απανταχού πόντιους η Παναγία Σουμελά είναι σημείο ανταμώματος, χορού, πολιτισμού και για να θυμηθούμε και ποιοι είμαστε. Θυμάμαι μια φορά που πήγα να προσκηνύσω την χάρη της, όχι στην εορτή, αλλά μια καθημερινή ημέρα. Είχε έρθει ένας μετανάστης από Αμερική μπροστά μου, κρατούσε την εικόνα τουλάχιστον 5 λεπτά και επικοινωνούσε με την Παναγία, αγνοώντας και ξεχνόντας ότι περιμέναμε να προσκηνύσουμε την χάρη της αρκετοί πίσω από αυτόν. Τι θα της έλεγε μέσα του ο ανθρωπος! Έκανε τέτοιο μεγάλο ταξίδι μόνο για να προσκηνύσει την εικόνα της! Τον είδα δακρυσμένο, μου ζήτησε συγνώμη κι έννοιωσα πόσο μικροί, πόσο λίγοι είμαστε στη ζέση μας, στην πίστη μας. Εμείς που έχουμε δυνατότητα να πάμε όποτε θέλουμε να προσευχηθούμε και να προσκηνύσουμε την χάρη της.

Για να μην επαναλάβω πράγματα που αφορούν την ιστορία της Παναγίας Σουμελά θα παραθέσω μερικές διευθύνσεις:
Παρακάτω μπορείτε να δείτε από YouTube ένα βίντεο για την παλιά μονή που είναι τόπος ταξιδιού και προσκυνήματος πολλών Ελλήνων εκδρομέων:

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Και που να πάω που;

Μέσ' του καλοκαιριού την καυτή ζέστη και τα ωραία βράδια με Πανσέληνο συχνά αναρωτιέται κανείς: "Μες στης ζωή δρόμοι ανοίγονται σωρό..." που λέει κι ένα τραγουδάκι. Γι' άλλους ανοίγονται δρόμοι εξερεύνησης, χαράς και διακοπών και για άλλους κλείνουν οι δρόμοι, πέφτουν οι βόμβες από ψηλά κι αναρωτιούνται αν θα ζουν αύριο. Άλλοι κάνουν νηστεία κι αποτοξίνωση κι άλλοι πέφτουν σε όλες τις γευστικές απολαύσεις στις ταβέρνες και τις ψησταριές. Κάποιοι μπογκάρουν για να προβάλλουν κάποιους και κάποιοι τους αντιπολιτεύονται. Δράση-αντίδραση, χαρά-λύπη, ευτυχία-δυστυχία, .... Τελικά είναι σωστός ο δρόμος; Η είναι ένας δρόμος μέσα στη μέση του πουθενά; Σημασία έχει ότι το μήνυμα μας το δίνουν και οι τιμώμενοί μου σήμερα Talking Heads. Road to Nowhere:

Ο Ψυχοπαθής Δολοφόνος!!

Καλοκαίρι - καλοκαιράκι, δεν ξέρω αν φταίει η ζέστη, οι ηλιακές κηλίδες ή τα παιχνίδια της Σελήνης για τον σεληνιασμό ψυχοπαθών και την τρέλα μερικών ανθρώπων. Πάντως με τον ψυχοπαθή της Σαντορίνης δεν ασχολήθηκε κανείς όταν έπρεπε και μετά από αυτό τα κανάλια της τηλεόρασης που δεν είχαν άλλα θέματα, υπερέβαλαν και μας υπέβαλαν να ζήσουμε την ψυχοπαθολογική τους κατάσταση του σεληνιασμού. Αντί να ξεκουραζόμαστε, να αισιοδοξούμε και λίγο, μέρες που είναι, να μας βομβαρδίζουν με απεχθείς περιγραφές. Και έτσι το έπιασε το κεφάλι ο δολοφόνος και το πέταξε μέσα στο περιπολικό! Δηλαδή αν ήταν αυτοί αστυνομικοί και έβλεπαν το κομμένο κεφάλι να προσγειώνεται μέσα στο αμάξι θα ήταν ψυχροί; Κάτι τέτοια βλέπει ο Καρβέλας και γράφει τραγούδια όπως το "Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πιόνιι"! Επειδή κουραζόμαστε πολύ με όλα αυτά τα ψυχώ, σας αφιερώνω το τραγούδι του "ψυχοπαθή δολοφόνου (Psycho Killer)" των αγαπημένων μου Talking Heads για να αποφύγετε τον σεληνιασμό των ημερών και να φύγετε μακριά από τις τηλεοράσεις:

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Ερωτήματα για την κακή κατάσταση στην παιδεία


Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει άνθρωπος που θα πει ότι η εκπαίδευση είναι αυτή που μας αξίζει σ' αυτή την χώρα. Τι φταίει; Παρακάτω θα περιγράψω συνοπτικά μερικές αιτίες. Γιατί σίγουρα πρέπει να αναλύσει κανείς πρώτα την σημερινή κατάσταση που επικρατεί:
  1. Οι ιδιώτες έχουν μπει σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Στην Β-θμια και Γ-θμια εκπαίδευση όλα συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα. Στη Β-θμια με την παραπαιδεία και την ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση, στην Γ-θμια με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου που εδρεύει το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σημασία έχει ότι η ανάπτυξη μετριέται σε "κεφάλια" μαθητών ή φοιτητών. Κάθε κεφάλι αντιστοιχεί σε ποσό χιλιάδων Ευρώ.
  2. Επειδή πολλές φορές ένα ΑΕΙ γίνεται χώρος εργασίας με πολλούς εργαζόμενους, χώρος ανάπτυξης της περιοχής (επιχειρήσεις που συνεργάζονται, έργα, κ.λ.π.), μπαίνουν πολλές φορές στον πειρασμό οι διοικήσεις να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας της περιοχής με κάποιους τρόπους. Μόνο που τα ΑΕΙ πέρα από τις δυνατότητες που έχουν να απασχολήσουν κάποιο αριθμό προσωπικού, ούτε πανάκεια είναι για τον κάθε άνεργο, ούτε υπεύθυνα όργανα του κράτους είναι για να λύσουν το πρόβλημα. Εξάλλου πρέπει να μεριμνούν τα ΑΕΙ ώστε να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση, αλλά και να προάγουν την έρευνα. Αν ας πούμε μετέχει ένα ΑΕΙ στην ανταγωνιστική ευρωπαϊκή έρευνα και στο ΚΠΣ με πολύ καλές επιδόσεις, τότε θα έρθει και η απασχόληση περισσότερων ερευνητών κι εργαζομένων. Αλλά όταν προσφεύγει κανείς σε μείωση των πρόσθετων αποδοχών των εργαζομένων στα ΑΕΙ (που πολλοί εργάζονται και σε ερευνητικά έργα ή είναι και ερευνητές) με το πρόσχημα του προβλήματος της ανεργίας στην κοινωνία, ξεφεύγει σίγουρα... Και σίγουρα δεν πετυχαίνει πιο καλές επιδόσεις στα ερευνητικά έργα. Από την άλλη αφού πολλοί καθηγητές είναι ιπτάμενοι ή απασχολούνται και σε άλλα ΑΕΙ (π.χ. στο ΕΑΠ) εκεί δεν ενδιαφέρει κανέναν η ποιότητα του έργου τους και το αν δημιουργούν ανεργία σε νέους επιστήμονες, αφού τους στερούν τη δυνατότητα να διδάξουν σ' αυτούς τους φορείς; Και δε μιλάμε εδώ για των χαμηλών βαθμίδων ΔΕΠ, αλλά κυρίως για καθηγητές που είτε από την πολυαπασχόλησή τους σε πολλούς φορείς θέλεις δε θέλεις ακούς το όνομά τους κι όχι εντέλει για την ποιότητα του εκπαιδευτικού ή ερευνητικού τους έργου. Ίσως γι αυτό συναντά κανείς μεγαλύτερα ποσοστά των ανώτερων βαθμίδων ΔΕΠ έναντι των χαμηλών στα τμήματα (συνήθως όχι στα νέα).
  3. Αρκετοί καθηγητές έχουν κηρύξει εμφύλιο πόλεμο σε άλλους καθηγητές (πάντα μπορούν να βρίσκουν λόγους γι' αυτό), έχουν συνάψει συμμαχίες, κουμπαριές και άλλα, παραμελούν τα εκπαιδευτικά κι ερευνητικά τους καθήκοντα για να επιδίδονται σε πόλεμο νεύρων μεταξύ τους στα όργανα διοίκησης κι όπου αλλού μπορούν, αφού έχουν γίνει γραφειοκράτες κι ασχολούνται πιο πολύ με διοικητικά θέματα και εξουσία παρά με την ουσία του έργου τους. Έτσι θυματοποιούνται εύκολα όσοι μετέχουν ή είναι επιστημονικά υπεύθυνοι σε ερευνητικά έργα. Και καμιά φορά εξαιτίας αυτού του πολέμου και των συνεχών καταγγελιών σταματάνε ή χάνονται σημαντικά ερευνητικά έργα, σταματάνε μεταπτυχιακά προγράμματα, ... Τη ζημιά που προκαλούν στα ΑΕΙ ποιος την πληρώνει; Αυτούς ποιος θα τους κρίνει για το πολύ μεγάλο "εγώ" τους που δε νοιάζεται και για το εμείς; Φυσικά δεν όλοι ίδιοι. Αρμόδια όργανα υπάρχουν πολλά στα ΑΕΙ και πολλά από αυτά λειτουργούν πολύ καλά, αφού υποστηρίζονται από πιστοποιημένες ποιοτικά διοικητικές υπηρεσίες και αντίστοιχα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα. Έτσι η ορθή και ποιοτική διαχείριση όλων των δράσεων των ΑΕΙ μπορεί να διασφαλιστεί και χωρίς την έντονη καταγγελολογία χωρίς άμεσα αποδεικτικά στοιχεία μερικών καθηγητών που έχουν γίνει "κλουζώ" για να βρουν "κάτι" και να "θάψουν" τους ανταγωνιστές, τους εχθρούς! Γενικά τα τελευταία χρόνια πολλά μέλη ΔΕΠ ασχολούνται με διοικητικά θέματα είτε γιατί τους ορίζει το ίδιο το ΑΕΙ να είναι μέλη σε διάφορες επιτροπές διοικητικών ζητημάτων, είτε γιατί μετέχουν σε έργα που χρηματοδοτούν διοικητικές υπηρεσίες, οπότε εμπλέκονται και στη γραφειοκρατία της διοίκησης των υπηρεσιών αυτών. Έτσι άτυπα μετατρέπονται σε διοικητικά στελέχη και σίγουρα αυτό έχει επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό κι ερευνητικό τους έργο. Δεν αποκλείεται μάλλιστα να δούμε και υποψήφιους που είναι μέλη ΔΕΠ για τη θέση του Manager στα ΑΕΙ ή για τη θέση του Προϊσταμένου Γραμματείας!
  4. Κάθε μαθητής ή φοιτητής δεν λογίζεται ως άνεργος. Άρα μειώνει πολύ τα ποσοστά της επίσημα καταγεγραμένης ανεργίας. Από την άλλη υπάρχει μεγάλο ποσοστό λιμνάζουσας φοίτησης και δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές δε θέλουν να πάρουν πτυχίο. Αν γίνει ποτέ κάποια σχετική έρευνα θα βρεθούν ως αίτια και μερικά πολύ δύσκολα για τους φοιτητές μαθήματα. Μαθήματα που τα περνούν 5 στους 500.
  5. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ενώ η φοίτηση στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διαρκεί 3 έτη, εδώ επιμένουμε στα 4. Βέβαια οι πενταετείς σχολές έχουν κατοχυρώσει και το master σ' αυτό τον χρόνο σπουδών. Τώρα αν οι τριετείς σπουδές για πτυχίο σε κολέγια κάποια στιγμή θα αναγνωριστούν, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σπουδάσει κανείς σε κολέγιο δε φαίνεται να είναι αιτία να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα τα ΑΕΙ. Βέβαια πουθενά στην Eυρώπη, στις χώρες με σημαντικό επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια (Καθημερινή).
  6. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται κανείς τόσα χρόνια να πάρει master στο Ε.Α.Π., την στιγμή που οι απαιτήσεις από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι πολλές. Οι περισσότεροι καθηγητές του είναι καθηγητές κανονικών ΑΕΙ, επιβάλουν τη λογική των κλασικών ΑΕΙ και αν συγκινούνται από τα πλεονεκτήματα του Ε.Α.Π. απορώ γιατί δεν εφαρμόζουν καλές πρακτικές του Ε.Α.Π. και στα τμήματά τους. Ο λόγος που φαντάζομαι για τη δυσκολία των μεταπτυχιακών του Ε.Α.Π. είναι οι εξής:
    α. Κάποιοι θεωρούν πιασάρικα αυτά τα μεταπτυχιακά διότι έχουν μεγάλη απήχηση.
    β. Θέλουν να δυσκολέψουν το Ε.Α.Π. για να το αναγνωρίζουν ως ισότιμο.
    γ. Βολεύει και το ίδιο το Ε.Α.Π. Εξάλλου αν κάποιος ολοκληρώσει τις ίδιες θεματικές ενότητες με κάποια άλλη ειδικότητα δεν έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα! Δηλαδή αν κάποιος που διάλεξε την ειδικότητα "Σπουδές στην Εκπαίδευση" ολοκλήρωσε τις ίδιες θεματικές ενότητες με την "Εκπαίδευση Ενηλίκων" δεν αναγνωρίζεται ότι έχει γνώσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο για εκπαίδευση ενηλίκων. Έτσι οι μεν εξαιρούνται της διαδικασίας πιστοποίησης για εκπαίδευση ενηλίκων στο ΕΚΕΠΙΣ, οι δε πρέπει να παρακολουθήσουν το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΕΚΕΠΙΣ σαν να μη γνώριζαν τίποτε. Και δεν υπάρχει φυσικά η ιδέα ενός Εθνικού Μητρώου τέτοιων πιστοποιήσεων που σχετίζεται φυσικά και με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έτσι κάθε φορέας έχει το δικό του μητρώο, τη δικιά του πιστοποίηση, κ.λ.π.
  7. Τελικά όλα συνωμοτούν στο να παραμένει ίδια η κατάσταση. Διδακτικά αντικείμενα που παράγουν ανέργους διότι δε σχετίζονται ούτε με ανάγκες της αγοράς εργασίας, ούτε αντιστοιχούν/σχετίζονται με ερευνητικές/εκπαιδευτικές ανάγκες. Σπουδάζουν και στα Ευρωπαϊκά ΑΕΙ τόσο πολλοί κατά έτος φοιτητές; Μήπως τελικά οι περισσότεροι έλληνες σπουδάζουν; Έχουμε εξασφαλίσει όμως εκπαιδευτικές συνθήκες για ποιότητα σπουδών; Πόσο χρόνο διαθέτουν οι καθηγητές των ΑΕΙ για τους φοιτητές τους; Υπάρχουν καθηγητές που διδάσκουν πολλά μαθήματα και μερικά με πολλούς φοιτητές (π.χ. 500);
  8. Κάθε αλλαγή κυβέρνησης, "θα πρέπει" υποχρεωτικά να φέρνει αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ. Γιατί όλοι οι προηγούμενοι δεν τα έκαναν σωστά. Έτσι πλέον γίνεται και μίξη διαφόρων προτάσεων προκειμένου να ακουστεί κάτι ως νέο. Η προπαρασκευαστικό έτος στα ΑΕΙ ή ... Ε ας κατασταλάξουν σε ένα μοντέλο που θα μπορεί να αντέξει (κάποια χρόνια ή αλλαγή κυβερνήσεων) και θα μπορεί να βελτιώνεται, και με διακομματική συναίνεση ας το εφαρμόσουν. Πάντως σίγουρα δεν είναι τόσο χάλια το υπάρχων σύστημα. Και η αναστάτωση του να γίνει το Δημοτικό 5 ετών ή οι άλλες αλλαγές μπορεί να έχουν αρκετά μειονεκτήματα. Όπως κι εγώ όταν ήμουν μαθητής και πέρασα αλλαγή εξεταστικού συστήματος από 2 έτη εξετάσεων σε ένα, τους μαθητές τους ρώτησε κανείς τι φταίνε να τους αλλάζουν τα δεδομένα; Μήπως πάλι θα ενισχυθεί η παραπαιδεία με την ενίσχυση της ανασφάλειας των γονιών;
  9. Οι σημερινοί 40-ρηδες που είναι σήμερα στο μέγιστο της παραγωγικότητάς τους και σε 5-10 χρόνια θα σπουδάζουν τα παιδιά τους ως φοιτητές, οι πιο πολλοί είναι φορτωμένοι με δάνεια κατοικίας των οποίων οι τόκοι ξεπερνούν αρκετές φορές και το μισθό τους. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να αντέξουν το κόστος φοίτησης των παιδιών τους αν δεν σπουδάζουν τα παιδιά τους στην ίδια πόλη ή αν δεν μπορούν να μένουν σε φοιτητική εστία.
  10. Η υπογεννητικότητα μειώνει συνεχώς το μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό. Ήδη πολλά ΤΕΙ παρουσιάζουν κενές θέσεις. Και η αύξηση των τμημάτων στα ΑΕΙ και ο αριθμός των ΑΕΙ μεγαλώνει. Αν νομιμοποιηθούν και τα ιδιωτικά ΑΕΙ τότε προβλέπω να έρχεται κρίση. Διότι εκτός από τα κολέγια δύσκολα θα έρθει να σπουδάσει κάποιος ξένος για πτυχίο στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν ίσως με τα Erasmus και άλλα ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε γενικά ανταγωνιστικοί με τα αγγλικά ΑΕΙ.
  11. Αν υλοποιηθεί η υποχρεωτική στράτευση πριν τις σπουδές, πολλοί από τους άνδρες φοιτητές ίσως εγκαταλείψουν τις σπουδές τους (θα έχουμε μόνο φοιτήτριες για τον πρώτο χρόνο). Όταν απομακρυνθείς από την εκπαίδευση για αρκετό καιρό οικονομικοί και άλλοι λόγοι μπορεί να σου αλλάξουν γνώμη πριν σπουδάσεις. Μια λύση θα ήταν να κάνουν και οι γυναίκες θητεία (ίσως και σε τομείς κοινωνικούς) κι έτσι να μειωνόταν η στρατιωτική θητεία κι όποιο βάρος αυτή δημιουργεί. Από την άλλη αν γινόταν στους στρατώνες κάποια μαθήματα που οδηγούν σε πιστοποιήσεις τα απογεύματα (ECDL, Αγγλικά, Δίπλωμα Οδήγησης, κ.λ.π.), θα είχαμε και αρκετά οφέλη, πέρα από τη λύση του θέματος της στράτευσης.
Συμπερασματικά
  1. Η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης είναι μεγάλη (οικογενειακά βάρη, κρατική χρηματοδότηση, χρόνια φοίτησης) και τα αποτελέσματα δεν αντανακλώνται σε αντίστοιχη απόδοση (εργασία, παραγωγή, πολιτισμός, κουλτούρα, ανταγωνιστικότητα, κ.λ.π.).
  2. Ενώ η παραγωγή έρευνας και επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι πολύ μεγάλη (κίνητρο η προαγωγή σε ανώτερες βαθμίδες ΔΕΠ), τα παραδοτέα της έρευνας (διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ερευνητικά αποτελέματα ή καινοτομίες) δεν είναι ανάλογα στον αριθμό ή δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Απλώς παράγουμε γνώση γι αυτούς που μπορούν να την αξιοποιήσουν καλύτερα από εμάς.
  3. Αν πάρουμε πιστοποιήσεις ολικής ποιότητας, εφαρμόσουμε μεθόδους ποιοτικής αξιολόγησης, αν υλοποιήσουμε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μικτής μάθησης, αν εφαρμόσουμε καλές διεθνείς πρακτικές, αν δε θεωρούμε πανάκεια για όλα την εκπαίδευση, αν βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα χωρίς να θεωρούμε ότι η ιδιοτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι η "λύση", ε τότε αισιοδοξώ ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλή και δε θα κλαιγόμαστε.

Αφού έγραψα μόνο μερικούς λόγους και συνθήκες της σημερινής κατάστασης, θα συνεχίσω και αύριο γράφοντας εδώ τη συνέχεια για θέματα ποιότητας...

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Άψαλος - Το χωριό μου!


Σε λίγες ημέρες θα είμαι στο χωριό μου την Άψαλο. Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που συνδυάζει βουνό και κοιλάδα, με ξηρό κι υγιεινό κλίμα. Ονομάστηκε Άψαλος το 1926, από τις λέξεις άπτομαι – αλός (ακουμπώ στην Θάλασσα), διότι όπως διαπιστώθηκε απ’ την μορφολογία του εδάφους ολόκληρης της επαρχίας προ χιλιάδων ετών η Άψαλος ήταν παραλιακό χωριό. Αυτό συμπεραίνεται κι απ το γεγονός ότι στο χωριό Όρμα της ίδιας επαρχίας (Αλμωπίας) βρέθηκαν κρίκοι προσδέσεως καραβιών γι αυτό και ονομάστηκε Όρμα(εκ του ορμος). Νότια του χωριού θα ανακαλύψει ο επισκέπτης ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης. Τρεις (3) τεράστιες πέτρες η μία πάνω στην άλλη στηριγμένες στην άκρη ενός μεγάλου γκρεμού. Είναι έτσι τοποθετημένες που αναρωτιέται κανείς ποιο χέρι θα μπορούσε να τους τοποθετήσει σ’ αυτήν την θέση και μ’ αυτήν την μορφή (θυμίζουν άνθρωπο χωρίς χέρια).

Το χωριό μου είναι μεταξύ Έδεσσας, Αριδαίας και Σκύδρας και είναι η πύλη για να μπει κανείς στην επαρχία Αλμωπίας του Νομού Πέλλας. Σήμερα είναι οικισμός του δήμου Αριδαίας.

Ιστορικά στοιχεία

O καθηγητής Nικ. Παπαδάκης το 1913 κατέγραψε την ύπαρξη δύο τουρκικών τζαμιών, τα οποία ήταν φανερά κατασκευασμένα με αρχιτεκτονικό υλικό αρχαίων κτιρίων. Πράγματι, λίγο πιο έξω από το χωριό προς την Πολυκάρπη, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Aψάλου.

O οικισμός έχει το σχήμα χαμηλού μακρόστενου λόφου. Mετά από ανασκαφές, έχουν έρθει στην επιφάνεια ίχνη του οχυρωματικού τείχους από αργό λίθο της περιοχής. Tα ευρήματα των γύρω χωραφιών και ίσως του περιβόλου της αρχαίας Aψάλου χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια και παλιότερα, ενώ τα ορατά λείψανα των τειχών και των δεξαμενών και τα διάσπαρτα όστρακα και κεραμίδια και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη ανήκαν στα ευρύματα των παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας στο χωριό εγκαταστάθηκαν Τούρκοι. Οι χριστιανικές οικογένειες που ζούσαν εδώ αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί οι μπέηδες του χωριού ήταν σκληροί και τις καταπίεζαν. Οι Τούρκοι άλλαξαν την ονομασία της Αψάλου σε Δραγουμάνιτσα από την τούρκικη λέξη «δραγουμάνος» που σημαίνει διερμηνέας.

Οι χριστιανοί κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν στην Άψαλο την περίοδο 1922-24 με την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ήταν Πόντιοι, Θράκες και Μικρασιάτες. Το 1945 εγκαταστάθηκαν αρκετές οικογένειες Βλάχων. Οι Πόντιοι κάτοικοι κατάγονται από την περιοχή του Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας, του Ακ Ταγ Ματέν (μεταλλείο) της επαρχίας Άγκυρας και του Μπουλγάρ Ματέν (μεταλλείο Ταύρου) της νότιας Τουρκίας. Επίσης υπάρχουν και λίγες οικογένειες ποντίων που κατάγονται από την περιοχή της Τραπεζούντας και την περιοχή του Τοχούζ. Οι Θράκες κατάγονται από το χωριό Εξαμίλι της χερσονήσου της Καλλίπολης και οι λίγοι Μικρασιάτες από την περιοχή του Αϊδινίου-Σμύρνης. Οι Βλάχοι κατάγονται από διάφορα μέρη της Ηπείρου. Το 1926 το χωριό ξαναπαίρνει το ελληνικό του όνομα «Άψαλος». Σήμερα η Άψαλος υπάγεται στον δήμο Αριδαίας και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα αυτού του δήμου. Έχει πληθυσμό 1254 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πολοί Αψαλιώτες όμως είναι δυστυχώς μετανάστες στο Εξωτερικό (Γερμανία, Αυστραλία) και σε πόλεις στην Ελλάδα, με τους πιο πολλούς στη Θεσσαλονίκη.

Το χωριό διοργανώνει κάθε χρόνο τριήμερο πανηγύρι στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω διεύθυνση ένα βίντεο με τον Διογένη τον λυράρη που είναι και γείτονάς μου:
http://www.greektube.org/content/view/32654/2/

Το τρένο της Καρατζόβας

Το τρένο της Καρατζόβας δημιουργήθηκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για καθαρά πολεμικούς σκοπούς. Η κατάσταση των συγκοινωνιών στη Μακεδονία ήταν απελπιστική. Το ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση των περιοχών αυτών το 1912 από το τουρκικό ζυγό, δεν ήταν δυνατόν να προλάβει να κατασκευάσει αλλά ούτε καν να βελτιώσει τις συγκοινωνίες που υπήρχαν μέχρι τότε.

Με το τρένο διοχετεύονταν καθημερινά εφόδια στις ενδιάμεσες αποθήκες που βρίσκονταν στην Άψαλο, στην Αριδαία, στην Ξιφιανή και στην Πολυκάρπη και από εκεί στις κορυφογραμμές του Καϊμακτσαλάν. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΕ στη δύναμη της γραμμής περιλαμβάνονταν 14 ατμάμαξες κάρβουνο. Το μήκος της γραμμής Σκύδρα - Άψαλος - Αριδαία ήταν 28 χιλ. και 895 μέτρα και της γραμμής από την Άψαλο έως την Όρμα 13 χιλ. και 386 μέτρα.

Η προσφορά του τρένου της Καρατζόβας προς τους κατοίκους της περιοχής δεν κράτησε πολύ. Το 1936 διακόπηκε η λειτουργία της γραμμής ως ασύμφορη οικονομικά.

Σήμερα το τρένο της Καρατζόβας είναι μια ανάμνηση με μοναδικά δείγματα αυτής της γραμμής τα κτίρια των σταθμών, τα περισσότερα των οποίων διατηρούνται ακόμα. Οι πιο παλιοί κάτοικοι θυμούνται με συγκίνηση τα χρόνια της λειτουργίας του τρένου με το οποίο γινόταν όλη η μετακίνηση των προϊόντων τους.

Φωτογραφία από τις 3 πέτρες


Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Ανίχνευση ασθενειών στην παλάμη του χεριού σας

Τα φορητά εργαστήρια στο μέγεθος της παλάμης που είναι ικανά να ανιχνεύσουν στα τρόφιμα ασθένειες όπως η σαλμονέλα, δεν ανήκουν πλέον στις σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κανένας απλός και εύκολος τρόπος να ανιχνευθούν τα μολυσματικά βακτηρίδια είτε στα αγροκτήματα είτε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διανομής τροφίμων. Αυτό επεκτείνεται ακόμη και σε μερικές από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες τροφικές ασθένειες όπως campylobacter (ένα από τα κύρια βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης) και σαλμονέλα. Για να πραγματοποιηθεί μια απλή δοκιμή , τα δείγματα πρέπει να ληφθούν και να σταλούν στα εργαστήρια, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ώρες ή ημέρες.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "OptoLabCard" εντούτοις έχει δημιουργήσει ένα από δύο μόνο συστήματα πρωτοτύπων στον κόσμο που προετοιμάζει τα δείγματα και εκτελεί τις δοκιμές DNA στα βακτηρίδια σε ένα φορητό, εύχρηστο και οικονομικά αποδοτικό τσιπ. Αυτό το καινοτόμο πρωτότυπο υπόσχεται να πραγματοποιήσει τις δοκιμές μέσα τόσο λίγο χρόνο όπως η μισή ώρα. Ένας τέτοιος εντυπωσιακός χρόνος ανακύκλωσης που συνδυάζεται με το χαμηλότερο κόστος θα βελτίωνε δραστικά την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σειρά των εφαρμογών μιας τέτοιας συσκευής είναι ουσιαστικά απεριόριστη και μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές έξω από την ασφάλεια τροφίμων και την ανίχνευση της σαλμονέλας ή campylobacter. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει άλλες μολυσματικές ασθένειες, γρίπη στους ανθρώπους, φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS, και ακόμη και για να ανιχνεύσει τον καρκίνο στα κλινικά δείγματα. Το πρωτότυπό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξει τις φορητές συσκευές που μπορούν να προσδιορίσουν τα παθογόνα και τη ρύπανση στις παροχές νερού.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο...

Πηγή Πληροφοριών: Επίσημη Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Google - Χρήσιμα Εργαλεία

Google in 1998Image via WikipediaΚάνοντας μια μικρή έρευνα στα δωρεάν εργαλεία του Google ανακάλυψα πάρα πολλά εργαλεία! Έτσι θα συμπληρώνω κάθε ημέρα κάτι και για ένα χρήσιμο εργαλείο. Πριν απ' όλα όμως είναι καλό να δει τη μεγάλη λίστα εργαλείων λογισμικού της Google στην On-line εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Παρακάτω θα δίνω συνοπτικά μια μικρή περιγραφή και διευθύνσεις για την χρήση των εργαλείων:

Δικτυακά Εργαλεία
  • Google Sky - Google Mars - Google Moon
    Τι είναι το Google Sky; Είναι μια Ιστοσελίδα με το εικονικό τηλεσκόπιό σας, είναι ένα παράθυρο στον ουρανό. Καμιά σχέση με την εμπειρία του να απολαύσεις με το τηλεσκόπιό σου το θέαμα ενός νυχτερινού ουρανού. Όμως αν δε διαθέτεις τηλεσκόπιο είναι ότι πρέπει και ειδικά για εκπαιδευτική χρήση προσφέρει θαυμάσιο υλικό. Και είναι καλύτερες οι δυνατότητες αν χρησιμοποιήσει κανείς την εφαρμογή Google Earth (δωρεάν). Ο τρισδιάστατος χάρτης του Google earth συνδυάζει αστρονομικές πληροφορίες με πληροφορίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Στη σχετική ιστοσελίδα Google Mars μπορείτε να απολαύσετε τρισδιάστατες απεικονίσεις χαρτών του πλανήτη Άρη που αξιοποιούν δεδομένα της NASA. Επίσης στην Ιστοσελίδα του Google Moon μπορείτε να εξερευνήσετε το φεγγάρι, παίρνοντας πληροφορίες και για τις αποστολές Apollo. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποικιλία εργαλείων από την σχετική ιστοσελίδα του Google.
  • Google Sites: Δημιουργία Ιστότοπου στο Google (δεν απαιτείται γνώση Html). Άλλο σχετικό εργαλείο είναι το Page Creator.
  • Google Notebook: Διαδικτυακό Σημειωματάριο για συλλογή άρθρων και χρήσιμου υλικού από το διαδίκτυο.
  • Calendar: Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο. Απαιτείται λογαριασμός στο Google (π.χ. στο Gmail).
  • Gmail: Εξαιρετικό web-based περιβάλλον διαχείρισης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Αποθηκευτικός Χώρος: 6 GB. Συνεργάζεται με το Google Talk που είναι εφαρμογή για Chat, VOIP, μηνύματα.
  • Knol: Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια αντίστοιχη με την Wikipedia. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Wiki σύστημα χτισμένο πάνω στο Google App Engine με μερικά twists. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει Knols αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ίδιο θέμα αναπτύσεται από κάποιους άλλους την ίδια στιγμή, κάτι που το Google θεωρεί καλό γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να συνδυαστεί η γνώση στα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι υπεύθυνοι για κάθε Knol έχουν την δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου που προσθέτουν τρίτοι ενώ παράλληλα μπορούν να εμπλουτίσουν το Knol με διαφημίσεις AdSense.
  • Docs: Online σουίτα για επεξεργασία κειμένων, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις και υποστήριξη pdf αρχείων.
  • YouTube: Το περιβάλλον μοιράσματος αρχείων Video. Εξαιρετικά δημοφιλές.
  • Google Language Tools: Μετάφραση κειμένου, ιστοσελίδας, κ.λ.π.
  • Google Reader: Διαβάζει Atom και Rss feeds.
  • ...

Zemanta Pixie

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Υπάρχει άλλος τρόπος;


Πριν από λίγο καιρό μου έστειλαν φίλοι το παρακάτω e-mail το οποίο παραθέτω. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας!

Ενημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο John Hopkins :

  1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.
  2. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.
  3. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
  4. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου.
  5. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγειών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες κ.λπ.
  7. Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.
  8. Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.
  9. Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.
  10. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.
  11. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.
  12. ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ:

    α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα.
    Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg's aminos ή θαλασσινό αλάτι.
    β. Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.
    γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.
    δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (104 βαθμοί Φαρενάιτ).

    ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.

  13. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.

  14. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.

  15. Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.

  16. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.

  17. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


Γιατί απαιτείται να κάνουμε νηστεία τελικά ;

Ο Θεός γέμισε τη γη με μπρόκολο,
κουνουπίδι και σπανάκι, πράσινα, κίτρινα και
κόκκινα λαχανικά όλων των ειδών, ώστε ο
άνδρας και η γυναίκα να ζήσουν υγιεινά
και παντοτινά.

Ο σατανάς όμως δημιούργησε τα Haagen Dazs
και τα διάφορα cookies. Και ρώτησε:
«Λίγη ακόμη σάλτσα βύσσινου;» και ο
άνδρας απήντησε: «Ευχαρίστως!» και η
γυναίκα πρόσθεσε: «Παρακαλώ για μένα
άλλη μια ζεστή βάφλα με σαντιγί!». Και
έτσι πήραν και οι δύο από 5 κιλά.

Και ο Θεός δημιούργησε το γιαούρτι
ώστε να διατηρήσει η γυναίκα το σώμα της
όπως άρεσε στον άνδρα.
Και ο σατανάς δημιούργησε από το σιτάρι

το άσπρο αλεύρι και
από το ζαχαροκάλαμο τη ζάχαρη και τα
συνδύασε. Και η γυναίκα άλλαξε νούμερο
στην ένδυσή της και πήγε από το 38 στο 46.

Και έτσι είπε ο Κύριος: «Δοκίμασε το
φρέσκο μαρούλι μου!» Και ο σατανάς εφεύρε
το ντρέσσιγκ και το σκορδόψωμο ως
συνοδευτικά. Και οι άνδρες και οι γυναίκες
μετά από αυτή την απόλαυση άνοιξαν τις
ζώνες τους κατά τουλάχιστον μία τρύπα.

Ο Κύριος όμως είπε: «Σας έδωσα φρέσκα
λαχανικά και ελαιόλαδο, στο οποίο να
μαγειρεύετε υγιεινά!» Και ο σατανάς
συνόδεψε τα φαγητά αυτά με δεύτερο πιάτο
από νόστιμες μπουκίτσες από ψωμάκια,
τυράκια camembert, αστακό σε βούτυρο
μυρωδάτο και φιλετάκια κοτόπουλου. Και
οι τιμές χοληστερίνης του ανθρώπου
ανέβηκαν στα ουράνια.

Ετσι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο
αθλητικά παπούτσια, ώστε να χάσει μερικά κιλά
με την άθληση. Και ο σατανάς δημιούργησε
την δορυφορική τηλεόραση και τα DVD μαζί
με τα τηλεχειριστήρια, για να μην
κουράζεται ο άνθρωπος με το ζάπινγκ. Και οι
άνδρες και οι γυναίκες γελούσαν και
έκλαιγαν μπροστά την οθόνη και άρχισαν να
φοράνε ελαστικές φόρμες
αδυνατίσματος.

Ετσι ο Θεός δημιούργησε την πατάτα,
φτωχή σε λίπος και κάλιο και γεμάτη
θρεπτικές ουσίες. Και ο σατανάς
αφαίρεσε την φλούδα και έκοψε το εσωτερικό
της σε πατατάκια τα οποία τηγάνησε και τα
κάλυψε με πολύ αλάτι. Και ο άνθρωπος
πήρε
μερικά κιλά ακόμη

Ο Θεός όμως έφερε το άπαχο κρέας, ώστε
τα τέκνα του να χορταίνουν
προλαμβάνοντας
λιγότερες θερμίδες. Και ο σατανάς
έφερε τα Goodys και το τσίζμπουργκερ των 99
λεπτών. Και ρώτησε ο σατανάς: «Θέλεις
και τηγανητές πατάτες;» Και είπε ο
άνθρωπος: «Βεβαίως, μια μεγάλη μερίδα
με μαγιονέζα!» και είπε ο σατανάς: «Ετσι
μπράβο!» Και ο άνθρωπος έπαθε έμφραγμα!

Και ο Θεός αναστέναξε και δημιούργησε
το τετραπλό μπαϊ πάς της καρδιάς. Και ο
σατανάς δημιούργησε το ΙΚΑ!

Το ρόδο της Ιεριχούς: Ένα Αθάνατο Φυτό;


Πριν από αρκετό καιρό μου το έκαναν δώρο κι έτσι δοκίμασα ένα αθάνατο φυτό! Του ρίχνεις λίγο νερό κι από μια ξερή μπάλα βλέπεις να ξεπηδά ζωή, πρασινίζει κι ανθίζει αφού το βάλεις σε ένα σκεύος με νερό. Του ρίχνεις καυτό νερό και δεν παθαίνει τίποτα. Μετά αν το αφήσεις σε ξηρό μέρος γίνεται ξανά μια ¨μπάλα". Χαρακτηρίζεται ως ενεργειακό φυτό και το συναντά κανείς στις ερήμους της Βόρειου Αφρικής, στη Συρία, Αραβία και Μεξικό.

Το Ρόδο της Ιεριχούς το χρησιμοποιούν στο Μεξικό ως διουρητικό. Λένε πως όταν κάποιος το μεταφέρει, απορροφά την αρνητική ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι που το φιλοξενεί.
«Αποτελεί φυσικό ιονιστή και απορροφά τον καπνό από τα τσιγάρα, όπως και την ακτινοβολία της τηλεόρασης, του υπολογιστή κτλ. Το νερό στο οποίο θα βουτήξουμε το ξηρό ρόδο, ώστε να ανοίξει, ανακουφίζει από δερματικές παθήσεις, όπως κνησμός, εκζέματα, κοκκινίλες κλπ.όταν το φέρουμε σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Κλειστό τοποθετείται σε ντουλάπες γιατί είναι σκοροκτόνο!

Αχειροποίητος: Εικόνα αλλά και Ναός

Αχειροποίητος σημαίνει το πράγμα που δεν είναι καμωμένο από τα ανθρώπινα χέρια. Κατά τις λαϊκές δοξασίες υπάρχουν πολλές εικόνες αγίων και θείων προσώπων που δεν φτιάχτηκαν από ανθρώπους. Ανάμεσα σ' αυτές τις εικόνες ξεχωρίζει η αχειροποίητη εικόνα του Χριστού. Το Άγιο Μανδήλι είναι μια τέτοια εικόνα. Στα Άγια Μανδήλια η εικόνα του Χριστού παρουσιάζεται από τους ζωγράφους περίλυπη. Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι "Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αχειροποίητος Ναός του Θεού".

Η πιο γνωστή μας αχειροποίητος εικόνα
είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ», που έχει αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα θαυματουργικώς. Για να δείτε την σχετική ιστορία μεταβείτε στο σχετικό Ιστολόγιο, όπου μπορείτε να διαβάσετε και για ένα μεγάλο θαύμα της Παναγίας.

Πέρα όμως κι από την θαυματουργή εικόνα είναι πολύ γνωστή η εκκλησία Αχειροποίητος στη
Θεσσαλονίκη όπου φυλασσόταν αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας.



Η Αχειροποίητος έδωσε έμπνευση και για την έκδοση του παιδικού διαδραστικού παραμυθιού "Μέσα στο σάμαλι η Αχειροποίητος".

Αυτό που μπορεί να ψάλει και να ευφρανθεί κανείς το Δεκαπενταύγουστο σε οποιαδήποτε εκκλησία είναι η Παράκληση στην Παναγία (Μικρή και Μεγάλη). Τώρα αν βρίσκεσαι κοντά και σε κάποια εκκλησία με θαυματουργή εικόνα (Παναγία Σουμελά, Τήνου, κ.λ.π.) ή σε εκκλησία με βυζαντινή χορωδία ακόμη καλύτερα.



Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Μια μηχανή αναζήτησης πολύ cuil (κούλ) !!!


Ισχυρίζεται ότι είναι “the world’s biggest search engine” με την δυνατότητα αναζήτησης ανάμεσα σε 121,617,892,992 web pages. Το Cuil (προφέρεται κούλ όπως το cool) έχει μαύρο background και θέλει να δείξει μ' αυτόν τον περίεργο τρόπο ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Με περισσότερες από 3 φορές τον αριθμό των σελίδων που έχει το index του Google και 10 φορές τον αριθμό των σελίδων στο index της Microsoft, το Cuil αναλύει το περιεχόμενο, το concept και το πόσο σχετικές είναι οι σελίδες πριν δώσει τα αποτελέσματα βασισμένα στις λέξεις κλειδιά κάθε αναζήτησης.

To cuil αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας πρώην μηχανικών του Google, όπου πρωταγωνιστεί η Anna Patterson, μία μηχανικός λογισμικού που σχεδίασε (και πούλησε το 2006 στο Google) την καινοτομική μηχανή αναζήτησης “Recall“. Στην Κέλτικη (ιρλανδική) γλώσσα, “cuil” σημαίνει “Γνώση”. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Να δούμε και τις δυνατότητες θα έχει με την αναζήτηση στα Ελληνικά.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Αντιστροφή Πόλων - Πραγματικότητα ή Φαντασία;

Αν και δεν είμαι φυσικός συνέλεξα μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα για την αντιστροφή των πόλων από διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο.

Μια αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου θα μπορούσε να συμβεί πιο σύντομα από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες που αναφέρουν ότι το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη γίνεται βαθμιαία λιγότερο σταθερό.

Δεδομένα
  • Υπάρχουν ήδη στοιχεία για να αποδειχτεί ότι το πεδίο έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων - μερικά αρχαιολογικά υπολείμματα προτείνουν ότι το πεδίο ήταν πολύ ισχυρότερο στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου 2.000 χρόνια πριν. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών.
  • Για περισσότερο από 100 έτη, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η ισχύς του γήινου μαγνητικού πεδίου έχει μειωθεί, αλλά έχουν διαφωνήσει για τις ερμηνείες. Μερικοί είπαν ότι ήταν ένας πρόδρομος της αντιστροφής, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι αυτό δείχνει μόνο κάποια προσωρινή μεταβολή στην ισχύ του πεδίου.
  • Συστηματικά δεδομένα του γεωμαγνητικού πεδίου υπάρχουν μόνο για τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ο φυσικός Γκάους επινόησε μια μέθοδο για να το μετρήσει. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι από τότε η δύναμη του πεδίου μειώνεται βαθμιαία, περίπου 0,05% ανά έτος.
Ο Gauthier Hulot του Γεωφυσικού Ιδρύματος του Παρισιού έχει ανακαλύψει ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο φαίνεται να εξαφανίζεται πιο ανησυχητικά κοντά στους πόλους, ένα σαφές σημάδι ότι πλησιάζει μια αναστροφή.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις για τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών, ο Hulot σχεδίασε τα ρεύματα του λειωμένου σιδήρου, που παράγουν το γήινο μαγνητισμό βαθιά κάτω στη Γη και επισήμανε τεράστιες σπείρες κοντά στους πόλους.

Ο Hulot θεωρεί ότι αυτές οι δίνες περιστρέφονται σε μια κατεύθυνση που ενισχύει ένα αντίστροφο μαγνητικό πεδίο, και καθώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται αυτοί οι στρόβιλοι θα αποδυναμώσουν το κυρίαρχο πεδίο: τα πρώτα βήματα προς μια νέα πολικότητα, όπως αναφέρει.

Οι μαγνητικοί πόλοι δεν μένουν σταθεροί σε ένα σημείο αλλά περιπλανιούνται γύρω από την γειτονιά των γεωγραφικών πόλων όλη την ώρα - ο βόρειος μαγνητικός πόλος βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην καναδική Αρκτική. Εντούτοις, σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την ιστορία των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη, οι μαγνητικοί πόλοι έχουν αντιστραφεί εντελώς. Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από μια αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο αρχίζει βαθμιαία να γίνεται πιο ασθενές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους του πλανήτη.

Τα τρέχοντα αρχεία μετρήσεων προτείνουν ότι η επόμενη αντιστροφή έχει ήδη αργήσει λέει. "Κατά μέσον όρο, υπάρχει μια αντιστροφή σε κάθε 400.000 χρόνια περίπου, αλλά αυτό μεταβάλλεται αρκετά." Το γεωλογικό αρχείο προτείνει ότι η τελευταία αντιστροφή έγινε περίπου πριν 800.000 χρόνια. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η νέα εξασθένιση σχετίζεται με μια νέα αναμενόμενη αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, η οποία ίσως να προκληθεί από κάποια γιγαντιαία μαγνητική ανωμαλία που εντοπίζεται ήδη στον Νότιο Ατλαντικό.

Εκτιμήσεις για Πιθανές Επιπτώσεις

"Το γήινο μαγνητικό πεδίο είναι σημαντικό για την προστασία της ατμόσφαιρας, και σε μας, από την καταστροφή που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο," εξηγεί ο Biggin." Χρησιμοποιείται, επίσης, από μας και άλλα είδη (κυρίως τα μεταναστευτικά πουλιά) για τη ναυσιπλοΐα". Μια αύξηση στον ηλιακό άνεμο θα αναστάτωνε τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις επικοινωνίες.

Ακριβώς το τι θα συμβεί όταν θα εξαφανιστεί το γήινο μαγνητικό πεδίο πριν από την επανεμφάνισή του σε έναν αντίστροφο προσανατολισμό είναι επίσης δύσκολο να αξιολογηθεί. Οι πυξίδες θα έδειχναν προς τον λανθασμένο πόλο - μια δευτερεύουσα όμως δυσχέρεια. Το πιο σημαντικό, οι χαμηλής τροχιάς δορυφόροι θα εκτεθούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και θα καταστραφούν.

Επιπλέον, πολλά είδη ζώων και πουλιών που μεταναστεύουν - από τα χελιδόνια έως τις άγριες μέλισσες - που στηρίζονται στις έμφυτες δυνατότητες τους να ακολουθούν το γήινο μαγνητικό πεδίο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τη μοίρα τους.

Όσον αφορά στους ανθρώπους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προερχόταν από τις έντονες εκρήξεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Κανονικά αυτές αντιμετωπίζονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας στο διάστημα. Εντούτοις, εάν εξαφανιστεί, θύελλες σωματιδίων θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα.

"Αυτά τα ηλιακά σωματίδια μπορεί να έχουν βαθιές επιδράσεις", είπε ο Δρ Paul Murdin, του Ιδρύματος της Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ. "Στον Άρη, όταν το μαγνητικό πεδίο του απέτυχε να γίνει μόνιμο, πριν δισεκατομμύρια έτη, οδήγησε στην διάλυση της ατμόσφαιρας του. Στη Γη, η έλλειψή του θα θερμάνει την ανώτερη ατμόσφαιρα με τεράστια, απρόβλεπτα αποτελέσματα πάνω στο κλίμα."

Το πόσο θα διαρκέσει μια αντιστροφή είναι ένα θέμα επιστημονικής διαμάχης. Τα αρχεία των προηγούμενων γεγονότων, που ενσωματώνονται στα μεταλλεύματα σιδήρου σε πανάρχαια στρώματα λάβας, εμφανίζουν ότι μερικές μπορούν να διαρκέσουν για χιλιάδες έτη - και εν τω μεταξύ ο πλανήτης μας θα έχει γίνει φούρνος από την ηλιακή ακτινοβολία. Αφ' ετέρου, άλλοι ερευνητές λένε ότι μερικές αναστροφές μπορούν να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες.

Μερικές Εικασίες
  • Πιθανόν το λιώσιμο των πάγων (λόγω θερμοκηπίου) να παρατείνει το χρόνο της αντιστροφής των πόλων.
  • Όσες φορές δόθηκαν ημερομηνίες για το φαινόμενο ή συνδέθηκε το φαινόμενο με μεταφυσικές θεωρίες καταστροφής του κόσμου δεν έγινε τίποτα διότι φαίνεται ότι ο θεός μας προστατεύει πολύ καλά ή έδωσε παράταση.
Αφού το περιμένουν όλοι να συμβεί και ξέρουμε ότι θα συμβεί το φαινόμενο της αντιστροφής των πόλων, το ερώτημα είναι αν θα επιβιώσει ο άνθρωπος και πως; Διάφορα σενάρια υπάρχουν. Οι εικασίες είναι:
  1. να επιζήσουν άνθρωποι σε βουνά, λόγω διαταραχών/σεισμών και τσουνάμι,
  2. να εμφανιστούν εξωγήινοι από το πουθενά και να μας πάρουν στο διάστημα πριν το φαινόμενο μέχρι να καταλαγιάσει η κατάσταση,
  3. να δούμε θεϊκή παρουσία (Β' παρουσία)
  4. να γίνουν όλα σε μια στιγμή χωρίς να καταλάβουμε τίποτα
  5. να αρχίσει η γη να κινείται με μεγάλη κινητική ενέργεια που ίσως απελευθερωθεί με την αντιστροφή και να γίνει πολύ μεγάλη ζημιά...
  6. ...
Βέβαια επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνδέσει το φαινόμενο με τις ιδεοληψίες και τα πιστεύω τους (καταστροφή του κόσμου το 2012), δεν αποκλείεται να δούμε ανθρώπινες ενέργειες για την παράταση του χρόνου ή και την επιτάχυνση του χρόνου έως το φαινόμενο, για να συμβεί σε δικό τους προσδιορισμένο χρόνο. Κάποιοι λοιπόν με βάση αυτή την θεώρηση ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν με βοηθό την τεχνολογία να κάνουν το θαύμα, δημιούργησαν μια νέα ταινία του Hollywood, τον Πυρήνα..

Ο Πυρήνας - Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής: 2003
Διάρκεια: 135 λεπτά
Σκηνοθεσία: Jon Amiel
Παραγωγή: Αγγλική, Αμερικανική
Παίζουν: Aaron Eckhart (Dr. Josh Keyes), Hilary Swank (Maj. Rebecca Childs), Delroy Lindo (Dr. Ed 'Braz' Brazzleton), Stanley Tucci (Dr. Conrad Zimsky), DJ Qualls (Theodore Donald 'Rat' Finch), Tchéky Karyo (Dr. Serge Leveque), Bruce Greenwood (Cmdr. Robert Iverson), Alfre Woodard (Dr. Talma Stickley), Christopher Shyer (Dave Perry), Ray Galletti (Paul), Rekha Sharma (Danni (as Rékha Sharma))
Σενάριο: Cooper Layne

Και ξαφνικά ο πυρήνας της Γης σταμάτησε να περιστρέφεται !!! Το σταμάτημα αυτό έχει προκαλέσει την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης που παίζει το ρόλο ασπίδας προστασίας για τη ζωή στον πλανήτη μας, προστατεύοντάς μας από την ηλιακή ακτινοβολία και την κοσμική ακτινοβολία. Το επακόλουθο είναι σημαντικές καταστροφές: φοβεροί κεραυνοί πέφτουν στη Γη, οι βηματοδότες σταματούν ... και άλλα περίεργα και τραγικά ! Μπροστά στον τρομερό κίνδυνο, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. στέλνει μια αποστολή σε βάθος 1.800 μιλίων μέσα στη Γη, ώστε να αποκαταστήσει τη λειτουργία του μαγνητικού πεδίου της Γης.


Παρακάτω απολαύστε ένα trailer της ταινίας: